Atacurile aeriene israeliene au lovit joi părți din cel mai mare oraș din Gaza, a declarat Hamas, organizație desemnată teroristă de SUA și UE.
Martorii au declarat pentru agenția AFP că în oraș au loc ciocniri violente între forțele israeliene și militanții Hamas. Localnicii au povestit că au auzit explozii, bombardamente de artilerie și focuri de armă.
Hamas a raportat joi 45 de atacuri aeriene în zona orașului Gaza, precum și în cel mai sudic oraș din Gaza, Rafah.
Zeci de locuitorii orașului Gaza ar fi prinși în case sau sub dărâmături iar cadavrele celor uciși în lupte pot fi văzute pe străzile orașului, transmite Reuters.
Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că are informații despre persoane blocate și altele ucise în casele lor din mai multe cartiere ale orașului Gaza. La multe dintre acestea, salvatorii nu au putut ajunge din cauza luptelor intense.
Serviciul Civil de Urgență a estimat că cel puțin 30 de persoane au fost ucise în cartierele Tel Al-Hawa și Rimal din oraș, și a transmis că nu a putut recupera cadavrele de pe străzi.
Victimele civile despre care vorbesc autoritățile din Gaza au apărut în ciuda instrucțiunilor armatei israeliene, de miercuri, către locuitorii orașului Gaza că pot folosi două „rute sigure” pentru a evacua zona periculoasă. Mulți rezidenți au refuzat să asculte ordinul. Unii au postat hashtagul „Nu plecăm” pe rețelele de socializare.
Armata israeliană cere evacuări
Miercuri, armata israeliană a aruncat pliante care avertizau că orașul Gaza rămâne o zonă de luptă periculoasă. Pliantele îi îndemnau pe locuitori să fugă și stabileau rute de evacuare desemnate către o zonă în care se află deja peste 350.000 de refugiați, potrivit ONU.
Organizația Națiunilor Unite a transmis că ultimele evacuări „nu vor face decât să alimenteze suferința în masă a familiilor palestiniene, dintre care multe au fost strămutate de mai multe ori” și care se confruntă cu lipsuri majore.
La est de orașul Gaza, în suburbia Shejaia, locuitorii se întorceau pe jos într-un peisaj pustiit după ce forțele israeliene s-au retras după o ofensivă de două săptămâni în acea zonă, relatează Reuters.
Cimitirul principal al teritoriului a fost demolat cu buldozerele armatei. Oamenii transportau provizii cu bicicletele pe drumurile presărate cu moloz, trecând pe lângă rămășițele vehiculelor blindate israeliene arse, relatează reporterii Reuters.
Israelul și-a lansat asaltul asupra Fâșiei Gaza anul trecut, după ce militanții conduși de Hamas au atacat sudul Israelului, ucigând 1.200 de persoane și capturând peste 250 de ostatici.
Cele mai recente date ale ministerului Sănătății din Gaza arată că 38.345 de palestinieni uciși în ofensiva israeliană, iar 88.295 au fost răniți.
Aproximativ 50 de palestinieni au fost uciși și 54 răniți în ultimele 24 de ore, a mai transmis ministerul.
La marginea sudică a enclavei Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul, locuitorii au declarat că armata israeliană a continuat să arunce în aer case din zonele vestice și centrale, pe fondul luptelor cu Hamas, Jihadul Islamic și alte facțiuni mai mici.
Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că patru persoane au fost ucise, inclusiv un copil, într-un atac aerian israelian în vestul orașului Rafah.
Armata israeliană a declarat joi că aproximativ cinci rachete trase din zona Rafah au fost interceptate cu succes.
Negocieri în Qatar și Egipt
O delegație israeliană condusă de șeful serviciilor secrete a sosit în Qatar pentru discuții legate de un acord de armistițiu, a declarat o sursă la curent cu negocierile, notează AFP.
Directorul CIA a fost și el în capitala Qatarului, după discuții avute marți la Cairo cu părțile implicate.
Netanyahu s-a întâlnit separat cu trimisul special al președintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk.
Prim-ministrul israelian a spus că va accepta un armistițiu dacă „liniile roșii ale Israelului sunt păstrate”.
Negocierile din Qatar și Egipt urmează unor concesii importante făcute săptămâna trecută de Hamas, care a fost de acord că un armistițiu ar putea începe și unii ostatici ar putea fi eliberați fără condiția ca Israelul să înceteze atacurile.
Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu spune că orice acord trebuie să permită Israelului să reia luptele până când își îndeplinește toate obiectivele.
Militanții Hamas spun că un asalt israelian puternic asupra orașului Gaza în această săptămână ar putea distruge eforturile de a pune capăt războiului, chiar în momentul în care negocierile au intrat într-o fază avansată.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.