Linkuri accesibilitate

Ziua 9 de proteste. Vamă blocată la granița cu Ucraina. Guvernul spune ce revendicări adoptă


Protest al transportatorilor și fermierilor în localitatea Afumați, județul Ilfov, pe 13 ianuarie 2024.
Protest al transportatorilor și fermierilor în localitatea Afumați, județul Ilfov, pe 13 ianuarie 2024.

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi un set de măsuri negociate cu o parte dintre reprezentanții fermierilor și transportatorilor. În nordul țării, protestatarii au blocat Vama Halmeu de la granița cu Ucraina.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în ședința de Guvern de joi după-amiază ce măsuri ar urma să adopte pentru a-i mulțumi pe fermierii și transportatorii care, de nouă zile la rând, protestează cu tractoare și camioane în stradă.

Printre măsurile anunțate se numără:

  • amânarea ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023, o măsură cu caracter temporar;
  • un sprijin direct de 100 de euro la hectar pentru circa 162.000 de cultivatori din sectorul vegetal, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. Costurile ar fi aproape 250 de milioane de euro, sumă ar fi deja bugetată;
  • adoptarea unui „un nivel decent” al polițelor RCA pentru transportul de marfă. Ar urma să fie beneficieze și micii transportatori, cu câteva camioane, care nu au posibilităţile firmelor cu flote mari;
  • plata în rate a asigurării RCA şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive;
  • modificarea modului de realizare a controlului prin cântărire în vămi şi stabilirea unor limite privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor, conform celor de la nivelul UE;
  • abrogarea limitei de despăgubire în cazul contractului național după modelul unei convenţii recunoscute la nivel internaţional (CMR). Limita de despăgubire ar urma să fie stabilită prin voinţa părţilor exprimată în contractul de transport;
  • echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare;
  • va rezolva problema utilajelor agricole, prin extinderea excepţiilor de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente, astfel că RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor;

Anterior ședinței de la Palatul Victoria, Executivul a anunțat miercuri că un subiect rămas în analiză se referă la restituirea parţială către operatorii de transport a accizei la carburant, dar consultările vor continua cu întâlniri de lucru la nivelul Ministerelor Transporturilor şi Finanţelor.

Guvernul mai spune că s-a discutat şi despre decontarea transportului elevilor, iar dialogul pe această temă urmând să fie continuat pentru găsirea unei soluţii.

Negocierile de la Palatul Victoria au fost purtate cu Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, Consiliul Naţional al IMM-urilor din România, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport și Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale.

Vamă blocată la granița cu Ucraina

Zeci de fermieri au blocat cu tractoarele joi traficul rutier spre Vama Halmeu din județul Satu Mare, de la frontiera cu Ucraina, solicitând stoparea importurilor de cereale din această ţară, transmite Agerpres.

Protestatarii şi-au oprit utilajele pe benzile de circulaţie şi au lăsat doar un culoar pentru urgenţe. Ei au afişat pe tractoare mesaje precum „Stop cereale din Ucraina”.

Miercuri, fermierii din judeţul Satu Mare au blocat pentru câteva ore şi Vama Urziceni de la granița cu Ungaria, în apropiere de Ucraina.

În continuare, traficul prin punctul de trecere de la Siret din județul Suceava continuă să fie încetinit de protestul fermierilor și camionagiilor.

Autoritățile de la București spun însă că România nu importă cereale ucrainene.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna aceasta că „din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export”.

Fermierii și transportatorii continuă protestul și acuză că asociații care nu îi reprezintă negociază la Guvern
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00

Ministrul Agriculturii le-a cerut scuze protestatarilor de la Afumați

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, i-a invitat joi dimineață la discuţii pe fermierii care protestează la Afumaţi pentru a noua zi la rând. Ei spun că sunt nereprezentaţi de asociaţiile care au fost la întâlnirile organizate în această săptămână.

„Îi aştept la minister pe toţi fermierii, indiferent dacă fac sau nu parte din asociaţiile care au fost în această săptămână la întâlnirile organizate la MADR sau au dat deja mandat delegaţiei care s-a prezentat la Ministerul Agriculturii sâmbătă, 13 ianuarie 2024”, a spus Barbu într-o postare pe Facebook.

De asemenea, el a prezentat scuze fermierilor pentru o declarație din urmă cu două zile.

„Răspunsul meu la o întrebare corectă venită din partea reporterilor nu s-a referit la fermieri ci la persoanele care nu au calitatea de fermier şi încearcă să se caţere pe o nemulţumire a unor oameni care cu adevărat întâmpină probleme. Îmi pare rău dacă s-a înţeles altceva, de aceea îmi cer scuze faţă de fermierii care s-au considerat vizaţi de această declaraţie”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG