Linkuri accesibilitate

Ce urmează în Iran după moartea președintelui Ebrahim Raisi


În urma morții președintelui iranian Ebrahim Raisi, potrivit constituției republicii islamice, primul vice-președintele își va asuma toate prerogativele și responsabilitățile președintelui, transmite Radio Farda.

Potrivit Constituției Republicii Islamice Iran, „în caz de deces, demitere, demisie, absență sau îmbolnăvire a președintelui pe o perioadă mai mare de două luni, sau în cazul în care mandatul s-a încheiat și noul președinte nu a fost încă ales din cauza unor obstacole sau a altor probleme de natură politică sau administrativă, prim-vicepreședintele își asumă atribuțiile și responsabilitățile cu aprobarea conducerii”.

De asemenea, conform aceleiași legi, „un consiliu format din președintele parlamentului, șeful sistemului judiciar și primul vicepreședinte este obligat să ia măsuri pentru a alege un nou președinte în termen de maximum cincizeci de zile”.

Mohammad Mokhbar este în prezent prim-vicepreședinte al Iranului. dacă liderul suprem, Ali Khamenei va fi de acord, acesta va prelua atribuțiile și responsabilitățile lui Ebrahim Raisi.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG