Linkuri accesibilitate

Atacuri masive rusești asupra Ucrainei în ziua în care Kievul marchează „Ziua Comemorarii”


Locuitori din Donețk stau lângă o casă în flăcări la o zi după un atac rusesc cu rachete
Locuitori din Donețk stau lângă o casă în flăcări la o zi după un atac rusesc cu rachete

Ucraina i-a comemorat pe 29 august pe cei care au murit apărând independența țării, în timp ce Rusia a declanșat noi lovituri asupra Kievului și în întreaga țară.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât peste 10 drone rusești deasupra Kievului, în al treilea atac la scară largă asupra capitalei ucrainene în patru zile, a informat administrația orașului.

„Al treilea atac aerian asupra Kievului din ultimele patru zile! Un atac în masă din nou! De data aceasta, au folosit exclusiv UAV-uri de atac (vehicule aeriene fără pilot)", a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare a Kievului, pe Telegram, adăugând că atacul a venit din partea ocupată a regiunii Herson a Ucrainei și din regiunea Kursk a Rusiei.

Popko a spus că resturile de dronă au aprins un incendiu care a fost stins de pompieri și a adăugat că nu au fost raportate imediate victime sau pagube materiale.

Ultimele atacuri asupra Ucrainei au avut loc în momentul în care ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba s-a întâlnit cu miniștrii de externe ai UE la Bruxelles și i-a îndemnat să accelereze livrările sistemelor de apărare aeriană promise.

„Am transmis un semnal de urgentare a livrării ajutorului militar deja promis, inclusiv a sistemelor de apărare aeriană”, a scris pe X oficialul pe 29 august, când Ucraina a marcat Ziua Comemorarii Apărătorilor Ucrainei.

Sărbătoarea a marcat cea de-a 10-a aniversare a bătăliei de la Ilovaisk, din regiunea Donețk, când sute de soldați ucraineni au fost uciși de trupele rusești pe 24 august 2014, în timp ce aceștia începeau să se retragă din orașul încercuit de Rusia, în ciuda faptului că armata rusă a dat asigurări că retragerea se va face pașnic.

Generalul Alexandr Sîrski, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, a declarat că evenimentul este un avertisment permanent cu privire la ceea ce el a numit trădarea agresorului rus.

„Ilovaisk nu este doar un eveniment tragic din istoria Ucrainei, ci și o pagină a determinării ucrainene. Este un act de ispravă al armatei ucrainene. Să ne amintim că, în ciuda pierderii și înșelăciunii inamicului, soldații noștri nu au renunțat, ci au continuat să lupte, să iasă din capcană și să lupte”, a spus Sîrski pe Telegram.

„Această zi ne va aminti întotdeauna de trădarea agresorului rus [și ne va reaminte] că orice negocieri cu teroriștii și criminalii sunt o afacere periculoasă, letală și că nu se poate avea încredere în ei”, a adăugat el.

Statul Major al Ucrainei a confirmat joi, pe 29 august, că s-a aflat în spatele a trei lovituri cu drone din ziua precedentă, care au vizat depozitele de petrol rusești și un depozit de muniție.

Statul Major a declarat că atacul de la depozitul de petrol din districtul Kamenski, din regiunea Rostov, din Rusia, a fost făcută de unități ale Forțelor de Operațiuni Speciale ale armatei și Direcția Principală de Informații (HUR) a Ministerului Apărării, în cooperare cu alte forțe ale apărării Ucrainei.

De asemenea, a revendicat o lovitură asupra depozitului de petrol Zenit din regiunea Kirov, la aproximativ 1.500 de kilometri nord-est de granița cu Ucraina, și una asupra depozitului de muniții al grupului de artilerie Zapad din regiunea Voronej din Rusia.

În regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, guvernatorul Viaceslav Gladkov a declarat pe 29 august că o persoană a fost ucisă și două rănite în urma atacurilor ucrainene.

Gladkov a spus pe Telegram că „orașul Șebekino a fost vizat de forțele ucrainene” și „din păcate, o persoană a fost ucisă”.

Ucraina nu a comentat afirmația, care nu a putut fi verificată independent.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG