Linkuri accesibilitate

 
Manifestație de amploare la Berlin împotriva apropierii dintre partidele de dreapta și extrema dreaptă

Manifestație de amploare la Berlin împotriva apropierii dintre partidele de dreapta și extrema dreaptă


Protestatarii și-au aprins luminile telefonului mobil în timpul unei demonstrații în fața sediului Uniunii Creștin Democrate (CDU) din Berlin, pe 2 februarie 2025.
Protestatarii și-au aprins luminile telefonului mobil în timpul unei demonstrații în fața sediului Uniunii Creștin Democrate (CDU) din Berlin, pe 2 februarie 2025.

Zeci de mii de manifestanți au ieșit în stradă duminică, în centrul Berlinului, pentru a face apel la rezistență în fața apropierii care a început săptămâna aceasta între dreapta și extrema dreaptă din Germania, cu trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare, informează AFP.

Zeci de mii de manifestanți s-au adunat duminică seară în apropierea Bundestagului, parlamentul german. Poliția spune că au fost 160.000 de oameni, organizatorii – că au fost 250.000.

Scopul este „să facem cât mai mult zgomot posibil pentru a chema partidele care se autointitulează «democratice» să protejeze această democrație”, a explicat pentru AFP Anna Schwarz, o protestatară.

„Nu mai putem privi în altă parte, e prea grav”, a spus tânăra de 34 de ani, care afirmă că este prima dată când participă la o manifestație politică.

Mobilizarea este în mod clar îndreptată împotriva candidatului conservator la funcția de cancelar, și favorit în sondaje, Friedrich Merz, care a început săptămâna aceasta o apropiere spectaculoasă de formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), încălcând un tabu politic de după război.

Până acum, partidele tradiționale au refuzat orice cooperare la nivel național cu extrema dreaptă, în numele „cordonului sanitar” sau „zidului de protecție” ridicat împotriva unei formațiuni criticate în mod regulat pentru excesele sale antidemocratice.


Săptămâna trecută, Friedrich Merz s-a bazat mai întâi pe AfD pentru a promova miercuri o moțiune fără caracter obligatoriu în Camera Deputaților pentru a bloca toți străinii fără acte la graniță, inclusiv solicitanții de azil.

Vineri, el a suferit apoi un eșec când nu a reușit să facă același lucru cu privire la un proiect de lege care vizează restricționarea imigrației. Dar această inițiativă a marcat un nou punct de cotitură.

„Vineri, am fost foarte nervoasă, mi-am petrecut ziua cu prietenii urmărind dezbaterile din Bundestag. A vedea în direct CDU vorbind și apoi AfD aplaudând și invers este înfricoșător'”, a spus o „activistă queer” în vârstă de 33 de ani.

„Astăzi, trebuie să arătăm că noi, cei care apărăm democrația, suntem mai mulți decât ei”, a adăugat tânăra.

„Suntem zidul de protecție”, au scandat manifestanții, pe ale căror pancarte scria „Rușine să îți fie, CDU'”, „Merz fără inimă” sau „Fără Merz în februarie”, cu referire la alegerile legislative de la 23 februarie.

Manifestația s-a îndreptat apoi către sediul partidului conservator.


Unul dintre foarte puținii deputați ai CDU care s-a răzvrătit împotriva unui început de apropiere de AfD și care nu a urmat instrucțiunile de vot ale partidului, Michel Friedman, le-a vorbit manifestanților pentru a reaminti „promisiunea” scrisă în Constituția germană: „Demnitatea ființei umane este inviolabilă”.

Peste 220.000 de oameni au manifestat încă de sâmbătă în marile orașe ale țării, precum Hamburg, Leipzig, Koln și Stuttgart, conform cifrelor culese de postul public de televiziune ARD.
Cancelarul social-democrat Olaf Scholz a avertizat că AfD și CDU și-ar putea uni forțele în curând pentru a guverna țara, așa cum s-a întâmplat în alte state.

Ofensiva conservatorilor asupra imigrației vine după un recent caz de agresiune mortală cu cuțitul la Aschaffenburg (vest), comisă de către un afgan, ultimul incident dintr-o serie de acte violente care implică străini, ce au stârnit mare emoție în țară.

Friedrich Merz, al cărui partid este creditat cu 30% din intențiile de vot, speră că politica sa mai dură privind imigrația îi va convinge pe alegătorii tentați să voteze cu AfD să-i susțină pe conservatori.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG