Linkuri accesibilitate

România a cumpărat două remorchere pentru Dunăre, care nu pot naviga pe fluviu. Parchetul European anchetează afacerea de 7 milioane de euro


Administrația Fluvială Dunărea de Jos a cumpărat două remorchere care nu pot naviga pe Dunăre (ilustrație).
Administrația Fluvială Dunărea de Jos a cumpărat două remorchere care nu pot naviga pe Dunăre (ilustrație).

12 percheziții au avut loc miercuri în Galați și Constanța, într-o anchetă care vizează funcționari publici. Investigația Parchetului European urmărește o presupusă fraudă legată de achiziționarea, cu bani europeni, a două remorchere pentru Delta Dunării de Jos.

Trei percheziții au fost loc miercuri dimineață (27 martie) în trei instituții publice – una în județul Galați și două în județul Constanța.

Alte șapte percheziții au fost făcute la locuințele funcționarilor publici care lucrează pentru Administrației Fluvială a Dunării de Jos Galați (AFDJ) și Autoritatea Navală Română (ANR), iar două descinderi au avut loc la firme private, conform unui comunicat al Parchetului European.

Funcționarii sunt acuzați că ar fi modificat caietul de sarcini al unei licitații cu bani din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru cumpărarea a două remorchere polivalente, în valoare totală de peste 35,14 milioane de lei (aproximativ 7 milioane EUR).

Cele două remorchere nu au putut fi folosite pe fluviu niciodată, spun procurorii europeni, pentru că aveau pescajul prea mare pentru Dunăre.

Pescaj = Adâncimea de cufundare în apă a unei nave, măsurată până la linia de plutire, care variază în raport cu încărcătura.

O licitație de multe milioane de euro

Pe 18 septembrie 2019, Administrația Fuvială a Dunării de Jos Galați a lansat în sistemul de achiziții publice o licitație pentru achiziția a patru remorchere.

Două urmau să fie folosite pe Dunăre și costau aproximativ 10 milioane de euro, două în zona de coastă a Mării Negre - în valoare de 15,3 milioane de euro. Ambele sume fără TVA.

Procurorii europeni susțin că funcționarii publici vizați de anchetă au depus „documente inexacte în vederea finanțării proiectului”.

Mai exact, au întocmit caietul de sarcini al licitației pentru remorcherele destinate navigației pe Dunăre pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive și a cerințelor de construcție specifice navelor maritime, deși navele urmau să fie folosite pe Dunăre.

Astfel, au împiedicat alți operatori economici să participe la licitație și, în cele din urmă, au favorizat un singur solicitant.

La licitația lansată în SEAP a fost depusă o singură ofertă pentru remorecherele destinate exclusiv navigației pe Dunăre.

Pe 18 septembrie 2019, în aceeași zi, licitația a fost atribuită către:

  • Tehnorex International SA, cu subcontractanți Celiktrans Deniz Insaat LTD STI (Turcia) și Blue Line SRL, pentru remorchere multifuncționale cu clasa de gheață având zona de navigație 3 - căi navigabile interioare;
  • Med Marine Kilavuzluk (Turcia), pentur remorchere multifuncționale cu clasa de gheață având zona de navigație 3 - coasta maritimă.

Cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021, cu un pescaj maritim mai mare decât era prevăzut inițial în caietul de sarcini și contractul de cumpărare, spune Parchetul European.

Acest lucru le-a făcut potrivite exclusiv pentru Dunărea Maritimă, unde adâncimea apei permite navigarea cu pescaj mai mare – făcând astfel cele două ambarcațiuni inutilizabile pentru navigația fluvială, deoarece nu puteau tranzita prin rezervoarele pline ale sectorului fluvial de pe Dunăre.

Prejudiciul calculat bugetului UE este de aproximativ 7 milioane de euro.

Tehnorex International SA, contracte publice de 235 milioane de euro

Tehnorex International SA a fost înființată în 1994 și are ca obiect de activitate construcția de nave.

Fondatorul companiei, Cristian Antohi, a ieșit din acționariat în 2022, fiind în centrul unei anchete de corupție a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În acest moment, acționari ai firmei sunt Tudor Antohi, Gabriel Lucian Micu și Viorica Micu.

Firma a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 10,4 milioane de lei (2 mil. euro) cu un profit de peste 440.000 de lei (88.000 euro).

Din 2018 și până în 2024, firma a avut 20 de contracte publice, în valoare de aproape 235 milioane de lei (47 mil. euro).

Cel mai bun client al firmei, Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, i-a oferit trei contracte, în valoare totală 161 de milioane de lei (32 mil. euro). Europa Liberă a contactat AFDJ pentru un punct de vedere și îl va publica de îndată ce îl va primi.

Fostul acționar al firmei, Cristian Antohi a ajuns în înstanță, în decembrie 2023, acuzat de DNA de corupție, în legătură cu un contract încheiat tot cu Administrația Navală Dunărea de Jos. Acuzațiile aduse de anchetatori vizează cumpărare de influență și spălare a banilor.

Într-un alt dosar desprins din aceeași cauză este cercetat și Valeriu Iorga, unul dintre acționarii celeilalte firme din contractul pentru remorchere - SC Blue Line SRL.

„La sfârșitul lunii aprilie 2021, cei doi inculpați, împreună cu o altă persoană, ar fi promis unui om de afaceri un procent de 2%, reprezentând circa 1.100.000 lei din valoarea de 55.000.000 lei pe care aceștia o mai aveau de încasat din executarea unui contract încheiat cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, privind livrarea a două drage fluviale.

În schimbul banilor respectivi, omul de afaceri ar fi urmat să-și exercite influența pe care ar fi pretins că o are asupra unui director din cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru ca acesta să asigure, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare derulării în bune condiții a contractului respectiv”, susțin procurorii în referat.

Cauza a fost disjunsă din dosarul lui Daniel Manole, fostul director al Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVO) acuzat de DNA de luare de mită.

Remorchere fabricate în Turcia

Datele din sistemul public de achiziții arată că 86% din contractul de achiziție de remorchere a fost subcontractat de Tehnorex International SA către firma turcească Çeliktrans Deniz İnşaat Ltd., iar alte 3,8% din contract au ajuns la Blue Line SRL.

Firma turcească este una de tradiție în construcția de nave. A fost înființată în 1958, pe partea europeană a Bosforului. De la înființare, șantierul naval a construit și livrat cu succes 63 de tipuri diferite de nave și remorchere.

În 1992, Çeliktrans Deniz İnşaat Ltd., a fost preluată de actualii ei acţionari şi, de atunci, şantierul naval a trecut printr-o amplă modernizare.

Aceeași schemă - de subcontractare constructorului turc - a mai fost aplicată de Tehnorez International SA și în alte contracte publice, de exemplu cel cu Agenția Română de Salvare a Vieții pe Mare.

Europa Liberă a contactat firma Tehnorex International, care a refuzat să comenteze acuzațiile aduse de procurorii europeni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG