Linkuri accesibilitate

Politicianul de opoziție rus, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare de peste 3 ani, a fost transferat într-un loc necunoscut


Liderul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, a fost mutat din închisoarea în care se afla și dus ăntr-un loc necunoscut. Foto: Alexei Navalnîi apare pe un ecran în timpul unei audieri la un tribunal din Moscova.
Liderul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, a fost mutat din închisoarea în care se afla și dus ăntr-un loc necunoscut. Foto: Alexei Navalnîi apare pe un ecran în timpul unei audieri la un tribunal din Moscova.

Politicianul de opoziție Alexei Navalnîi a fost transferat într-un loc necunoscut, potrivit unuia dintre consilierii săi. Aliații politicianului încarcerat spun că nu au reușit să-l localizeze timp de șase zile și că probabil a fost transferat într-o altă închisoare.

Alexei Navalnîi ispășește o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism, iar un tribunal a ordonat în această vară ca politicianul de opoziție să fie mutat într-o colonie penitenciară mai dură, cu „regim special”.

„Încă nu știm unde este Alexei”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, pe rețelele de socializare.

Ea a spus că avocații săi au încercat să-l viziteze pe Navalnîi în închisoarea unde se afla înainte de dispariție și într-o colonie cu regim special, dar nu l-au găsit.

„Ei refuză să spună unde l-au dus”, a spus Kira Yarmysh într-o altă postare.

Dispariția lui Navalnîi vine la câteva zile după anunțul președintelui Vladimir Putin că va candida pentru un al cincilea mandat de președinte la alegerile din martie 2024. Echipa lui Navalnîi a lansat o campanie publicitară prin care le cere rușilor să voteze împotriva președintelui Vladimir Putin.

Fundația Anticorupție a lui Navalnîi a plătit pentru panouri publicitare pe care se afla un cod QR care conducea către o pagina de internet intitulată Rusia fără Putin, care încuraja alegătorii să nu voteze pentru Putin. Ozi mai târziu, panourile publicitare cu coduri QR au fost scoase în afara legii.

De la lansarea ofensivei militare asupra Ucrainei în februarie anul trecut, Kremlinul și-a intensificat represiunea împotriva lui Navalnîi, care se opune ofensivei Rusiei.

Alexei Navalnîi se află în închisoare în Rusia din 2021. A fost arestat la întoarcerea lui din Germania, unde fusese tratat pentru otrăvirea cu Noviciok, despre care el și anchetatori independenți spun că a fost făcută de agenți ruși. Autoritățile ruse au negat acuzațiile

În august, pedeapsa sa inițială de nouă ani a fost mai mult decât dublată, ajungând la 19 ani. Procurorii de la Moscova l-au acuzat că a creat o organizație care subminează securitatea publică prin desfășurarea de „activități extremiste”.

Alexei Navalnîi a înființat o rețea de birouri politice în întreaga țară și un organism de supraveghere a corupției care a adus acuzații credibile de corupție împotriva elitelor politice.

Trei dintre foștii avocați ai lui Navalnîi au fost reținuți în octombrie și acuzați că au participat la activitățile unui grup extremist prin asocierea cu Navalnîi și fundația sa anticorupție.

În timpul anilor de detenție, Alexei Navalnîi a avut parte de tratamente extreme, cum ar fi închiderea într-o celulă solitară timp de 266 de zile. Opozantul, care s-a plâns de o serie de probleme de sănătate, comunică cu lumea exterioară prin intermediul avocaților săi.

Reprezentanții SUA au declarat că sunt „profund îngrijorați” de relatările legate de lipsa de informații privind locul unde se află Alexei Navalnîi și au cerut ca acesta să fie eliberat imediat.

„El lipsește de o săptămână și nici reprezentanții săi, nici familia sa nu știu unde se află”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la soarta lui Navalnîi și a spus că Washingtonul a transmis acest lucru Moscovei.

Rusia consideră inacceptabile afirmațiile oficialilor SUA, spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Aici vorbim despre un deținut care a fost găsit vinovat în conformitate cu legea și își ispășește pedeapsa. Și aici considerăm orice interferență din partea oricui, inclusiv a SUA, ca fiind inacceptabilă și imposibilă”, a declarat Peskov.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG