Linkuri accesibilitate

Cinci copii și șase adulți au fost uciși într-un atac rusesc cu rachete în regiunea Donețk


Urmările atacului cu rachete al Rusiei în orașul Pokrovsk, regiunea Donețk, Ucraina, pe 6 ianuarie 2024.
Urmările atacului cu rachete al Rusiei în orașul Pokrovsk, regiunea Donețk, Ucraina, pe 6 ianuarie 2024.

Unsprezece persoane au fost ucise pe 6 ianuarie, când forțele rusești au bombardat orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, în regiunea Donețk. Rusia trebuie să suporte consecințele fiecărui atac de acest fel, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Cinci copii se numără printre cei 11 oameni uciși în atacul cu rachete asupra Pokrovsk, a declarat Vadim Filașchin, guvernatorul părții controlate de Ucraina a regiunii Donețk.

Orașul Pokrovsk se află la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de orașul Donețk. Regiunea omonimă se află parțial sub control rusesc.

„Rușii au lovit regiunea cu rachete S-300, omorând 11 persoane și rănind alte opt”, a declarat oficialul ucrainean.

Forțele rusești „încearcă să provoace cât mai multă suferință posibil pe teritoriul nostru”, a spus guvernatorul ucrainean.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre atac în discursul său de sâmbătă seară. Rusia trebuie să suporte consecințele fiecărui atac de acest fel, a spus el.

„Atacul rusesc a vizat clădiri rezidențiale obișnuite și case. Rusia trebuie să simtă - să simtă întotdeauna - că nicio astfel de lovitură nu va rămâne fără consecințe pentru statul terorist”, a declarat președintele Ucrainei.

De asemenea, Rusia a lansat 28 de drone de atac și trei rachete de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopții, au precizat duminică dimineață forțele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 21 dintre drone.

Autoritățile regionale din Dnipropetrovsk au anunțat ulterior că 12 persoane au fost rănite în atacul cu drone din orașul Dnipro.

De asemenea, au fost avariate o instituție de învățământ și căminul acesteia, două blocuri și o clădire administrativă.

Atât Ucraina, cât și Rusia au intensificat atacurile în ultimele zile, în timp ce conflictul militar se prelungește de aproape doi ani.

Rusia a afirmat sâmbătă că forțele sale au doborât patru rachete ucrainene în Crimeea în cursul nopții.

În schimb, Forțele Aeriene ale Ucrainei au declarat că au distrus un centru de comandă rusesc de la baza aeriană Sakî din Peninsula Crimeea ocupată.

„Toate țintele au fost doborâte”, a spus comandantul Forțelor Aeriene, Nikolai Oleșciuk, adăugând că Rusia a pierdut „un alt post de comandă în Crimeea”.

De la invazia brutală a Ucrainei de către Moscova în februarie 2022, forțele ucrainene au efectuat lovituri frecvente asupra țintelor militare rusești din Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014.

Aerodromul Sakî a mai fost vizat de atacuri în septembrie 2023, când Ucraina a declarat că armata sa a lovit baza, provocând „daune serioase” echipamentelor. Oficialii instalati de Moscova în Crimeea au negat afirmația.

Baza aeriană fusese, de asemenea, supusă unui atac ucrainean în luna august 2022, când Kievul susținând că atacul a distrus cel puțin nouă aeronave militare, inclusiv avioane de luptă Su-30SM și bombardiere Su-24M.

Articol RFE/RL în baza relatărilor AFP, dpa și Reuters
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG