Linkuri accesibilitate

Zelenski: Prima contraofensivă a Ucrainei împotriva Rusiei a început cu Euromaidanul


„În urmă cu zece ani am deschis o nouă pagină în lupta noastră. În urmă cu zece ani, ucrainenii au condus prima lor contraofensivă", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video.
„În urmă cu zece ani am deschis o nouă pagină în lupta noastră. În urmă cu zece ani, ucrainenii au condus prima lor contraofensivă", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

Prima contraofensivă a Kievului împotriva influenței Rusiei a avut loc în urmă cu un deceniu, a declarat președintele Volodimir Zelenski marți, pe 21 noiembrie, când Ucraina a marcat cea de-a 10-a aniversare a Zilei Demnității și Libertății - începutul mișcării de protest Euromaidan, care a culminat cu înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici.

„Acum zece ani, am deschis o nouă pagină în lupta noastră. În urmă cu zece ani, ucrainenii au condus prima lor contraofensivă: împotriva ilegalității, împotriva încercărilor de a ne priva de un viitor european, împotriva faptului că suntem înrobiți", a spus Zelenski, într-un mesaj video care a marcat cea de-a 10-a aniversare de la începutul a ceea ce este cunoscut în Ucraina ca Revoluția Demnității.

Demnitari străini, inclusiv președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, au fost la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski și alți oficiali ucraineni și pentru a discuta despre sprijinul de care Kievul are permanent nevoie din partea aliaților săi, după ce Ucraina a fost invadată de Rusia pe 24 februarie 2022.

„Îmi pare bine să mă întorc la Kiev, printre prieteni”, a scris Michel pe X, fosta Twitter, unde a postat o fotografie în care dă mâna cu ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Katarina Mathernova, în gara din Kiev.

„Împreună cu președintele Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, i-am onorat pe toți cei care au susținut libertatea și pe cei care au făcut sacrificiul suprem”, a scris Maia Sandu, pe X.

„Sunt din nou aici, în primul rând pentru a promite sprijin suplimentar”, a spus și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la începutul celei de-a doua vizite la Kiev.

El și-a exprimat „solidaritatea noastră profundă și admirația noastră pentru curajoasa, brava și costisitoarea luptă care se poartă aici”.

Mii de protestatari s-au adunat în Piața Independenței din Kiev - Maidan Nezalejnosti, în ucraineană - pe 21 noiembrie 2013, pentru a-și exprima indignarea față de planul lui Ianukovici, susținut de Rusia, de a renunța la semnarea Acordului de Asociere cu UE și decizia sa de a construi relații mai puternice cu Rusia.

Protestul, cunoscut sub numele de Euromaidan, s-a extins, în ciuda mai multor încercări ale forțelor de securitate de a-l dispersa, și a culminat cu fuga lui Ianukovici în Rusia, în februarie 2014.

O sută șapte persoane au fost ucise de forțele de securitate - majoritatea în februarie 2014 - iar alte 2.500 au fost rănite.

Protestatarii care au fost uciși au ajuns să fie cunoscuți în Ucraina ca Suta Cerească.

Președintele rus Vladimir Putin a răspuns căderii lui Ianukovici, a ordonat ocuparea Crimeei și a stimulat sentimentul anti-Kiev în estul și sudul Ucrainei, iar războiul dintre forțele guvernamentale și luptătorii susținuți de Rusia a izbucnit în Donbas în aprilie 2014.

Războiul a continuat mocnit în estul Ucrainei timp de opt ani, în ciuda încetării focului și a încercărilor de mediere ale Occidentului, până în februarie anul trecut, când Kremlinul a declanșat o invazie totală neprovocată a Ucrainei, care va intra în curând în a 22-a lună.

La începutul acestui an, Ucraina și-a lansat contraofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia, dar până acum progresele au fost neconcludente.

Kremlinul a spus că revoluția ucraineană din 2014, care a dus la înlăturarea lui Ianukovici, a fost o lovitură de stat sponsorizată de Occident.

În discursul său, Zelenski a lăudat progresul Ucrainei către aderarea la Uniunea Europeană.

„An de an, pas cu pas, facem tot posibilul pentru a ne asigura că steaua noastră strălucește în cercul de stele de pe steagul UE, care simbolizează unitatea popoarelor Europei. Steaua Ucrainei", a spus el.

ONU: Peste 10.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului

Peste 10.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, aproximativ jumătate dintre decesele recente au avut loc cu mult în spatele liniei de front, a declarat biroul ONU pentru drepturile omului.

Misiunea ONU pentru drepturile omului din Ucraina, care are zeci de monitori în țară, a declarat că se așteaptă ca bilanțul real să fie „semnificativ mai mare” decât numărul oficial.

„Zece mii de morți de civili reprezintă o piatră de hotar sumbră pentru Ucraina. Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, care intră acum în cea de-a 21-a lună, riscă să evolueze într-un conflict prelungit, costul uman sever fiind dureros de înțeles”, a spus Danielle Bell, care conduce misiunea de monitorizare.

Marea majoritate a deceselor au fost cauzate de arme explozive cu impact extins, cum ar fi obuze, rachete și muniții cu dispersie, potrivit ONU.

XS
SM
MD
LG