Linkuri accesibilitate

Putin susține planul de pace al Chinei pentru Ucraina


Colaj cu președintele Chinei Xi Jinping (stânga), la congresul Partidului Comunist Chinez, în marea sală a poporului din Beijing, pe 10 martie 2024. În dreapta, imagine a președintelui rus Vladimir Putin, cu comandanții războiului dus de Rusia în Ucraina, pe 7 mai 2024.
Colaj cu președintele Chinei Xi Jinping (stânga), la congresul Partidului Comunist Chinez, în marea sală a poporului din Beijing, pe 10 martie 2024. În dreapta, imagine a președintelui rus Vladimir Putin, cu comandanții războiului dus de Rusia în Ucraina, pe 7 mai 2024.

Președintele rus Vladimir Putin spune că sprijină planul Chinei de rezolvare a „crizei” din Ucraina, referindu-se la invazia rusească în Ucraina. El a declarat în preziua vizitei sale în China că Beijingul, „care a dorit să se poziționeze ca un broker onest”, a înțeles pe deplin situația.

Într-un interviu acordat agenției de presă chineză Xinhua, publicat miercuri, Putin a lăudat angajamentul omologului său, Xi Jinping, pentru o „ordine mondială doar multipolară” și a subliniat relațiile calde dintre cele două țări.

„Suntem pozitivi în evaluarea noastră cu privire la abordarea Chinei de a rezolva criza ucraineană”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri a interviului publicată pe site-ul Kremlinului înainte de călătoria președintelui.

China a emis anul trecut o declarație în 12 puncte în care definește principiile generale pentru încheierea războiului, declanșat după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Beijingul vorbește în planul său de „abandonarea mentalității Războiului Rece” și reluarea discuțiilor de pace. Oficialii americani și UE au respins planul chinez, pe care au spus că-l consideră o încercare de distrage atenția de la poziția prorusă.

Xi și-a reluat recent propunerea de pace în discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz.

Putin a spus în interviul acordat agenției de stat chineze că China a arătat că înțelege rădăcinile crizei din Ucraina și impactul ei geopolitic și că dorește sincer să obțină pacea.

„Nu am refuzat niciodată să negociem”, a spus Putin. „Căutăm o soluționare cuprinzătoare, durabilă și justă a acestui conflict prin mijloace pașnice. Suntem deschiși unui dialog cu privire la Ucraina, dar astfel de negocieri trebuie să țină cont de interesele tuturor țărilor implicate în conflict, inclusiv ale noastre”, a spus Putin.

Moscova s-a orientat către Beijing ca un element vital de salvare economică în urma sancțiunilor impuse de Occident în urma invaziei. China exportă materiale care au permis Rusiei să reconstruiască arsenalul epuizat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG