Grupul de Luptă al NATO din România a fost înființat imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
Franța este țara care conduce acest grup de luptă găzduit la Cincu, în județul Brașov.
Acesta este unul dintre cele opt grupuri de luptă create de Alianța Nord Atlantică după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.
La summitul NATO de la Madrid, din 2022, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat că Grupul de Luptă al NATO din România poate atinge nivelul de brigadă, însă momentul extinderii structurii nu a fost anunțat până acum.
De fiecare dată când au fost întrebați despre când / în ce condiții va fi extins Grupul de Luptă din România, liderii militari și civili au răspuns că va fi în funcție de necesități.
Joi, 29 februarie, generalul francez Loïc Girard, locțiitor al comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO din România, a anunțat la o întâlnire cu jurnaliștii români că, pe lângă cei aproximativ 3.000 de noi militari NATO care vor veni în România, majoritatea francezi, în bazele naționale vor fi dislocate și noi echipamente.
Dar, suplimentarea trupelor NATO în România va fi temporară.
„Această desfășurare de forţe şi tehnică suplimentară va avea loc, temporar, în primăvara anului 2025. O brigadă de peste 4.000 de militari și câteva sute de vehicule blindate vor fi dislocate din Franța în România pentru câteva săptămâni. Acesta este un exercițiu NATO pentru a testa pe scară largă desfășurarea unei brigăzi complete la granițele Europei într-un interval de timp foarte scurt. Această brigadă va fi prezentă în România câteva săptămâni pentru antrenament, trupele urmând să se întoarcă odată cu încheierea exercițiului în țările lor de origine. Acest exercițiu de desfășurare poate fi repetat la cererea NATO. Batalionul multinațional Cincu, care are peste 1.500 de militari, este desfăşurat permanent în România. Cu acest batalion, Franța își confirmă prezența militară de lungă durată în România", a explicat un reprezentant al Forțelor Franceze în România.
Vor veni în plus 37 de tancuri Leclerc și obuziere Caezar.
În acest moment, Grupul de Luptă NATO din România are în dotare 13 tancuri franceze Leclerc, care au fost dislocate la Cincu în ultimii doi ani, sute de mașini blindate și lansatoare de rachete.
În plus, în baza militară de la Cincu s-au construit, începând de anul trecut, inclusiv poligoane și locuri de antrenamente pentru lupte urbane.
În 2023, locțiitorul comandantului Grupului de Luptă al NATO în România, locotenent-colonelul Mathieu, a declarat la interviurile one2one că Grupul de Luptă al NATO din România este complet operațional și, în caz de nevoie, gata de luptă.
„Toți partenerii din cadrul Grupului de Luptă au adus aici ce au avut ei mai bun, cele mai bune materiale, cele mai bune dotări ale lor, pentru că vrem să fim gata de luptă cât de repede ar fi nevoie”, a declarat atunci locotenent-colonelul Mathieu.
„Desigur, avem tancurile de luptă Leclerc, care este una dintre cele mai bune arme pe care le avem în Armata Franței, dar avem unele active de artilerie foarte eficiente. Avem mașini blindate, avem nenumărate lansatoare și rachete”, a completat el pentru Europa Liberă.
În Grupul de Luptă al NATO din România sunt militari din Franța, Macedonia de Nord, Belgia, Luxemburg, Polonia, Portugalia și Statele Unite.
9.000 de militari aliați în România
În acest moment, în România sunt peste 5.500 de militari NATO, dintre care cel puțin 2.000 sunt americani.
Militarii din SUA au fost dislocați în România în baza unei înțelegeri bilaterale între administrațiile de la București și Washington. Militarii americani se află la bazele Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) și Deveselu (județul Olt).
După ce Grupul de Luptă al NATO din România va ajunge la nivel de brigadă, numărul militarilor aliați din România va fi de aproximativ 9.000.
Surse militare NATO apropiate discuțiilor despre extiderea Grupului de Luptă din România au precizat pentru Europa Liberă că unii comandanți aliați au o problemă cu faptul că legislația din România nu permite antrenarea trupelor în alte părți decât poligoanele și unitățile militare.
„Ei trebuie să pregătească militarii inclusiv în păduri, pe râuri, dar legislația românească nu permite așa ceva pe timp de pace”, au precizat aceste surse.
Problema a fost ridicată chiar de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, la one2one, pîn interviul difuzat pe 1 februarie.
„Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față. Trebuie modificate Legea Apărării, Legea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, trebuie aduse ajustări la Legea 122 privind regimul armelor și munițiilor”, a explicat generalul Vlad la Europa Liberă referindu-se la incapacitatea Armatei de a doborî drone care intră ilegal în spațiul României.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.