Linkuri accesibilitate

Zeci de morți după un atac israelian asupra unei școli din Gaza, spun autoritățile palestiniene


Victime preluate de o ambulanță după ce o școală folosită de palestinienii strămutați ca adăpost temporar a fost lovită de un atac israelian în orașul Gaza, pe 10 august 2024.
Victime preluate de o ambulanță după ce o școală folosită de palestinienii strămutați ca adăpost temporar a fost lovită de un atac israelian în orașul Gaza, pe 10 august 2024.

Între 60 și 100 de oameni au murit într-un atac israelian asupra școlii Al-Tabi'een din cartierul Daraj, spun sâmbătă dimineață autoritățile palestiniene din orașul Gaza. Israelul afirmă că a lovit „un centru de comandă și control pentru teroriștii Hamas”.

Atacul israelian ar fi vizat o școală din Gaza care adăpostește persoane strămutate, potrivit guvernului din Gaza condus de organiația Hamas.

În replică, armata israeliană a declarat că a vizat un centru de comandă al Hamas, organizație desemnată teroristă de SUA și UE.

Israelul a adăugat că acolo se ascundeau comandanți și agenți Hamas și că a luat măsuri pentru a reduce riscul de a afecta civilii, inclusiv prin „utilizarea de muniții precise, supraveghere aeriană și informații de intelligence”.

Palestinieni strămutați după un atac israelian asupra unei școli din orașul Gaza pe 10 august 2024.
Palestinieni strămutați după un atac israelian asupra unei școli din orașul Gaza pe 10 august 2024.

Loviturile au avut loc în timp ce persoanele adăpostite la școală efectuau rugăciunile de dimineață, provocând numeroase victime, a precizat biroul de presă al Hamas, citat de Reuters.

Medicii nu au reușit încă să ajungă la toate cadavrele, potrivit acelorași autorități palestiniene.

Primele estimări indicau între 60 și 100 de morți, plus alte câteva zeci de răniți. Alte estimări arătau că numărul morților depășește 100 de persoane.

Israelul a lansat asaltul asupra Fâșiei Gaza, cu scopul de a anihila Hamas, după ce luptătorii grupării islamiste au pătruns în sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând circa 1.200 de persoane, majoritatea civili, și capturând peste 250 de ostatici, potrivit estimărilor israeliene.

De atunci, aproape 40.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății palestinian, care nu face distincție între combatanți și civili. Oficialii din domeniul sănătății spun că majoritatea victimelor au fost civili.

Israelul, care a pierdut 329 de oameni în Gaza, afirmă că cel puțin o treime dintre victimele palestiniene sunt combatanți.

Statele Unite, Egiptul și Qatarul încearcă să relanseze negocierile pentru încetarea focului în Gaza, programând o nouă rundă de negocieri pentru joi, în timp ce cresc temerile legate de un conflict mai amplu, care implică Iranul și aliatul său libanez Hezbollah. Teheranul sprijină, de asemenea, Hamas.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG