Linkuri accesibilitate

Zelenski: Ucraina este capabilă să producă 4 milioane de drone pe an


Ucraina este acum capabilă să producă 4 milioane de drone anual, cu peste 1,5 milioane deja contractate, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a făcut anunțul la deschiderea celui de-al doilea Forum internațional al industriilor de apărare.

În plus, el a spus că companiile interne de apărare au crescut producția de muniție de artilerie.

„Numărul total de drone pe care acum suntem capabili să le producem anual în Ucraina este de 4 milioane, cu peste 1,5 milioane deja contractate”, a spus Zelenski, citat de pagina de profil a ministerului ucrainean al Apărării.

În timpul discursului său, Zelenski a remarcat că Forțele de Apărare ucrainene folosesc o clasă complet nouă de arme ucrainene - drona cu rachetă Palianitsia cu rază lungă de acțiune.

El a mai menționat că alte tipuri de drone și rachete ucrainene cu rază lungă sunt în funcțiune.

„Dronele navale lucrează pentru a proteja Ucraina. Noua noastră rachetă balistică a trecut cu succes testele de zbor. Toată lumea poate vedea cât de eficiente sunt rachetele noastre Neptune”, a menționat președintele.

În plus, Zelenski a spus că numai în prima jumătate a acestui an, Ucraina a produs de 25 de ori mai multă muniție pentru artilerie și mortare decât în întregul an 2022.

Anterior, consilierul prezidențial pentru afaceri strategice Alexandr Kamișin a anunțat că Ucraina a început propria producție de obuze de artilerie de 155 mm.

Lansarea producției de obuze de 155 mm în Ucraina a fost anunțată la începutul lunii iunie 2023.

În august 2024, autoritățile au raportat că Ukroboronprom a finalizat testarea muniției de artilerie de 155 mm și se pregătește pentru producția sa în masă în a doua jumătate a anului 2024.

Industria de apărare ucraineană a lansat producția de muniție de 5,45×39 și 5,56×45 mm pentru armata ucraineană.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG