Linkuri accesibilitate

Inflaţia a urcat la 5,42% în iulie 2024. Cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii


Rata inflației a urcat în luna iulie, la 5,42%, după ce în iunie înregistrase o scădere și ajunsese la 4,94%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%.

Cel mai mult s-au scumpit în luna iulie serviciile poştale (+26,59%), medicamentele (+24,02%) și detergenții (+20,65%), arată un comunicat INS.

Dintre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit conservele de fructe (+9,72%), berea (+7,69%) și carnea de vită (+6,42). Făina, în schimb, s-a ieftinit cu 30,1%, uleiul comestibil cu 16% și untul cu 23,64%.

Dintre mărfurile nealimentare, medicamentele și detergenții ocupa primele două locuri la ritmul scumpirilor. Printre produsele care s-au ieftinit sunt gazele (-9,39%) și energia electrică (-1,97%)

Combustibilii s-au scumpit cu 7,78%.

În luna iunie, România a fost țara membră UE cu a doua cea mai ridicată rată a inflației, după Belgia, potrivit Eurostat.

În luna iunie, conform celor mai recente actualizări Eurostat, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Finlanda (0,5%), Italia (0,9%) și Lituania (1%).

La extrema cealaltă, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Belgia (5,4%), România (5,3%) şi Ungaria/Spania (3,6%).

Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va continua să scadă în 2024, dar într-un ritm mult încetinit față de 2023.

Săptămâna trecută, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru 2024 la 4,0%, de la 4,9%, cât era anterior.

Specialiștii spun că inflația din România e în scădere și din cauza plafonării prețurilor la energie, gaze naturale și alimente. Ei atrag atenția că plafonarea pe termen lung poate avea un efect de invers scăderii ratei inflației.

Instituțiile financiare consideră că stabilitatea prețurilor este atinsă la o inflație anuală de aproximativ 2%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG