Linkuri accesibilitate

Academia de Poliție rămâne fără școală doctorală. Tezele vor fi verificate de plagiat


Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat, luni, că a semnat un ordin prin care a retras acreditarea celor două specializări ale școlii doctorale a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. Este o decizie istorică și cea mai dură cu putință. Instituția este considerată ”o fabrică de diplome”, adică a pus la punct un sistem de furt intelectual. Trei sferturi din doctoratele finalizate aici între 2011 și 2016 sunt suspecte de plagiat, spune un raport MAI.

Decizia ministrului Educației este prima astfel de sancțiune aplicată unei școli doctorale care, de-a lungul timpului, a produs lucrări de doctorat plagiate sau suspecte de fraudă academică. „Școala doctorală a Academiei de Poliție se va închide de la data publicării ordinului de ministru în Monitorul Oficial”, ne-a explicat Cristian Tănase, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, care punctează că, anul acesta, Academia de Poliție nu a mai făcut înscrieri la școala doctorală, la cele două specializări „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională”.

Monica Anisie a luat această decizie ca urmare a unei propuneri a Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU).

„Noi nu am analizat calitatea lucrărilor, noi am analizat modul defectuos de management în care funcționa școala doctorală [dincolo de calitatea respectivelor teze, n.r.]. Noi am avut o abordare administrativă, abordarea calitativă ține de alte consilii, de aceea și hotărârea CEMU are o recomandare către minister să redirecționeze către organismele abilitate să facă demersuri suplimentare”, a argumentat, pentru Europa Liberă, Ștefan Marius Deaconu, care este membru al CEMU din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România și deține și funcția de purtător de cuvânt al consiliului.

Practic, ca urmare a mai multor sesizări, printre care a corpului de control al MAI, CEMU, care este organismul consultativ al ministerului cu atribuții în zona de etică și mangement universitar, a propus ministerului:

  • Retragerea acreditării școlilor doctorale de „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională” din cadrul Academiei de Poliție pentru încălcarea gravă și în mod repetat a standardelor de calitate și etică profesională
  • Verificarea anti-plagiat a tuturor tezelor de doctorat susținute de cadre didactice care au relații contractuale cu Academia de Poliție și care au obținut titlul de doctor ulterior intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011. Pentru realizarea acestui demers CEMU recomandă ministerului să transmită punctul său de vedere către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU)
  • Realizarea unei analize a resursei umane și capacității administrative existente la nivelul Academiei de Poliție, în vederea reorganizării
  • Posibilitatea intrării Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București într-o procedură de monitorizare specială de către Ministerul Educației și Cercetării
  • Oportunitatea sesizării Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) cu privire la activitatea Departamentul de Studii Doctorale din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare

Din 1995, la școala doctorală a Academiei de Poliție, au fost acordate 683 de titluri de doctor. Cel puțin tezele din perioada de după 2011, când a apărut noua lege a Educației, susținute la Academia de Poliție, vor fi verificate dacă sunt plagiat sau nu. „Tezele lor vor fi verificate CNATDCU și se va stabili dacă sunt în regulă sau nu”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.

Raportul corpului de control al Ministerului de Interne privind procesul de verificare a tezelor de doctorat din perioada 2011 – 2018 de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, a arătat că doar 82 de teze de doctorat de la Academia de Poliţie, dintre care 61 sunt peste pragul de alertă, au fost verificate, deşi instituţia a spus conducerii MAI şi în spaţiul public că a examinat aproape de două ori mai multe teze (149).

Mai grav este faptul că, potrivit raportului MAI, dintre tezele verificate, 74,3% dintre tezele susținute între 2011-2016 la Academia de Poliție sunt suspecte de plagiat. O parte dintre tezele depistate cu procente foarte mari de conținut posibil plagiat aparțin unor cadre didactice din Academie, iar alte cinci unor angajați în poziții administrative.

De asemenea, Corpul de control atrăgea atenția că, la nivelul Academiei de Poliţie, nu există o politică coerentă de identificare şi sancţionare a plagiatului: nu există o procedură de verificare a tezelor prin programul de semnalare a similitudinilor, nu există o bază de date cu propriile teze de doctorat, nu sunt stabilite criterii, proceduri şi standarde obligatorii pentru prevenirea fraudei în cercetarea ştiinţifică, inclusiv a plagiatului.

Cazul școlii doctorale de la Academia de Poliție este „un caz complex”, subliniază Ștefan Marius Deaconu, pentru că „problemele identificate acolo vizau foarte multe paliere atât pe zona de etică cât și în zona de asigurarea calității așa cum este detaliat în hotărârea CEMU și ele sunt domenii diferite și necesită o analiză diferită din punct de vedere legislativ pentru a se vedea ce s-a respectat și ce nu”. Astfel se explică și de ce a trecut mai bine de un an de la sesizarea Corpului de Control al MAI către CEMU și până la propunerile trimise de acest organism la Ministerul Educației.

„În momentul de față nu avem o altă speță similară de școli doctorale, dar asta nu înseamnă că în viitor nu ar putea să fie”, mai punctează purtătorul de cuvânt al CEMU, explicând că intituția realizează analize pe bază de sesizări. „Avem și dreptul de a ne autosesiza, dar dat fiind faptul că avem un număr mare de dosare, decizia noastră a fost să ne concentrăm pe dosarele care sunt în lucru și trebuie finalizate. Cred că așa este și normal”, spune el.

Încă de anul trecut, ministrul Educației, la vremea aceea Ecaterina Andronescu, spunea că ar închide școlile doctorale ale Academiei SRI și Academiei de Poliție, din cauza plagiatelor, însă aștepta o evaluare oficială de la ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior). La vremea respectivă, șeful ARACIS, instituția care se ocupă de verificarea calității școlii doctorale, explica, pentru Europa Liberă, că procedura prevede, în cazul nerespectării criteriilor legate de calitate, un termen pentru remedierea acestora și abia în cazul în care nu se poate, se intră în procedură de lichidare.

Se intră într-o procedură de câțiva ani, până când ultimul student își termină studiile. Eu pot doar să trag un semnal de alarmă și să zic, uitați-vă că sunt multe (plagiate – n.r.), uitați-vă că toate sunt făcute de profesorul cutare, de ce e în continuare conducător de doctorate? La problema aceasta – capacitatea științifică a conducătorilor de doctorat, calitatea științifică a tezelor de doctorat și plagiatul – se ocupă doar CNATDCU”, a explicat, anterior, pentru Europa Liberă, profesorul Iordan Petrescu.

Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza a fost în centrul mai multor scandaluri legate de suspiciuni de plagiat ale unor personalități care au deținut funcții publice importante, cum ar fi Robert Negoiță, primar al Sectorului 3, Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și fost șef al Poliției Române, Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației, Lucian Netejoru, șef al Inspecției Judiciare, Alexandru Cătălin Ioniță, fost șef al Direcției Generale Anticorupție, Adrian Iacob, fost rector al Academiei de Poliție.

Pe de altă parte, la Academia SRI, din 86 de teze de doctorat susținute în perioada 2010-2018, aproape 30 au fost găsite cu suspiciuni de plagiat de către Comisia de Etică a Academiei. Printre aceștia fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, el însuși conducător de doctorate la cele două școli doctorale, a fost prins cu o lucrare de doctorat plagiată, iar titlul de doctor i-a fost retras. Multe dintre tezele coordonate de el au fost plagiate sau conțin suspiciuni de plagiat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG