Linkuri accesibilitate

Ce este un grup de luptă NATO și ce ar însemna prezența unuia în România


Militari NATO care formează grupul de luptă din Lituania, la baza militară Rukla, 4 februarie 2019.
Militari NATO care formează grupul de luptă din Lituania, la baza militară Rukla, 4 februarie 2019.

Miniștrii apărării din țările NATO au discutat, în contextul noilor tensiuni Rusia-Ucraina, despre înființarea de noi grupuri de luptă pe Flancul Estic al alianței. O astfel de prezență înaintată consolidată va fi și în România, mai lipsește doar o decizie oficială.

Aliații NATO au discutat dacă și unde să înființeze noi grupuri de luptă permanente, după ce Statele Unite au avertizat că o nouă invazie a Rusiei în Ucraina poate avea loc „în orice zi”, din cauza acumulărilor masive de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Anunțul oficial a fost făcut miercuri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și reiterat la conferința de joi.

„În contextul evenimentelor din Ucraina și în jurul acesteia, a prezenței trupelor rusești în Belarus, luăm acum în considerare următorii pași, inclusiv grupuri de luptă în România și în sud-estul Alianței”, a spus șeful NATO, pe 17 februarie.

Jens Stoltenberg despre „noua normalitate” și înființarea de noi grupuri de luptă NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00

El a vorbit în acest context și despre „noua normalitate”, care înseamnă că „Rusia a demonstrat că este într-adevăr dispusă să conteste unele dintre principiile fundamentale pentru securitatea noastră: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale și dreptul aliaților NATO de a se apăra și de a se proteja reciproc”.

„De fapt, (Rusia, n.red.) a sugerat un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care încalcă aceste principii. Și a folosit forța, cea mai mare concentrare de forțe de luptă de la sfârșitul Războiului Rece, pentru a susține și a încerca să intimideze alte țări din Europa, pentru ca, într-un fel, să respecte sau să accepte cererile Rusiei”, a adăugat secretarul general al NATO.

„Aceste grupări, noi unități suplimentare, reprezintă răspunsul SUA și al NATO la cerințele Rusiei de revenire la situația strategică de dinainte de 1997. Rusia a dorit prin acea cerință să testeze dacă NATO, SUA, principalele puteri ale organizației sunt determinate pe Flancul Estic și dacă sunt angajate în prezervarea Alianței pe Flancul Estic”, a spus Ștefan Popescu, expert în politică externe, pentru Europa Liberă.

„Prin trupele americane care au fost trimise, prin grupul de luptă care va fi constituit și în care Franța - iată, o țară care știm bine că avea anumite nuanțe în ce privește NATO - își asumă un rol conducător, se dă un răspuns clar că Flancul Estic este unul solid. Se confirmă practic solidaritatea Alianței. Rușii au testat solidaritatea și iată că răspunsul a fost foarte clar”, a adăugat el.

Ce este un grup de luptă NATO?

După anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014, NATO a desfășurat patru grupuri de luptă multinaționale în patru țări din Flancul Nord-Estic: Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

Stemele grupurilor de luptă din Polonia, Lituania, Estonia și Letonia.
Stemele grupurilor de luptă din Polonia, Lituania, Estonia și Letonia.

Aceste grupuri - cunoscute și sub numele de „prezență avansată consolidată” (enhanced forward presence) - au devenit pe deplin operaționale în 2017, iar la ele participă în prezent aproape 5.000 de militari din Europa, SUA și Canada.

Mai înseamnă că în aceste patru țări există o prezență permanentă, gata de luptă, formată din militari din mai multe țări, care se schimbă la fiecare șase luni.

Misiunea principală a acestor grupuri permanente este de descurajare, fiind vorba de militari care au fost în zonele de conflict, și de antrenamente cu armata statului respectiv, pentru schimb de experiență.

Inclusiv România participă la un astfel de grup, cel din Polonia, iar acum speră să obțină formarea unui astfel de grup permanent.

Sunt două tipuri de prezență rotațională pe Flancul Estic: prezență „consolidată” pe segmentul nord-estic (enhanced Forward Presence - eFP) şi prezență „adaptată” (tailored Forward Presence - tFP) pe segmentul sud-estic.

Locul în care va fi amplasat grupul de luptă din România este mai puțin important, mai spune Ștefan Popescu.

„Este importantă prezența. Faptul că vii este și un semnal politic, noi nu trebuie să vedem asta numai sub aspectul unui angajament militar. Este un semnal și pe direcția bilaterală cu țările care participă, inclusiv consolidarea relațiilor bilaterale, dinamizarea parteneriatului strategic cu Franța”, a spus expertul.

Ștefan Popescu a adăugat că această consolidare a prezenței NATO înseamnă inclusiv „creșterea profilului României” în cadrul Alianței.

„Este o întărire a securității României dincolo de prezența militară, este și un semnal politic a țărilor respective și a NATO”, a completat el.

Aproape 5.000 de militari sunt pe poziții în Flancul Nord-Estic

Din fiecare grupă de luptă fac parte militarii țării gazdă, la care se adaugă militari din țările contributoare - aceștii militari sunt conduși de o națiune-cadru.

Grupul de luptă din Polonia este condus de SUA, cel din Lituania de către Germania, cel din Letonia de Canada, iar cel din Estonia de Marea Britanie.
Grupul de luptă din Polonia este condus de SUA, cel din Lituania de către Germania, cel din Letonia de Canada, iar cel din Estonia de Marea Britanie.

„Aceste grupuri de batalioane sunt forțe multinaționale robuste, pregătite de luptă, care demonstrează puterea legăturii transatlantice și arată clar că un atac asupra unui aliat ar fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Aceasta face parte din cea mai mare consolidare a apărării colective a Alianței din ultima generație”, transmite NATO.

România așteaptă o decizie oficială pentru găzduirea unui grup de luptă

Un astfel de batalion multinațional ar urma să fie înființat și în România, însă o decizie oficială trebuie să fie luată la nivelul NATO.

Jens Stoltenberg despre decizia NATO de a trimite grupuri de luptă în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00

„Nu a fost luată o decizie finală. Dar vineri (11 februarie, n.red.) am vizitat România. Ei sunt pregătiți să găzduiască un grup tactic. Franța este pregătită să conducă grupul tactic. Și alți aliați și-au exprimat dorința de a face parte din acest grup. Deci există o voință puternică, există o pregătire puternică, dar decizia finală nu a fost încă luată. O vom lua în funcție de sfaturile comandanților militari”, a spus Jens Stoltenberg, la reuniunea miniștrilor NATO de la Bruxelles.

Secretarul general al NATO a explicat că grupul de luptă din România „nu va fi neapărat exact la fel ca grupurile de luptă pe care le avem în țările baltice, dar se bazează pe același concept, forțe multinaționale, NATO în Est”.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a discutat miercuri la reuniunea NATO cu omologii din Norvegia și Turcia, însă Ministerul Apărării precizează că invitația a fost transmisă tuturor țărilor membre NATO.

„Am reiterat necesitatea desfășurării în regiunea Mării Negre a unor structuri operaţionale aliate defensive, pe modelul celor deja existente în Polonia şi Statele Baltice, care să asigure efortul comun necesar în sprijinul consolidării posturii aliate la nivel regional”, a spus Dîncu, potrivit unui comunicat al ministerului.

„Am transmis aliaților că România va menţine angajamentul în direcția acestui obiectiv şi am exprimat așteptările noastre privind materializarea inițiativei cât mai curând posibil reiterând, totodată, disponibilitatea României de a găzdui o asemenea structură aliată”, mai spune ministrul Apărării de la București.

„Atâta vreme cât decizia nu este formalizată, la momentul ăsta n-am avea cum să discutăm despre ce țări vor fi contribui, în afară de Franța care s-a oferit să fie națiune-cadru”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu.

Grupul de luptă din Estonia

Circa 1.146 de militari fac parte din grupul de luptă din Estonia, situat în Tapa, la cea mai mare bază militară din țară. Acesta este condus de Marea Britanie.

Grupul de luptă NATO din Estonia
Țară contributoareMilitariForțe și armament
Marea Britanie808- 1 Batalion de infanterie blindată cu tancuri de luptă principale și vehicule blindate de luptă;
- Artilerie autopropulsată, mijloace de apărare aeriană și geniști;
- Grup de informații, supraveghere și recunoaștere;
- elemente de sprijin logistic.
Franța337- 1 escadron de tancuri de luptă principale și vehicule blindate de luptă;
- sprijinit de un pluton de geniu și de elemente naționale de sprijin.
Islanda11 specialist în comunicare strategică (civil)

Grupul de luptă din Letonia

Acesta este cel mai mare dintre cele patru, fiind condus de Canada. Aproximativ 1.650 de militari sunt staționați la baza militară din Ādaži.

Grupul de luptă NATO din Letonia
Țară contributoareNumărForțe și armament
Canadapână la 572- 1 companie de infanterie mecanizată cu vehicule de luptă blindate;
- 1 companie de sprijin de luptă;
- 1 companie de sprijin pentru serviciul de luptă
- elemente de sprijin;
- contribuție la cartierul general al grupării tactice și la Brigada de infanterie mecanizată a forțelor armate naționale letone.
Albaniapână la 20- ingineri în domeniul eliminării munițiilor explozive
Cehiapână la 80- un pluton, pod plutitor
Islanda11 specialist în comunicare strategică (civil)
Italiapână la 250- 1 companie de infanterie (trupe de munte)
- 1 pluton de recunoaștere
- 1 pluton de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune
- 1 echipă de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară
- contribuție la cartierul general al grupării tactice
- elemente de sprijin
Muntenegru10- 1 echipă de ingineri
- contribuție la cartierul general al grupului de luptă
Poloniapână la 177- 1 companie de tancuri
- contribuție la cartierul general al grupării tactice
- elemente de sprijin
Slovaciapână la 152- 1 baterie de artilerie
- 1 escadrilă de recunoaștere
- elemente de sprijin
Slovenia42- 1 pluton, foc de sprijin
- 1 echipă de control aerian tactic
- elemente de sprijin
- contribuție la comandamentul grupării tactice
Spania346- 1 companie de infanterie mecanizată cu tancuri și vehicule blindate de luptă
- 1 companie de geniști de luptă
- elemente de sprijin logistic
- contribuție la comandamentul grupării tactice și la Brigada de infanterie mecanizată a Forțelor Armate Naționale Letone

Grupul de luptă din Lituania

Situat la Rukla, sub comanda Germaniei, grupul de luptă din această țară este format din peste 1.100 de trupe.

Grupul de luptă NATO din Lituania
Țară contributoareNumărForțe și armament
Germania543- 1 companie blindată, inclusiv 2 plutoane de infanterie mecanizată, 1 pluton de tancuri și 1 pluton de geniu
- element de serviciu de luptă și element de sprijin pentru serviciul de luptă
Belgia1- un ofițer de relații cu publicul
Cehiapână la 135- 1 unitate terestră de apărare aeriană
Luxemburg4- 1 echipă de transport
Olanda270- 1 companie de infanterie mecanizată
- element de sprijin logistic
Norvegiapână la 150- 1 companie de infanterie blindată cu tancuri de luptă principale și vehicule de luptă de infanterie
- element de serviciu de luptă și element de sprijin al serviciului de luptă

Grupul de luptă din Polonia

Este un grup de luptă condus de Statele Unite, care operează cu forțele poloneze în Orzysz (Bemowo Piskie). Este format din circa 1.060 de militari, printre care și români.

Grupul de luptă din Polonia
Țară contributoareNumărForțe și echipamente
SUA797- 1 Batalion de infanterie mecanizată cu sprijin de luptă și suport de luptă.
Croația4- contribuție la cartierul general al grupării tactice de luptă
Româniapână la 120- 1 baterie de apărare autopropulsată și elemente de sprijin
Marea Britanie137- escadrilă de recunoaștere ușoară
- element de sprijin logistic.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG