Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană avansează pe râul Nipru. Se intensifică atacurile cu drone


Armata ucraineană a avansat pe râul Nipru, susțin oficialii de la Kiev.
Armata ucraineană a avansat pe râul Nipru, susțin oficialii de la Kiev.

Armata ucraineană a anunțat că a împins forțele ruse înspre propria graniță câțiva kilometri, pe malul stâng al râului Nipru, transmite AFP.

Oficialii de la Kiev au anunțat duminică primele progrese semnificative pe malul estic al Niprului:

„Cifrele preliminare variază de la trei la opt kilometri, în funcție de specificul, geografia și peisajul malului stâng”, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a armatei, Natalia Gumeniuk, pentru televiziunea ucraineană.

Ea nu a specificat câte trupe sau ce echipament are Ucraina în partea de est a râului.

„Inamicul continuă focul de artilerie”, a adăugat ea, estimând că „câteva zeci de mii” de soldați ruși se află în zonă.

Capacitatea trupelor ucrainene de a stabili un cap de pod pe cealaltă parte a râului este văzută ca o victorie mică, dar semnificativă pentru Kiev, scrie DPA, în condițiile în care frontul estic, de la coasta Mării Negre până la granița nord-estică a Ucrainei cu Rusia, este în mare parte în impas.

Un cap de pod pe malul estic al râului Nipru ar putea permite o ofensivă mai profundă în sud, cu toate că pentru o asemenea operațiune ar fi nevoie de desfășurarea mai multor oameni și blindate în condițiile unui teren mlăștinos.

Împingerea Rusiei înapoi de pe malurile râului ar oferi și o mai bună protecție orașelor și satelor ucrainene care se confruntă cu bombardamente rusești necruțătoare.

Rusia a transmis o serie de declarații contradictorii legate de operațiunile de pe malurile râului Nipru.

Ministerul Apărării de a Moscova a părut să respingă afirmațiile că Ucraina a câștigat un punct de sprijin, dar un oficial instalat de Rusia în regiunea ocupată Herson a recunoscut că Ucraina deține poziții în cel puțin un sat de pe malul estic al râului.

S-au intensificat atacurile cu drone

Ambele capitale, Kiev și Moscova, au fost vizate de atacuri cu drone în acest sfârșit de săptămână, deși ambele părți susțin că au interceptat majoritatea dronelor și nu au fost raportate victime.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că o dronă a fost doborâtă în afara orașului la primele ore ale dimineții de duminică.

Ministerul rus al Apărării a declarat că propriile drone au lovit un depozit de combustibil din regiunea centrală Kirovograd din Ucraina și un depozit de muniție din apropierea capitalei.

Kievul a declarat că a doborât 15 din cele 20 de drone rusești, în timp ce Moscova a susținut că a distrus 31 de drone ucrainene.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă seara că se așteaptă ca Rusia să-și intensifice atacurile asupra sistemului energetic al Ucrainei, în încercarea de a paraliza aprovizionarea cu căldură și energie electrică.

„Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât mai multe încercări rusești vor fi făcute pentru a face loviturile mai puternice”, a spus Zelenski în discursul său zilnic.

El a cerut armatei sale să fie „100% eficientă, în ciuda tuturor dificultăților, în ciuda oboselii”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG