Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova: Trebuie să fim pregătiți pentru orice amenințare din partea regiunii transnistrene


Sâmbătă, 24 februarie 2024, se împlinesc doi ani de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina.
Sâmbătă, 24 februarie 2024, se împlinesc doi ani de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina.

Ucraina vede „un element de potențială amenințare” în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, spune ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, într-un interviu oferit Europei Libere la împlinirea a doi ani de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina.

Diplomatul ucrainean explică, într-o ediție specială a podcastului video „Pe Agendă”, această îngrijorare prin staționarea în regiunea separatistă „a armatei ruse sub steagul pacificatorilor” și prin faptul că forțele armate ale nerecunoscutei republici s-ar afla sub influența militarilor ruși.

„Din aceste considerente, Ucraina consideră Transnistria ca un element de amenințare potențială la adresa securității naționale a Ucrainei”, afirmă ambasadorul ucrainean. Din aceleași motive, mai spune Șevcenko, Ucraina a închis frontiera cu R. Moldova pe segmentul transnistrean din prima zi de război.

„De aceea, Ucraina menține o parte din forțele militare în apropiere [de regiunea transnistreană]. Noi trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate care poate să fie produsă de către regiunea transnistreană la adresa securității naționale și militare a țării”, a declarat Marko Șevcenko, în interviul înregistrat în studioul Europei Libere de la Chișinău pe 19 februarie.

Ce mai puteți afla din acest interviu cu ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko:

  • Care este situația de pe frontul din Ucraina la doi ani de la declanșarea invaziei ruse la scară largă?
  • Este Ucraina mulțumită de ajutoarele oferite de partenerii externi pentru a face față invaziei ruse?
  • La ce etapă este ancheta ucraineană împotriva așa-numitului ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev?
  • Sunt și alte persoane cunoscute din regiunea transnistreană cu cetățenie ucraineană în vizorul organelor de anchetă ucrainene?
  • Cum se simte în Republica Moldova comunitatea de ucraineni care au venit aici odată cu începutul războiului?
  • Și... de ce aleg refugiații ucraineni să rămână în R. Moldova, care nu este „cea mai bogată țară din Europa”?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
XS
SM
MD
LG