Linkuri accesibilitate

Revelion la Hala Laminor tot fără autorizație ISU. Primăria Sector 3 dă un milion de euro la Catedrala Mântuirii Neamului


Hala Laminor se pregătește de Revelion, dar tot nu are autorizație de securitate la incendiu.
Hala Laminor se pregătește de Revelion, dar tot nu are autorizație de securitate la incendiu.

Primăria Sector 3 invită bucureștenii la un Revelion în Hala Laminor. Clădirea funcționează, în continuare, fără autorizație de securitate la incendiu. Iar consilierii locali au aprobat în ședința de marți, 19 decembrie, o donație de un milion de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

„La trecerea în noul an, bucureștenilor li se pregătește încă un eveniment dintre cele care poartă marca «Laminor Wonderland”». Pe 31 decembrie, de la ora 20.00, sunt invitați să se distreze pe cinste în noaptea dintre ani la cea mai frumoasă petrecere indoor a comunității Sectorului 3, «Laminor Revelion Wonderland». Petrecerea dintre ani va fi găzduită de generoasa hală Laminor, recent propulsată de târgul de sărbători organizat aici, în topul celor mai vizitate locuri din țară”.

Anunțul de mai sus aparține Primăriei Sector 3 și a fost făcut pe 14 decembrie. Ce lipsește din comunicat este faptul că bucureștenii intră în Hala Laminor pe propria răspundere. Incinta nu are autorizație de securitate la incendiu, așa cum prevede legea.

Problema de la Hala Laminor nu a fost abordată în ședința de Consiliu Local Sector 3 de marți, 19 decembrie. Consiliul are în administrare hala, prin societatea Algorithm Construcții S3, al cărei acționar principal este. La ședința anterioară, consilierii USR ceruseră explicații privind autorizarea de securitate la incendiu. A răspuns managerul companiei care le-a înșirat doar dotările, fără să atingă problema autorizării.

Cum stă Hala Laminor cu autorizarea?

Și Europa Liberă a solicitat companiei Algorithm Construcții S3, firmă din subordinea Consiliului Local Sector 3, care administrează hala, să explice de ce pompierii au amendat firma la sfârșitul lunii trecute, ce nereguli a fost găsite și dacă a obținut autorizația de securitate la incendiu.

Am primit un răspuns scris, dar care nu se referă la întrebările de mai sus.

„În vederea prevenirii și reducerii riscurilor de producere a incendiilor sau a altor tipuri de incidente, pe perioada Târgului de Craciun Laminor Winter Wonderland, societatea Algorithm Construcții a luat mai multe măsuri de siguranță dintre care enumerăm:

  • Hala Laminor dispune la interior:
    • Sprinkler
    • Hidranți
    • Detecție incendiu
    • Sistem ventilație
    • Culoare de fugã
    • Uși cu mânere antipanică pentru evacuare de urgențã
    • Stingător în fiecare căsuță din cadrul târgului.

  • Suplimentar menționăm că în momentul de față, pe toată durata de desfăsurare a târgului de Crăciun avem:
    • mai multe echipaje de pompieri
    • asistentã medicală care staționează în incinta Halei Laminor
    • echipe de la jandarmerie
    • echipaje poliție localã
    • pazã privatã
    • monitorizare fizicã si video 24h din 24h”

Răspuns ACS3 pentru Europa Liberă

Nicio vorbă despre autorizare. Am cerut, din nou, și ISU București un punct de vedere asupra situației de la Hala Laminor. Am întrebat și dacă a fost înștiințat că acolo se va organiza o petrecere de Revelion. Până acum nu am primit niciun răspuns.

Revelionul la Hala Laminor costă 200 de lei de persoană și este gratuit pentru copii mai mici de 7 ani.

Vor cânta Voltaj și Yolo Band. „Meniul este conceput de un chef recunoscut la nivel național și testat de organizatorii evenimentului, așa cum se cade pentru o gazdă atentă la preferințele oaspeților. Aranjamentul spațiului festiv cuprinde mese rotunde de câte zece persoane”, anunță Primăria Sector 3.

Vanghelion reloaded

Petreceri de Revelion, cu mii de participanți, se organizau pe vremea fostului primar al sectorului 5 din București, Marian Vanghele. Vanghelioanele - cum se chemau - organizate la Romexpo erau animate de cele mai în vogă trupe și artiști ai momentului - Tom Jones, Enrique Iglesias, Anastacia sau David Bisbal. Iar un bilet de intrare avea un preț modic - în jur de 100 de lei de persoană. Locurile se epuizau rapid după ce oamenii se înghesuiau la cozi uriașe să prindă un loc.

Au stricat petrecerea procurorii DNA care au deschis un dosar de cercetare, acuzând că Vanghelioanele erau organizate din banii primiți ca mită.

Au fost 12 astfel de petreceri megalomanice, între 2002 și 2013. Singurul an în care fostul primar al sectorului 5 a renunţat la petrecerea de la Romexpo a fost 2010, din cauza crizei financiare.

Costurile organizării acestor petreceri au rămas un secret bine păzit. Jurnaliștii de la România Liberă au aflat că, de exemplu, numai pentru programul artistic al Revelionului 2013-2014, Primăria Sectorului 5 a plătit, fără licitaţie, 21.742.525 lei (4,86 milioane de euro). Suma nu conţine cheltuielile legate de meniuri, servire, amenajarea sălii.

Revenind la ședința de Consiliu Local Sector 3 de marți, 19 decembrie 2023, în care aleșii nu au avut nimic de spus despre Hala Laminor, consilierii au aprobat un sprijin financiar de 5 milioane de lei, pentru Patriarhie, pentru lucrările la Catedrala Neamului.

Un milion de euro pentru Catedrala Neamului - pictură și mozaic cu foiță de aur

Pe 8 decembrie 2023, Patriarhia Română i-a trimis primarului Robert Negoiță o solicitare de sprijin de 5 milioane de lei, semnată chiar de Patriarhul Daniel.

„Orice reducere a ritmului de lucru, cauzată de lipsa resurselor financiare necesare (...) ar afecta slujba de sfințire a Catedralei și întregul program aniversat din 2021”, justifica Patriarhul solicitarea.

Pe 30 septembrie 2025, este programată sfințirea spațiului liturgic principal din Catedrala Națională.

Solicitarea de sprijin financiar trimisă de Patriarhul Daniel lui Robert Negoiță.
Solicitarea de sprijin financiar trimisă de Patriarhul Daniel lui Robert Negoiță.

În ședința din 19 decembrie, consilierii locali ai sectorului 3 din București au avut de dezbătut și votat un proiect de hotărâre inițiat de primarul Robert Negoiță, prin care 5 milioane de lei din bugetul local sunt acordați ca sprijin Patriarhiei Române.

La mapa atașată proiectului de hotărâre, aleșii au avut și explicații privind modul în care se vor cheltui exact acești bani - pentru pictură, achiziția de mozaic și alte lucrări.

Patriarhia a atașat și un deviz al lucrărilor care mai sunt de executat la Catedrala - în total 11,5 milioane de euro (68 de milioane de lei).

Mozaicul care trebuie cumpărat vine din Italia, iar o parte este decorat cu foiță de aur. Patriarhia trebuie să achite italienilor peste 4,17 milioane de euro pentru aproape 14 tone de mozaic. Contractele încheiate cu italienii au fost atașate solicitării patriarhiei.

  • Contract de vânzare încheiat între Angelo Orsoni Srl, Compania Unipersonale (Trend Group) şi Patriarhia Română pentru vânzarea de 13.775,08 kilograme de mozaic de aur, 281,12 kilograme de mozaic de aur colorat, 46.128,00 kilograme de mozaic de alte culori şi 12.545,65 kilograme de mozaic de marmură.
  • Contract de vânzare nr. 02/16.01.2023, încheiat între Bacci Marmi SRL şi Patriarhia Română - Administrația Patriarhală pentru vânzarea de 25.015 kilograme de piese de marmură pentru mozaic.
Patriarhia vrea să cumpere 14 tone de mozaic, pentru decorațiunile interioare. Mare parte este cu foiță de aur.
Patriarhia vrea să cumpere 14 tone de mozaic, pentru decorațiunile interioare. Mare parte este cu foiță de aur.

Și la pictura interioară mai e mult de lucru - 4,4 milioane de euro.

  • Contract nr. 477 din 25.08.2018 de executare a lucrărilor de pictură în tehnica mozaic Catapeteasma de la Catedrala Mântuirii Neamului / Catedrala Națională - Bucureşti, având ca obiect lucrările de pictură constând în realizarea picturilor murale în tehnica mozaic, contract încheiat cu Monumental Iconic SRL.

Proiectul de hotărâre ajuns pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local sector 3 la punctul 13 a trecut de votul consilierilor. Au fost 16 voturi pentru - PSD+PNL+PB2020, 8 voturi împotrivă (6 USR, 2 PNL), 3 abțineri (PMP, 2 USR) și 4 absențe.

Înainte de vot, consiliera USR Mihaela Văcaru le-a atras atenția colegilor că în România, în acest moment, banii aceia ar fi mult mai utili în altă parte. La Odorheiu Secuiesc.

„Mi se pare cinic ca noi să dăm, astăzi, în afara sectorului 3 (Catedrala Mântuirii Neamului e în sectorul 5-n.r.), 5 milioane de lei pentru aureturi, după ce ieri, patru copii au fost îngropați de dărâmături în internat. Dacă vrem să ajutăm pe cineva în afara sectorului 3, cred că acolo este locul”, a spus consiliera USR colegilor săi.

Catedrala Mântuirii Neamului - 585 de milioane de lei, ajutor financiar de la buget, în ultimii 5 ani

În adresa transmisă Primăriei Sector 3, Patriarhia a pus și o situație a ajutoarelor financiare încasate de la stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte și administrațiile locale - 585.316.000 lei (117 milioane de euro).

Cei mai mulți bani au venit de la Secretariatul de Stat pentru Culte - 521 milioane de lei (104 milioane de euro).

Iar cele mai darnice autorități locale au fost Primăria Capitalei - în mandatul Gabrielei Firea (PSD) - 35 milioane de lei (7 milioane euro), primăria Sector 1 - în madantul lui Daniel Tudorache (PSD) - 12 milioane de lei (2,4 milioane de euro) și Primăria Sector 5 - în mandatul lui Daniel Florea (PSD) - 12,7 milioane de lei(2,5 milioane euro).

Patriarhia Română a primit, în 5 ani, din bani publici, 585 milioane lei, pentru Catedrala Neamului.
Patriarhia Română a primit, în 5 ani, din bani publici, 585 milioane lei, pentru Catedrala Neamului.

Secretariatul pentru Culte a virat, în 2023, 60 de milioane de lei (12 milioane de euro) în conturile Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pentru Catedrala Neamului, conform Fanatik.ro. În 2018, Patriarhia Română anunța că s-au cheltuit 110 milioane de euro, din care 25% provin din donații. De atunci nu s-a mai făcut niciun anunț oficial privind costurile Catedralei.

Am contactat Biroul de presă al Patriarhiei Române pentru explicații legate de donațiile primite și cheltuirea banilor, dar nu am primit răspuns deocamdată.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG