Linkuri accesibilitate

Agenția Internațională pentru Energie Atomică avertizează asupra atacurilor „nesăbuite” de la centrala nucleară de la Zaporojie


Centrala atomică de la Zaporojie a fost lovită în ultimii doi ani de mai multe ori cu rachete.
Centrala atomică de la Zaporojie a fost lovită în ultimii doi ani de mai multe ori cu rachete.

Un nou atac cu drone asupra centralei atomice de la Zaporojie din Ucraina a crescut riscul unui „accident nuclear major”, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), agenția de supraveghere atomică a ONU. 

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că lovitura de duminică cu drona a fost „nesăbuită” și „o escaladare majoră a pericolelor de securitate și securitate nucleară” cu care se confruntă centrala, transmite BBC.

Rusia a declarat că Ucraina se află în spatele atacului, despre care a spus că a rănit trei persoane. Ucraina a negat implicarea.

Administrația uzinei, instalată de Rusia, a spus că nivelurile de radiații sunt normale și că nu au existat daune grave.

AIEA a spus că daunele nu au compromis siguranța nucleară, dar a avertizat că „acesta este un incident grav cu potențialul de a submina integritatea sistemului de izolare al reactorului”.

AIEA, care are o echipă de experți la Zaporojie, a confirmat „impactul fizic al atacurilor cu drone” la centrală, inclusiv la unul dintre reactoare.

Uriașa centrală nucleară deținută de Rusia, cu șase reactoare, se află în prima linie a conflictului Rusia-Ucraina.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) a avertizat în mod repetat împotriva unor astfel de atacuri.

Uzina Zaporojie, din sudul Ucrainei, este cea mai mare din Europa. Forțele ruse au capturat-o la scurt timp după lansarea invaziei lor pe scară largă din februarie 2022 și de atunci uzina este ocupată.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG