Declarațiile oficialului ucrainean a fost făcută într-un interviu acordat de oficialul ucrainean postului de televiziunea TVR Moldova.
Mihailo Podoliak a spus că detaliile acestui acord sunt încă în discuție și vor fi comunicate atunci când se va conveni textul final.
„Bucureştiul a subliniat mereu o atitudine caldă, de prietenie, faţă de Ucraina şi din punct de vedere economic, financiar şi umanitar. Astăzi ne dorim ca aceste relaţii de parteneriat strategic şi garanţii de securitate să fie fixate într-un acord şi acest lucru are loc nu doar cu Bucureştiul, dar şi cu alte state”, a adăugat Podoliak.
„Un asemenea proces de negocieri se desfăşoară şi în relaţia cu România, care, vreau să menţionez, din prima zi a invaziei ruse a acordat un sprijin incomensurabil Ucrainei: suport militar, financiar, logistic”, a declarat consilierul preşedintelui Zelenski.
Primele discuții legate de acordul dintre România și Ucraina au fost la summitul de la Davos, unde şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, şi Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în ministerul român de Externe, au anunţat că Ucraina şi România încep negocieri de colaborare în domeniul securităţii.
Declaraţiile lui Mihailo Podoliak legate de sprijinul consistent al României pentru Ucraina vin după un mesaj transmis de Centrul pentru Comunicare Strategică, care a publicat pe rețeaua X un videoclip de mulţumire la adresa României.
Agenția guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării mulțumea României pentru cele „15 pachete de ajutoare militare trimise”.
Mesajele frecvente de mulțumire ale Ucrainei nu sunt însă însoțite și de suficiente detalii oferite de autoritățile de la București care au păstrat o discreție specială privind sprijinul militar acordat Kievului.
Din punct de vedere umanitar însă, este cunoscut că România a fost una dintre țările care au primit sute de mii de refugiați ucraineni, mai ales în primele săptămâni și luni de la începerea războiului.
Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați în România, în România se află aproximativ 95.000 de refugiați ucraineni, dintre cei aproape 4 milioane care au intrat în țară începând cu februarie 2022.
Ucraina discută acorduri de securitate cu mai multe țări
Grupul celor mai puternice şapte economii democratice ale lumii (G7) a semnat o declaraţie comună la summitul NATO de la Vilnius din iulie anul trecut, angajându-se să stabilească „angajamente şi acorduri de securitate pe termen lung” cu Ucraina, care vor fi negociate bilateral.
Acordurile ar urma să prevadă furnizarea continuă de ajutor militar, informativ şi de securitate pentru Ucraina.
În ianuarie, Marea Britanie a devenit prima ţară care a semnat un astfel de acord de securitate cu Ucraina pentru un termen de 10 ani. Conform acordului, Marea Britanie s-a angajat să organizeze consultări cu Kievul în termen de 24 de ore dacă Ucraina se va confrunta cu un viitor atac armat rusesc şi să ofere asistenţă „rapidă şi susţinută” în domeniul securităţii.
Mai mult de 10 ţări se află în stadiul activ al discuţiilor sau ar putea începe în curând, au declarat oficiali ucraineni. Printre aceste ţări se află Olanda, România, Polonia şi Danemarca.