Linkuri accesibilitate

Biserica Ortodoxă Rusă cere excluderea preotului care nu s-a rugat pentru victorie în Ucraina


Aleksei Uminsky a fost excluv din Biserica Ortodoxă Rusă pentru că nu s-a rugat ca Rusia să câștige războiul din Ucraina.
Aleksei Uminsky a fost excluv din Biserica Ortodoxă Rusă pentru că nu s-a rugat ca Rusia să câștige războiul din Ucraina.

Biserica Ortodoxă Rusă a publicat pe 13 ianuarie un verdict prin care cere excluderea unui preot care a făcut observații împotriva războiului și care nu s-a rugat pentru „victoria Sfintei Rusii” în Ucraina, scrie presa rusă.

Tribunalul bisericesc a decis că Aleksei Uminsky și-a încălcat jurământul pentru că nu a vrut să citească „Rugăciunea pentru Sfânta Rusă”, cerută de Biserică în timpul slujbelor.

Verdictul împotriva lui Aleksei Uminsky va fi transmis șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, pentru semnătură. .

Întrebat despre decizie, Uminsky a spus publicației de știri Meduza că „poziția mea de principiu este să nu comentez”.

Alături de alți cetățeni, mulți preoți ruși s-au confruntat cu presiuni atunci când și-au exprimat sentimentele împotriva războiului.

Aleksei Uminsky a fost timp de 30 de ani ca înalt prelat la „Biserica Sfânta Treime cea de Viață Dădătoare” din Moscova.

El este unul din preoții bine cunoscuți în Rusia, mai ales după ajutorul oferit centrelor pentru copii și adulților aflați pe moarte. Este preotul care a oficiat funeraliile fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov în 2022.

După ce preotul a fost concediat, peste 11.000 de de credincioși ortodocși au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul său.

Aceștia susțin că decizia le-a provocat o mare suferință și că va priva mii de oameni de sprijin spiritual.

„Aceasta este o mare tragedie pentru mulți credincioși, pentru copiii grav bolnavi, pentru sute de deșinuți și mii de oameni fără adăpost”, se arată în scrisoare.

Aleksei Uminsky a fost înlocuit cu Andrei Tkaciov, un vocal susținător al războiului.

XS
SM
MD
LG