Linkuri accesibilitate

A murit fostul secretar de stat american George Shultz


George P. Shultz
George P. Shultz

Fostul secretar de stat american George P. Shultz, care a avut un rol capital în încheierea Războiului Rece în calitatea sa de secretar de stat al președintelui Ronald Reagan, a murit sâmbătă la vârsta de 100 de ani, potrivit Institutului Hoover de la Universitatea Stanford unde a lucrat peste 30 de ani, transmite CNN.

Shultz, care a ocupat patru funcții diferite în cadrul guvernului federal american, ministru al Afacerilor Externe, ministru al Trezoreriei, al Muncii şi pentru Buget, a fost cunoscut mai ales pentru că a condus Departamentul de Stat în administrația Reagan.

George Shultz, al doilea din stânga, alături de fostul secretar al Apărării, Caspar Weinberger, procurorul general Ed Meese și Don Regan, șeful de cabinet al președintelui american Ronald Reagan (dreapta), în Biroul Oval
George Shultz, al doilea din stânga, alături de fostul secretar al Apărării, Caspar Weinberger, procurorul general Ed Meese și Don Regan, șeful de cabinet al președintelui american Ronald Reagan (dreapta), în Biroul Oval

El a fost secretar al Departamentului Trezoreriei, secretar al Departamentului Muncii și director al Biroului de Management și Buget în timpul administrației președintelui Richard Nixon.

„Colegul nostru a fost un mare om de stat american și un adevărat patriot în toate sensurile cuvântului. El va fi amintit în istorie ca un om care a făcut lumea un loc mai bun", a declarat fostul secretar de stat și directorul al Institutului Hoover, Condoleezza Rice.

„Shultz a jucat un rol-cheie, împreună cu preşedintele Ronald Reagan, în modificarea cursului istoriei, folosind toate instrumentele diplomaţiei pentru a pune capăt Războiului Rece”, a transmis duminică institutul în care fostul ministru a fost membru timp de peste 30 de ani.

A murit acasă în California.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG