Linkuri accesibilitate

 
SUA și Ucraina propun Rusiei un armistițiu de 30 de zile. Kievul primește înapoi sprijinul militar al SUA. Zelenski, reinvitat la Casa Albă

SUA și Ucraina propun Rusiei un armistițiu de 30 de zile. Kievul primește înapoi sprijinul militar al SUA. Zelenski, reinvitat la Casa Albă


Secretarul de stat american Marco Rubio, consilierul american pentru securitate națională Mike Waltz, ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha și șeful Biroului prezidențial al Ucrainei Andrii Iermak participă la discuții în Arabia Saudită, 11 martie 2025.

Oficialii americani și ucraineni au propus marți seară Rusiei o încetare a focului pentru o perioadă de 30 de zile, în urma discuțiilor care au durat 9 ore în Arabia Saudită. În plus, Statele Unite ar urma să furnizeze din nou informații militare și să reia asistența de securitate pentru Ucraina.

Actualizare 21:30 - Trump: „Vrem să terminăm acest război”

„Ucraina tocmai a fost de acord cu o încetare a focului cu puțin timp în urmă. Acum trebuie să mergem în Rusia și să sperăm că și președintele Putin va fi de acord cu asta (...) Vrem să terminăm acest război”, a declarat marți președintele american Donald Trump.

Donald Trump îl va invita pe Volodimir Zelenski înapoi la Casa Albă după ce Ucraina a fost de acord cu o propunere de încetare a focului cu Rusia.

Trump a spus că se așteaptă la o discuție cu liderul rus Vladimir Putin la sfârșitul acestei săptămâni și speră ca și Rusia să fie de acord cu termenii.

În urma discuțiilor dintre Ucraina și SUA de marți, cele două națiuni au dat o declarație comună în care anunță că SUA opresc suspendarea partajării informațiilor și că va relua asistența de securitate pentru Ucraina.

Declarația a adăugat că Kievul și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a accepta propunerea SUA de a adopta o încetare imediată a focului pentru 30 de zile, care poate fi prelungită prin acordul comun al părților și care este supusă acceptării și implementării concomitente de către Federația Rusă.

„Statele Unite vor comunica Rusiei că reciprocitatea rusă este cheia pentru atingerea păcii”.

Adresându-se reporterilor în urma discuțiilor, Trump a spus: „Ucraina. Încetarea focului. Tocmai am fost de acord cu ceva alb în urmă. Ucraina a fost de acord cu asta și sperăm că Rusia va fi de acord cu asta.”

Întrebat dacă domnul Zelenski a fost invitat înapoi la Casa Albă, Trump a spus: „Sigur, absolut”.

Vizita președintelui ucrainean la Washington s-a încheiat luna trecută cu un dezastru diplomatic, după ce o întâlnire din Biroul Oval a celor doi lideri s-a soldat cu strigăte.

Zelenski a confirmat că a acceptat propunerea SUA de un armistițiu „complet” de 30 de zile.

„Ucraina acceptă această propunere, o considerăm pozitivă, suntem pregătiți să facem un astfel de pas. Statele Unite ale Americii trebuie să convingă Rusia să facă acest lucru”, a spus el.

Actualizare 20:50 - Emmanuel Macron spune că este nevoie de garanții de securitate credibile pentru Ucraina

„Având în vedere accelerarea negocierilor de pace”, președintele francez Emmanuel Macron a cerut șefilor militari europeni și ai NATO să elaboreze un plan „pentru a defini garanții de securitate credibile” pentru Ucraina în cazul unei încetări a focului, a anunțat președinția franceză.

Macron a declarat că este necesar să se înceapă planificarea pentru „definirea unor garanții de securitate credibile” pentru Ucraina, a declarat președinția franceză după o reuniune la Paris a șefilor militari din 30 de țări europene și NATO.

Actualizare 20:30 - SUA speră că Rusia va spune „da” păcii

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat în urma discuțiilor cu partea ucraineană că urmează să prezinte această ofertă Rusiei, exprimându-și speranța că Moscova „va spune da păcii”.

„Nu există nicio soluție militară la acest război”, a a completat el.

„Înainte de a negocia, trebuie să încetezi focul. Ucrainenii au fost de acord cu acest lucru. Sperăm că rușii vor spune «da», astfel încât să putem pune capăt războiului într-un mod care să fie acceptabil pentru ambele părți”, a menționat oficialul american.

Rubio a subliniat că președinții Ucrainei și Statelor Unite „și-au instruit echipele să finalizeze acordul privind mineralele”.

Consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, a adăugat că discuțiile s-au schimbat de la „trebuie să punem capăt războiului” la „cum punem capăt războiului”.

Actualizare 20:15 - Volodimir Zelenski confirmă discuțiile: Statele Unite trebuie să convingă Rusia

Într-o postare pe Telegram, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina este pregătită să accepte propunerea SUA de încetare a focului pentru 30 de zile.

„Suntem pregătiți să facem un astfel de pas. Statele Unite trebuie să convingă Rusia să o facă. Adică, noi suntem de acord, iar dacă rușii sunt de acord, atunci liniștea va exista. [...] Ucraina este pregătită pentru pace. Rusia trebuie să își arate disponibilitatea de a pune capăt războiului sau de a continua războiul. Este timpul pentru adevărul complet”, a spus Zelenski.

El a menționat că încetarea focului acceptată de Ucraina este totală, nu doar maritimă și aeriană, așa cum oferise Ucraina înainte de discuții.

Actualizare 20:05 - Ucraina este de acord cu o încetare a focului de 30 de zile, SUA vor relua furnizarea de informații militare

Delegațiile Ucrainei și Statelor Unite care s-au întâlnit marți la Jeddah au transmis o declarație comună potrivit căreia „Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a accepta propunerea SUA privind o încetare a focului imediată, temporară, de 30 de zile”.

Rusia nu a răspuns deocamdată cu privire la această propunere.

De asemenea, declarația comună mai prevede că pauza de 30 de zile de la lupte „ar putea fi prelungită de comun acord, cu condiția ca Federația Rusă să accepte și să se conformeze simultan”.

„Statele Unite vor transmite Rusiei că reciprocitatea din partea Rusiei este esențială pentru obținerea păcii”, prevede comunicatul.

În plus, potrivit declarației, Statele Unite vor începe din nou să furnizeze informații militare și vor relua asistența de securitate pentru Ucraina, oprite ca urmare a dorinței președintelui Donald Trump de a se ajunge imediat o încetare a războiului declanșat de Rusia.

„Delegațiile au discutat, de asemenea, importanța eforturilor de ajutor umanitar ca parte a procesului de pace, în special în timpul încetării focului menționate anterior, inclusiv schimbul de prizonieri de război, eliberarea deținuților civili și întoarcerea copiilor ucraineni transferați forțat”, mai prevede declarația comună.

Potrivit declarației comune, ambele delegații au convenit să își numească echipele de negociere și să înceapă imediat negocierile pentru o pace durabilă care să asigure securitatea pe termen lung a Ucrainei.

„Statele Unite s-au angajat să discute aceste propuneri specifice cu reprezentanții Rusiei. Delegația ucraineană a reiterat faptul că partenerii europeni vor fi implicați în procesul de pace”, se menționează în comunicat.

Știrea inițială:

Șeful de cabinet al președinției ucrainene, Andri Iermak, a declarat marți că discuțiile cu delegația americană din orașul-port saudit Jeddah au început pozitiv.

„Întâlnirea cu echipa americană a început foarte constructiv, ne continuăm munca”, a spus Iermak, scrie AFP.

Într-un articol publicat în The Guardian în ziua întâlnirii, Iermak a declarat că „protejarea intereselor ucrainene” și „o viziune clară de încheiere a războiului” se află pe agenda Kievului pentru discuțiile de la Jeddah.

„O încetare a focului în războiul de trei ani pe care Federația Rusă l-a purtat împotriva țării mele nu a părut niciodată mai aproape”, „o încetare a focului în Ucraina nu va veni doar prin gesturi diplomatice”, încetarea focului „include exercitarea de presiuni politice și financiare asupra Rusiei pentru a crește costul unui nou conflict”, sunt câteva dintre afirmațiile pe carele face Iermak în ziarul britanic.

La rândul lui, Oleksandr Merejko, șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ucrainean, a declarat pentru RFE/RL că întâlnirea ar trebui văzută ca „un prim pas spre îmbunătățirea relațiilor dintre noua administrație Trump și Ucraina” și o „întâlnire directă" între Zelenski și președintele american Donald Trump.

„Mă aștept să auzim de la prietenii noștri americani dacă există vreo strategie din partea lui Trump în ceea ce privește Ucraina, în ceea ce privește modul de oprire a agresiunii rusești”, a spus Merejko, care a conchis: „ultimele declarații ale președintelui Trump ridică o mulțime de întrebări”.

Înainte de întâlnire, Donald Trump a spus că administrația sa „aproape” a oprit suspendarea schimbului de informații cu Ucraina.

John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina, a declarat că restabilirea cooperării în domeniul serviciilor de informații ar trebui văzută ca un rezultat pozitiv pentru Kiev.

„Dacă este ridicat după discuții, este un lucru bun”, a declarat Herbst pentru RFE/RL. „Dacă nu este ridicată, acesta este un semn că politica lui Trump de a face presiuni asupra Ucrainei va continua”.

Washingtonul, principalul aliat al Ucrainei înainte de învestirea președintelui Donald Trump, și-a schimbat radical politica privind conflictul și a transmis că își dorește un sfârșit rapid al războiului.

De atunci, Trump s-a angajat direct în discuții cu Moscova fără a se consulta cu Ucraina și aliații europeni, a suspendat asistența militară pentru Kiev și a întrerupt schimbul de informații cu Ucraina

Președintele Zelenski s-a străduit să obțină garanții de securitate de la SUA ca parte esențială a unei soluții de pace.

„Trebuie să înțelegem poziția ucraineană și să avem o idee generală despre concesiile pe care ar fi dispuși să le facă, pentru că nu vom obține o încetare a focului și un sfârșit al acestui război decât dacă ambele părți nu fac concesii”, a declarat secretarul de stat american Marco Rubio reporterilor, în drum spre Jeddah.

Șeful cabinetului președintelui Ucrainei, Andri Iermak (dreapta), ministrul ucrainean de Externe, Andri Sîbiha (al doilea din dreapta), secretarul de stat al SUA, Marco Rubio (al doilea din stânga) și consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Waltz (stânga).
Șeful cabinetului președintelui Ucrainei, Andri Iermak (dreapta), ministrul ucrainean de Externe, Andri Sîbiha (al doilea din dreapta), secretarul de stat al SUA, Marco Rubio (al doilea din stânga) și consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Waltz (stânga).

Marco Rubio a refuzat să precizeze concesiile pe care fiecare parte ar trebui să le facă, dar a spus că Kievului îi va fi greu să recupereze tot teritoriul pierdut.

„Rușii nu pot cuceri toată Ucraina și, evident, va fi foarte dificil pentru Ucraina într-o perioadă de timp rezonabilă să-i forțeze pe ruși să se întoarcă acolo unde erau în 2014”, a declarat el reporterilor.

Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, iar trupele sale fac presiuni asupra regiunii estice Donețk.

Cine participă la discuțiile de la Jeddah?

Discuțiile de o zi din Arabia Saudită sunt primele întâlniri între oficialii ucraineni și americani de la vizita tensionată a lui Zelenski la Casa Albă.

Ele au loc la aproape o lună după ce oficialii americani și ruși au purtat discuții în capitala saudită, Riad, cu privire la încheierea războiului din Ucraina - fără prezența Kievului.

Rusem Umerov (primul din dreapta) și Andri Iermak (al doilea din dreapta) în vizită la Mike Johnson (centru), președintele Camerei Reprezentanților din SUA, în decembrie 2023.

Din delegația Kievului fac parte Andri Iermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, ministrul ucrainean de externe Andri Sîbiha și ministrul apărării Rustem Umerov.

Discuțiile americano-ucrainene au loc în orașul saudit Jeddah. Echipa americană este condusă de secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și îl include pe consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz.

Trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, care a participat la discuțiile de la Riad, ar fi trebuit să fie prezent. Dar ultimele relatări indicau că acesta ar putea călători în Qatar pentru discuții privind încetarea fragilă a focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza.

Ucraina ar propune o încetare limitată a focului

Delegația ucraineană va propune o încetare a focului care să se refere la Marea Neagră și atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune, precum și eliberarea prizonierilor, au declarat surse Associated Press.

Oficiali anonimi citați de agenția de presă americană au spus că delegația ucraineană este pregătită să semneze un acord cu Statele Unite privind accesul la minereurile de metale rare din Ucraina, un acord pe care președintele american Donald Trump dorește să-l obțină.

Întâlnirea echipelor de negociatori din SUA și Ucraina vine după discuția tensionată de la Casa Albă dintre președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Donald Trump și vicepreședintele JD Vance. Tensiunile au înrăutățit relațiile dintre cele două țări.

De atunci, Washingtonul a suspendat sprijinul militar oferit Ucrainei și accesul la informațiile SUA.

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio a spus că el și consilierul pentru securitate națională Mike Waltz vor evalua răspunsurile Ucrainei în Arabia Saudită.

„Vrem să știm este dacă sunt interesați să intre într-un fel de conversație de pace (...) recunoscând că a fost un război costisitor și sângeros pentru ucraineni. (...) Este greu în urma a așa ceva să vorbești despre concesii, dar acesta este singurul mod în care acest lucru se va termina și va preveni mai multă suferință”, a declarat Marco Rubio.

Secretarul de stat a adăugat că nu va stabili nicio condiție cu privire la ceea ce trebuie să facă sau nu trebuie să facă ucrainenii.

„Vrem să ascultăm pentru a vedea cât de departe sunt dispuși să meargă și apoi să comparăm asta cu ceea ce vor rușii și să vedem cât de departe suntem cu adevărat”, a explicat Rubio.

Discuțiile SUA-Ucraina de la Jeddah vin după ce președintele Zelenski s-a întâlnit luni seara cu prinț moștenitor al regatului Arabiei Saudite.

Volodimir Zelenski a spus că a discutat în detaliu cu prințul moștenitor „despre pașii și condițiile necesare pentru a pune capăt războiului și pentru a asigura o pace fiabilă și durabilă”.

Ce așteaptă SUA de la Ucraina la discuții?

Trump a declarat că Ucraina este în criză de personal militar și de resurse și că trebuie să se așeze rapid la masa negocierilor cu Rusia.

Un punct central al discuțiilor de la Jeddah va fi evaluarea de către oficialii americani și ucraineni a tipului de proces de pace care este posibil.

Witkoff a declarat săptămâna trecută că speră să discute un „cadru” pentru o posibilă încetare a focului și un acord de pace.

Oficialii americani vor căuta, de asemenea, să vadă în ce măsură Kievul este dispus să facă compromisuri. De la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, Kievul a solicitat mereu returnarea întregului său teritoriu și retragerea completă a forțelor ruse.

Comentariile lui Trump și ale altor oficiali americani indică faptul că această poziție nu este considerată realistă la Casa Albă.

Pașii din cadrul ajungerii la un acord ar putea fi, de asemenea, pe masă, inclusiv o încetare a focului timpurie pentru a iniția încrederea, schimburi de prizonieri și, eventual, la un moment dat, alegeri în Ucraina.

Înaintea discuțiilor, Serhi Leșcenko, un consilier al șefului Biroului președintelui ucrainean, a declarat reporterilor că Kievul este pregătit să accepte o încetare parțială a focului care ar viza atacurile aeriene și navale.

„Vreți un armistițiu - suntem pregătiți”, a declarat el pe 10 martie. „Nu pe uscat, însă, unde lui Putin i-ar conveni să ia un armistițiu timp de câteva luni, ca să trateze răniții, să recruteze infanterie în Coreea de Nord și apoi să reia acest război”.

În schimbul concesiilor din partea Ucrainei, administrația Trump ar putea încerca să restabilească fluxul de ajutoare militare și schimbul de informații.

Trump a declarat la 9 martie că Statele Unite „aproape” au pus capăt suspendării schimbului de informații cu Ucraina, indicând că schimbul ar putea fi reluat dacă în Arabia Saudită se va ajunge la un rezultat pozitiv.

Are Ucraina vreo putere de negociere?

Zelenski a fost supus unor presiuni puternice din partea SUA pentru a face concesii înainte de orice discuții de pace. La rândul lui, el a cerut insistent garanții ferme de securitate pentru Kiev, pe care nu le-a primit până acum de la Washington.

Trimisul special al SUA, Keith Kellogg, a descris presiunea crescândă exercitată de întreruperea livrărilor militare și de oprirea cooperării în domeniul informațiilor ca fiind „lovirea unui catâr cu o scândură peste bot”.

Asupra reuniunii de la Jeddah planează de asemenea spectrul acordului privind mineralele dintre Statele Unite și Ucraina. Kievul a dorit să obțină o garanție clară de securitate din partea SUA în schimbul accesului la anumite resurse minerale din Ucraina, o cerere respinsă de Washington.

Trimisul special pentru Ucraina al președintelui Donald Trump, Keith Kellogg, spune că un acord cu SUA de exploatare a mineralelor rare ar fi ca o garanție de securitate pentru Ucraina.
Trimisul special pentru Ucraina al președintelui Donald Trump, Keith Kellogg, spune că un acord cu SUA de exploatare a mineralelor rare ar fi ca o garanție de securitate pentru Ucraina.

Acordul a fost înghețat în timpul vizitei lui Zelenski la Washington, dar ambele părți și-au exprimat din nou dorința de a-l semna.

În timpul interviului său recent, Kellogg a indicat că aceasta ar putea fi cea mai bună opțiune a Kievului.

„Dacă Statele Unite au un interes economic direct în Ucraina, atunci Statele Unite au și un interes direct de a-și proteja interesele economice - ceea ce servește, de fapt, ca o garanție de facto de securitate pentru Ucraina”, a spus el.

Ce se întâmplă cu Rusia?

Rusia nu va fi la masa discuțiilor din Arabia Saudită. Dar ce este dispusă Moscova să cedeze, dacă va ceda ceva?

Zelenski a declarat că Putin nu dorește pacea și a subliniat că liderul rus a încălcat acordurile anterioare de încetare a focului.

Aliații europeni ai Ucrainei au susținut că Kievul poate ajunge la un acord cu Rusia doar dintr-o poziție de forță și că Ucraina nu ar trebui să se grăbească să se așeze la masa negocierilor.

În ciuda acestor considerații, Ucraina este presată acum să ajungă la un compromis. Între timp, SUA nu a făcut nici o presiune publică asupra Rusiei pentru a o convinge să facă concesii.

Thomas Graham, fost director pentru Rusia în cadrul Consiliului Național de Securitate al președintelui republican George W. Bush, care menține legătura cu oficiali de la Moscova, afirmă că „Kremlinul nu a renunțat la cerințele sale maximale pentru încheierea conflictului”.

Moscova continuă să facă presiuni pentru menținerea Ucrainei în afara NATO, pentru recunoașterea controlului său asupra teritoriului ucrainean pe care îl ocupă, demilitarizarea Ucrainei și ridicarea sancțiunilor economice occidentale împotriva Rusiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG