Linkuri accesibilitate

Georgia avertizează că materiale video și audio false vor fi folosite pentru a provoca tulburări înainte de alegeri


Pregătiri pentru un miting electoral al fostului premier Bidzina Ivanișvili, fondatorul partidului de guvernământ „Visul Georgian”, la Telavi, Georgia, 27 septembrie 2024.
Pregătiri pentru un miting electoral al fostului premier Bidzina Ivanișvili, fondatorul partidului de guvernământ „Visul Georgian”, la Telavi, Georgia, 27 septembrie 2024.

Oficiali georgieni din domeniul securității au emis un avertisment în legătură cu un presupus plan de diseminare a unor înregistrări video și audio false pentru a provoca tulburări înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul acestei luni.

Potrivit Serviciului de securitate de stat din Georgia (SUS), grupuri afiliate politic nespecificate se pregătesc să difuzeze înregistrări false ale reprezentanților guvernului georgian, create prin inteligență artificială și alte tehnologii avansate.

Avertismentul vine pe fondul tensiunilor politice tot mai acute din Georgia, în special după adoptarea controversatei legi privind „agenții străini” la începutul acestui an, și pune în evidență mizele mari ale alegerilor, care sunt programate pentru 26 octombrie.

În declarația SUS, publicată la 16 octombrie, se afirmă că scopul înregistrărilor falsificate este de a „provoca o confruntare între componentele guvernului și de a înrăutăți relațiile acestuia cu Biserica Ortodoxă și partenerii occidentali”.

SUS avertizează că cei din spatele planului intenționează să prezinte înregistrările falsificate drept informații scurse chiar de la SUS, cu scopul de a discredita agenția și de a semăna discordie în sânul structurii politice a Georgiei.

Această provocare este menită să incite la proteste și să destabilizeze țara pentru a obține avantaje politice”, a declarat SUS, adăugând că monitorizează îndeaproape activitățile grupurilor implicate și va lua măsuri legale dacă va fi necesar.

Autoritățile georgiene și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea față de posibile tentative de a declanșa o „revoluție colorată” în țară - similară celei cunoscute sub numele de Euromaidan din Ucraina în 2014, care l-a răsturnat pe președintele Viktor Ianukovici, un apropiat al Rusiei - și de a înlătura actualul guvern de la Tbilisi, deși nu au fost prezentate dovezi concrete pentru a susține aceste afirmații.

Între timp, autoritățile de la Tbilisi au fost criticate recent pentru legăturile sale tot mai strânse cu Moscova. Uniunea Europeană și Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce au numit regresul democratic al Georgiei.

Legea privind „agenții străini”, de exemplu, a fost criticată frecvent pentru că este similară cu o lege rusă utilizată pentru a reduce la tăcere presa liberă și disidența.

La 3 octombrie, președintele parlamentului georgian, Șalva Papuașvili, a sporit tensiunile prin promulgarea unei alte legi despre care grupurile pentru drepturile omului, opoziția și comunitatea internațională afirmă că restrânge drastic drepturile comunității LGBT din țară.

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, fondat de Bidzina Ivanișvili - magnatul georgian apropiat de Rusia, fost premier, și care este principalul candidat al partidului pentru viitoarele alegeri, a insistat că rămâne angajat în ceea ce privește aderarea la instituțiile occidentale.

Societatea civilă din Georgia încearcă de ani de zile să scoată țara de sub influența Rusiei, care menține încă mii de soldați în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste georgiene pe care Moscova le-a recunoscut ca state independente după un război de cinci zile cu Tbilisi în 2008.

Articol preluat de la Europa Liberă Moldova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG