Linkuri accesibilitate

O tânără cu dublă cetăţenie israeliană și română, ostatică Hamas, a murit în Fâşia Gaza


Aproximativ 100 de persoane sunt, în continuare, ținute ostatice de forțele Hamas.
Aproximativ 100 de persoane sunt, în continuare, ținute ostatice de forțele Hamas.

Inbar Haiman, o israeliancă de 27 de ani, a fost ucisă în captivitate de Hamas, anunță Jerusalem Post. Tânăra avea și cetățenie română. Decesul a fost confirmat și de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București.

Inbar Haiman a fost luată ostatică de Hamas pe 7 octombrie. Tânăra a fost răpită în timpul masacrului Hamas de la festivalul de muzică Re'im.

Inbar încercat să fugă de la festival dar a fost prinsă de teroriști. Moartea sa a fost anunțată pe Forumul pentru ostatici și familii dispărute sâmbătă seara, după ce o confirmare primită de la armata israeliană, relatează Jerusalem Post.

Haiman era din Haifa și va rămâne în memoria celor dragi prin „creativitatea, abnegația și bucuria ei de viață”, potrivit unui comunicat al familiei.

Tânăra, de 27 de ani, era o iubitoare de artă și o artistă de graffiti, care a studiat și cinematografia în liceu. Interesul ei pentru artă a determinat-o să studieze comunicarea vizuală în Haifa. Cei doi urmau să înceapă al patrulea an de studii înainte de masacrele din 7 octombrie, transmite jurnaliștii israelieni.

Decesul lui Inbar Haiman a fost confirmat și de un comunicat al MAE.

”În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza. Ministerul afacerilor externe transmite condoleanţe familiei îndoliate”, scrie în comunicatul MAE.

Ministerul anunță că ”în prezent, o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatică în Fâşia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza”.

Săptămâna aceasta a mai fost anunțat și decesul lui Tal Haimi, un bărbat cu dublă cetățenie. Soția acestuia a fost, în octombrie, la București pentru a cere autorităților române să se implice în eliberarea soțului ei

În noiembrie, în timpul unui scurt armistițiu, Hamas a eliberat 100 de ostatici în schimbul eliberării unor femei și adolescenți palestinieni, reținuți de Israel. În mâinile Hamas mai sunt acum aproximativ 100 de oameni.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG