Zeci de mii de georgieni pro-europeni au ieșit în stradă pe 20 octombrie pentru a protesta împotriva partidului de guvernământ Visul Georgian înaintea alegerilor parlamentare care vor decide direcția viitorului țării din Caucazul de Sud.
Grupurile de opoziție au avertizat că o victorie a partidului Visul Georgian la votul din 26 octombrie, acuzat de apropiere de Moscova, ar putea deturna direcția democratică a țării democrația și speranțele de aderare la Uniunea Europeană.
Președintele pro-occidental Salome Zurabișvili, care s-a despărțit de guvernul condus de Visul Georgian și a susținut opoziția, a declarat într-o conferință de presă în dimineața zilei de 20 octombrie că mitingurile „vor demonstra voinței oamenilor pentru libertate, independență și un viitor european”.
Mai târziu, la miting, ea a spus mulțimii că „astăzi este una dintre acele seri din istoria Georgiei care va fi memorabilă pentru copiii și nepoții noștri”.
Marșurile opoziției au început la ora locală 17:00 din cinci locuri din capitală, inclusiv din piețele Eroilor și Republicii. Participanții s-au adunat apoi în Piața Libertății seara pentru un concert. Manifestațiile s-au încheiat fără incidente.
Unii membri ai partidului de guvernământ au încercat să descurajeze oamenii să participe la miting, susținând că nu a fost un eveniment pro-european, ci mai degrabă unul organizat de activiști LGBT.
Într-un interviu recent acordat RFE/RL, fostul președinte georgian încarcerat, Mihail Saakașvili, a avertizat asupra consecințelor grave dacă partidul Visul Georgian va câștiga alegerile parlamentare.
„Mă aștept la provocări în zilele următoare, inclusiv în timpul alegerilor și în zilele de după”, a spus Saakașvili din închisoare în răspunsuri scrise la întrebările trimise de Serviciul Georgian al RFE/RL.
Visul Georgian a adoptat legi care restricționează activitatea ONG-urilor și a mass-mediei care primesc finanțare străină și împotriva a ceea ce numește „propagandă LGBT”. A promis, de asemenea, că va interzice toate partidele majore de opoziție dacă va câștiga.
Visul Georgian a prezentat viitoarele alegeri ca pe o alegere existențială: între război și pace. O parte a campaniei sale include afișe, juxtapunând imagini alb-negru ale Ucrainei sfâșiate de război cu imagini color ale Georgiei prospere și pașnice.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a lăudat guvernul georgian pentru mișcările care i-au deranjat pe partenerii occidentali ai guvernului de la Tbilisi, cum ar fi adoptarea de legi privind „agenții străini” și combaterea „propagandei LGBT”.
Aceste mișcări și altele au determinat Bruxelles-ul și Washingtonul să sancționeze Georgia
UE a înghețat aderarea țării la blocul comunitar, în timp ce Washingtonul a impus sancțiuni unora dintre oficialii de rang înalt ai țării. De asemenea, a pregătit un pachet separat de sancțiuni financiare împotriva fondatorului și liderului de facto al Visul Georgian, Bidzina Ivanișvili.
Oficialii de la Casa Albă au refuzat să se întâlnească cu delegația georgiană la cea mai recentă Adunare Generală a ONU și au anulat invitația premierului georgian Irakli Kobahidze la o recepție găzduită de președintele Joe Biden pe 25 septembrie.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.