Linkuri accesibilitate

Academia Ungară de Științe nu mai locuiește aici. Revista presei maghiare


Filosoful și dizidentul maghiar, Tamás Gáspár Miklos scrie despre „președintele inexistent al inexistentei republici” care are capitala la Budapesta
Filosoful și dizidentul maghiar, Tamás Gáspár Miklos scrie despre „președintele inexistent al inexistentei republici” care are capitala la Budapesta

Au intrat în vigoare legea de restructurare a Academie Ungare de Științe și noua lege a limbii din Ucraina. Directorul unui institut de cercetare a comunismului a colaborat cu serviciile secrete ale epocii. Putin mai vine o dată la Budapesta. Prima cutie a milei pentru carduri contactless.

S-A TERMINAT // Președintele Ungariei a semnat, fără a mai trimite la Curtea Constituțională, legea care lasă Academia Ungară de Științe (MTA) fără rețeaua institutelor de cercetare pe care o gestionase până acum. Plecând de la această știre, filosoful clujean Tamás Gáspár Miklos (TGM) publică în săpătmânalul HVG o analiză cu titlu deloc dilematizant: S-a terminat. „Președintele inexistent al inexistentei republici a semnat legea de fărămițare a MTA. […] Muzeul de Științe ale Naturii este azvârlit din Budapesta (mai exact, desființat), Muzeul de Etnografie este pus în situația de a nu mai putea funcționa, Biblioteca Națională Széchényi va fi și ea mutată într-un loc oribil, protecția patrimoniului nu mai există, CEU a fost alungată, Facultatea de Economie „Corvinus” (ex-Marx) a fost donată unui director de bancă ce delirează despre prietenia multimilenară ungaro-chineză. Ar mai fi: Institutul ’56, Institutul de Istorie Politică, publicația POSZT, Muzeul de Literatură Petőfi, Academia Ungară de Arte ș.a., ș.a.”, descrie TGM noul tablou instituțional al Ungariei. Acesta ar fi contextul. Ce urmărește Viktor Orbán? Care este miza? În niciun caz patrimoniul imobiliar al MTA, notează autorul, ci trecerea de la un regim autoritar la unul totalitar, în care puterea de stat pune pe linie moartă toate celelalte autorități. Va rămâne, astfel, o singură autoritate legitimă, recunoscută social: Viktor Orbán și anturajul său foarte restrâns. Ecuația este destul de simplă: singurii rivali care mai pot regla ceva la mecanismele democratice ale Ungariei sunt înafara granițelor ei.

UN TOVARĂȘ ANTICOMUNIST // Endre Marinovich, directorul adjunct al Institutului Veritas, înființat, în 2013, de guvernul Orbán pentru „prelucrarea cu credibilitate, fără distorsiuni și conform normelor actuale istoria evenimentelor sociale și politice majore ale ultimilor 150 de ani”, a colaborat cu serviciile secrete ungare din perioada partidului unic. Complementar, tot în 2013, guvernul ungar a desființat Institutul 1956 și colecția sa de interviuri din Arhiva de Istorie Orală prin „topirea” lor în structura Veritas. Conform Cv-ului, în anii dictaturii, Marinovich a studiat și a lucrat în Occident. Întrebat de Atlatszó dacă în perioada respectivă a fost contactat de serviciile secrete ungare, directorul adjunct Veritas a negat, în două rânduri, că o astfel de întâlnire ar fi avut vreodată loc. Totuși, istoricul Krisztián Ungváry a găsit dovada contrariului. Întreaga investigație, în Atlatszó.

CURAT MURDAR // Portalul Foter scrie că Árpád Gálfi, primarul Odorheiului Secuiesc, a făcut plângere la DNA împotriva a opt angajați ai instituției pe care o conduce, motiv pentru care Partidul Civic Maghiar, formațiunea politică din care face parte Gálfi, l-a demis imediat din fruntea organizației locale. Nici momente ca acestea nu vezi prea des în mica preerie a vieții politice maghiare din Ardeal, ironizează publicația clujeană.

UCRAINA // A intrat în vigoare controversata lege a limbii din Ucraina, anunță portalul Transindex. Criticată de minorități, actul legislativ prescrie ca fiecare cetățean al Ucrainei să vorbească limba oficială a țării. Momentul, completat de descinderea în forță a mascaților ucrainieni, pentru o percheziție ad-hoc, la domiciliul unuia dintre liderii comunității maghiare din Ucraina, a relansat duelul replicilor dintre Budapesta și Kiev.

ENERGIE // Vladimir Putin va face o nouă vizită la Budapesta pentru a se întâlni cu premierul Orbán, anunță Népszava. Se va întâmpla cândva în toamnă. Temele principale ale discuțiilor: extinderea centralei nucleare de la Paks, alimentarea cu gaz rusesc a Ungariei și problemele climatice. Din 2013 până anul trecut, cei doi lideri s-au întâlnit în fiecare an: de cinci ori la Moscova și de două ori în capitala Ungariei.

COPIII LUI KÁDÁR // Într-un interviu acordat postului Klubradió, scriitorul Mihály Kornis spune că actuala generație de politicieni care conduce Ungaria e formată din „copiii lui Kádár”, fostul președinte comunist al Ungariei, și că atunci când au schimbat „închisoarea confortabilă creată de Kádár”, și-au declarat vrerea ca ei să gestioneze schimbarea și „totul să fie al lor”. Și János Kádár, și Viktor Orbán sunt politicieni din cale afară de talentați, dar asta nu înseamnă că rolul lor istoric va fi mai bine văzut, a mai spus Kornis.

CULTURĂ // Rubik Ernő, creatorul cubului care îi poartă numele, unul dintre cele mai vândute jocuri din istorie, a împlinit 75 de ani. Un videointerviu cu designerul, în engleză, pe G4G. // Biserica iezuită Inima lui Isus din Budapesta este prima din Ungaria care introduce cutii ale milei pentru carduri contactless. Lăcașul s-a remarcat și prin cea mai târzie slujbă oficiată la vecinii noștri: duminică, de la 10 seara, anunță Jezsuita. // Primul lungmetraj din lume despre Dracula a avut premiera în 1921. Scrisă de un bănățean și regizată de un târgumureșean, filmul l-a ispirat, spun bătrânii breslei, și pe Friedrich Wilhelm Murnau, când a realizat, un an mai târziu, Nosferatu, celebra adaptare după romanul lui Bram Stoker. Între timp, însă, pelicula filmului lui Murnau s-a pierdut. N-au rămas decât câteva fotografii de presă și niște afișe. Echipa Facultății de Film de la Universitatea Sapientia din Cluj s-a gândit să refacă producția, anunță Foter, într-un material care oferă și o incursiune în remake-ul aflat în pregătire. // Săptămâna viitoare, între 23 și 28 iulie, va avea loc cea de a 30-a ediție a Universității de Vară Tușnad

CIFRE // NapiHu: Conform unui recent raport Eurosatat, în 2016, în Uniunea Europeană au murit 5,1 milioane de persoane, cu 80 de mii mai puține ca în anul precedent. La 100 000 de locuitori, cele mai multe decese au fost în Bulgaria (1602), Letonia (1476), România (1476), Lituania (1455) și Ungaria (1425). // MagyarNaracncs: Numărul celor care emigrează anual din Ungaria se apropie, în medie, de 40 000.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG