Linkuri accesibilitate

Discuții SUA-Israel despre posibila încetare a focului în Liban. Noul lider Hezbollah, dispus să accepte un armistițiu în anumite condiții


Fumul se ridică din clădirile lovite de atacurile aeriene israeliene din Tir, sudul Libanului, luni, 28 octombrie 2024.
Fumul se ridică din clădirile lovite de atacurile aeriene israeliene din Tir, sudul Libanului, luni, 28 octombrie 2024.

Înalți oficiali americani urmează să se întâlnească cu omologii lor israelieni pentru a discuta despre un posibil acord care să pună capăt conflictului din Liban și să securizeze granița de nord a Israelului de atacurile Hezbollah.

Vizita SUA are loc în timp ce Hamas respinge toate propunerile de armistițiu în Fâșia Gaza, unde atacurile israeliene au continuat și noaptea trecută, scrie AFP.

Cu mai puțin de o săptămână înainte de alegerile prezidențiale din SUA, trimișii Washingtonului, Amos Hochstein și Brett McGurk, erau așteptați în Israel.

Forțele israeliene și-au continuat campania terestră și aeriană împotriva țintelor Hezbollah din Liban.

Miercuri, premierul libanez Najib Mikati și-a exprimat optimismul cu privire la încetarea focului în „orele sau zilele următoare”, iar noul lider al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat că grupul va accepta un armistițiu în anumite condiții.

Potrivit rapoartelor presei israeliene care citează surse guvernamentale, planul intermediat de echipa americană ar prevede ca forțele Hezbollah să se retragă la aproximativ 30 de kilometri de graniță, la nord de râul Litani, relatează AFP.

Forțele israeliene s-ar retrage din Liban, iar armata libaneză s-ar ocupa apoi de graniță, alături de forțele de menținere a păcii ONU.

Libanul ar fi apoi responsabil de împiedicarea reînarmării Hezbollahului cu arme importate, iar Israelul și-ar păstra drepturile conform dreptului internațional de a acționa în autoapărare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG