Linkuri accesibilitate

Regatul Unit şi Franţa vor susţine Ucraina „cât va fi nevoie”


Șeful diplomației britanie, David Cameron, și omologul său francez, Catherine Colonna, într-o conferință de presă susținută marți, la Paris.
Șeful diplomației britanie, David Cameron, și omologul său francez, Catherine Colonna, într-o conferință de presă susținută marți, la Paris.

Regatul Unit şi Franţa vor susţine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, au transmis de la Paris ministrul britanic de Externe David Cameron și omologul său francez Catherine Colonna.

Marea Britanie și Franța și-au reiterat marți hotărârea ca invazia rusească în Ucraina să se încheie cu un eșec, transmite Associated Press după o conferință de presă susținută la Paris de șefii diplomațiilor celor două țări.

David Cameron a spus că aliații Ucrainei trebuie să-și folosească mai bine puterea economică pentru ca Kievul să poată învinge mașina de război a Moscovei.

Ministrul de externe al Regatului Unit David Cameron și omologul său francez Catherine Colonna și-au reiterat convingerea că Rusia nu poate fi învinsă în lipsa sprijinului acordat până acum de Statele Unite, cel mai mare susținător militar al Ucrainei.

Cameron a spus, după întâlnirea avută cu Colonna la Paris, că economiile partenerilor occidentali ai Ucrainei ar putea depăși economia rusească „cu 25 la unu” sau chiar mai mult.

„Ceea ce trebuie să facem este să facem ca puterea economică și acel angajament să plătească”, a spus el. „Dacă reușim, nu am nicio îndoială că ne putem asigura că (președintele rus Vladimir) Putin pierde. Și este esențial să piardă”, a spus Cameron.

Cu toate acestea, nici Cameron și nici Colonna nu au anunțat un nou ajutor pentru Ucraina și nici nu au acceptat întrebări din partea jurnaliștilor.

„Mână în mână încă de la început, țările noastre lucrează împreună pentru a se asigura că agresiunea rusă se va solda cu un eșec”, a spus Colonna.

În Statele Unite, asistența pentru Ucraina a devenit o problemă de politica internă.

Intenția președintelui american Joe Biden de a ajuta în continuare Ucraina într-un război alimentat cu miliarde de dolari a fost respinsă de Congres.

Uniunea Europeană și cele 27 de state membre ale sale au trimis 91 de miliarde de dolari sub formă de asistență financiară, militară, umanitară și pentru refugiați în timp de război. Dar de asemenea, se ceartă cu privire la următoarea sumă forfetară planificată.

Cameron a spus că sprijinul acordat Ucrainei din partea Regatului Unit – care nu mai este membru al UE – și al Franței va continua „atâta timp cât este nevoie”.

Asemănând războiul cu „o piesă care vine în diferite acte”, el a spus că aliații Ucrainei trebuie să-și determine următoarea fază.

„Primul act”, a spus el, „a fost eșecul uimitor al Rusiei de a-și atinge obiectivele” – când forțele de invazie rusești au atacat pentru prima dată capitala ucraineană, Kiev, în februarie și martie 2022 și au fost respinse.

Al doilea act a fost contraofensiva Ucrainei din vara lui 2022, când ucrainenii au doat dovadă de „strălucire” pentru „a-i alunga pe ruși, luând înapoi jumătate din teritoriul pierdut, împingându-i înapoi peste Marea Neagră”.

„Al treilea act a fost mai dificil pe uscat”, a spus el, referindu-se la contraofensiva din vara acestui an.

„Dar al patrulea act nu a fost încă scris și trebuie să ne asigurăm că îl scriem corect, împreună cu prietenii și partenerii noștri din lumea occidentală”, a spus Cameron.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG