Linkuri accesibilitate

Proteste masive în Georgia împotriva legii agenților străini „de tip rusesc”. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene


O femeie este atacată de forțele de ordine cu un tun cu apă în apropierea clădirii parlamentului din Tbilisi, în timpul unui miting împotriva unui proiect de lege privind „agenții străini” din Georgia, 1 mai 2024.
O femeie este atacată de forțele de ordine cu un tun cu apă în apropierea clădirii parlamentului din Tbilisi, în timpul unui miting împotriva unui proiect de lege privind „agenții străini” din Georgia, 1 mai 2024.

Mii de oameni au blocat, în seara zilei de 30 aprilie, unul dintre bulevardele capitalei georgiene Tbilisi, în fața Parlamentului. Protestatarii au cerut din nou retragerea unui proiect de lege controversat cu privire la „transparența influenței străine” și au încercat să-i împiedice pe aleși să părăsească clădirea Parlamentului.

Poliția a încercat să împrăștie manifestanții și a folosit mai întâi spray-uri cu piper și bastoane de cauciuc, iar apoi gaze lacrimogene.

În ciuda intervenției forțelor de ordine, mii de manifestanți au rămas în stradă.

Cel puțin două incidente în care o persoană mascată a lovit manifestanții cu pumnul în față au fost înregistrate de un reporter RFE/RL la fața locului. Poliția a făcut și arestări, însă nu se cunoaște numărul persoanelor reținute.

Demonstrația a fost cea mai recentă dintr-o serie de proteste în masă din ultimele două săptămâni, împotriva unei legi inițiate de partidul de guvernământ „Visul Georgian”.

Criticii numesc proiectul de lege „legea rusă”, iar președintele Salome Zurabișvili, care s-a distanțat de politicile partidului de guvernământ, a promis că se folosi de dreptul său de veto dacă va fi adoptat oficial într-o a treia lectură, așa cum este de așteptat.

Pe 17 aprilie, majoritatea din Parlamentul Georgiei a aprobat documentul în primă lectură. Partidul „Visul Georgian” susține că proiectul de lege are ca scop stimularea transparenței organizațiilor neguvernamentale și mass-media finanțate din străinătate.

Pe 30 aprilie, proiectul de lege a fost înaintat parlamentului georgian în a doua lectură, însă liderul majorității parlamentare, Mamuka Mdinaradze, susține că dezbaterile pot dura câteva zile.

Parlamentarii au încheiat sesiunea de pe 30 aprilie fără vot, iar dezbaterea va fi reluată pe 1 mai.

Manifestația de seara trecută a avut loc la o zi după ce partidul „Visul Georgian” a organizat o mare contrademonstrație în fața clădirii Parlamentului în sprijinul proiectului de lege, la care au fost aduși oameni din toată țara.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG