Linkuri accesibilitate

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, va candida la șefia USR: Nu am de gând să fiu tătucul USR, ci să generez energie


Dominic Fritz la conferința de presă USR din 10 iunie, a doua zi după ce a fost ales primar al Timișoarei pentru al doilea mandat
Dominic Fritz la conferința de presă USR din 10 iunie, a doua zi după ce a fost ales primar al Timișoarei pentru al doilea mandat

Dominic Fritz a fost invitat de președintele USR demisionar Cătălin Drulă să se înscrie în competiția pentru șefia partidului. Conform cifrelor după numărarea a 98% din voturi de la secțiile din Timișoara, Fritz a fost ales pentru un nou mandat de 49,66% din timișoreni.

„Nu e vorba de un interimat, cum s-a înțeles greșit, ci de o candidatură la poziția de președinte USR pe care mi-o asum... Mă doare că partidul meu a luat un scor care nu se ridică la potențialul așteptat. Nu pot să stau pasiv într-o situație dificilă a USR, partid de care România are nevoie”, a precizat Dominic Fritz la conferința de presă din 10 iunie.

El va propune o nouă conducere colectivă și o nouă viziune pentru USR.

„Nu voi candida la nicio funcție în stat în acest an. Prioritatea mea este primăria Timișoarei... cea mai mare onoare a vieții mele”, a subliniat Fritz al cărui nume a fost deja vehiculat ca posibil candidat la președinția României.

Fritz crede că România are nevoie de descentralizare și că nu se poate conduce totul doar de la București.

România are nevoie de un nou proiect de dreapta, iar pentru asta USR are nevoie de o nouă abordare, care să oprească tendința partidului unic.

Deși PNL susține că este singura alternativă de dreapta, primarul Timișoarei crede că alianța cu PSD contrazice această orientare, deci electoratul va trebui să se îndrepte în alegerile viitoare către alianțe reale de dreapta, cum este Alianța Dreapta Unită.

„Nu cred că mariajul PNL cu PSD va produce copii frumoși pentru PNL”, a persiflat Fritz comasarea electorală.

Europa Liberă l-a întrebat pe Dominic Fritz de ce crede că ar putea insufla un nou entuziasm USR-ului.

„Am arătat că pot crea majorități la vot, îmi asum această responsabilitate cu toate riscurile. Nu există garanții, dar nu putem aștepta ca dl. Ciolacu să devină președintele României”, a declarat Fritz.

„Nu am de gând să fiu tătucul USR, ci vreau să generez energie în partid care să se poată redescoperi”, a mai adăugat.

Președintele USR, Cătălin Drulă,și-a anunțat demisia de la conducerea Uniunii Salvați România. Motivul - rezultatele slabe obținut de Alianța Dreapta Unită, la alegerile din 9 iunie, alianță din care a făcut parte și Uniunea Salvați România.

Cătălin Drulă a spus că a luat această decizie după rezultatul „sub așteptări” pe care partidul l-a obținut la alegerile locale și europarlamentare de pe 9 iunie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG