Oficiali ai serviciilor de informații americane avertizează că „factori de influență străini” din Rusia, China și Iran intenționează să alimenteze narațiuni care să dezbine americanii înaintea alegerilor prezidențiale din SUA din 5 noiembrie și după acestea.
Agenți de influență din cele trei țări au învățat din alegerile anterioare din SUA și sunt mai bine pregătiți să exploateze oportunități pentru a provoca neliniște, susțin serviciile de informații.
Oficialii au declarat că agenții străini ar putea apela la amenințări fizice și violență și este foarte probabil să desfășoare operațiuni de dezinformare pentru a crea incertitudine și a submina procesul electoral.
Factorii de influență străini „rămân hotărâți să alimenteze narațiuni pentru a diviza americanii și a submina încrederea acestora în sistemul democratic american,” a spus un funcționar al Oficiului Directorului Serviciilor Naționale de Informații (ODNI).
Aceștia ar putea să se bazeze pe operațiuni de dezinformare și cibernetice care au fost deja lansate, a adăugat oficialul ODNI.
„Unii agenți străini au, de asemenea, capacitatea de a incita la proteste și de a instiga la violență în perioada post-electorală. În special, Iranul și Rusia sunt probabil dispuse să ia în considerare astfel de tactici” a spus oficialul.
Oficialii serviciilor de informații au discutat cu presa, într-o conferință telefonică. Ei au declarat că, deși Rusia, China și Iran reprezintă principalele amenințări de influențare a alegerilor, nu sunt dovezi ca ar colabora între ele.
Oficialii susțin că deși s-ar putea încerca perturbarea votul în ziua alegerilor, sistemul electoral este suficient de securizat astfel încât să nu poată schimba rezultatul, și nu există nicio indicație că Rusia, China sau Iran plănuiesc atacuri semnificative asupra infrastructurii electorale.
Cele trei țări au respins toate acuzațiile că ar încerca să se amestece în alegerile din SUA.
Potrivit oficialului ODNI, în acțiunile lor, agenții străini folosesc rețelele sociale pentru a influența cursele prezidențiale și congresionale, iar unele postări pe rețelele sociale sunt probabil generate de inteligența artificială.
Ca exemplu, acesta a menționat o postare pe X, generată luna aceasta de ceea ce el a numit agenți de influență ruși, în care se lansa o acuzație falsă împotriva guvernatorului statului Minnesota, Tim Walz, candidatul la vicepreședinție din partea Partidului Democrat.
Specialiștii americani au ajuns la concluzia că agenți de influență ruși au creat conținutul, a spus oficialul ODNI. O analiză efectuată de agențiile de informații americane a demonstrat existența „mai multor indicatori de manipulare” compatibili cu acțiunile rușilor, a declarat oficialul.
Postarea include acuzații nefondate despre perioada în care Walz a fost profesor. Specialiștii, inclusiv analiști de la Microsoft,făcuseră deja legatura dintre videoclip și Rusia, dar nu fusese încă confirmată de autoritățile federale.
Agențiile americane de informații susțin că Rusia ar prefera ca fostul președinte Donald Trump, candidatul republican, să revină la Casa Albă, în locul vicepreședintei Kamala Harris, democrată.
E de așteptat o amplificare a protestelor generate de Rusia dacă Harris câștigă alegerile, susțin aceștia.
„Rusia ar prefera ca fostul președinte să câștige și ar încerca să submineze mai agresiv mandatul noului președinte ales (Harris),” a spus oficialul ODNI.
Surse Reuters și AP
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.