Linkuri accesibilitate

Alegeri în Ucraina. Partidul actorului ajuns președinte este favorit


Votul din Ucraina a îneput în această dimineață la ora 8
Votul din Ucraina a îneput în această dimineață la ora 8

În Ucraina, oamenii au început duminică să voteze la alegerile parlamentare anticipate unde partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski este cel mai bine cotat

Formaţiunea Slujitorul poporului se află potrivit sondajelor între 42 și 52%. Numele acestui partid a fost luat după titlul serialului televizat care l-a propupsat pe Zelenski și în care acesta a interpretat rolul unui profesor devenit pe neaşteptate preşedinte.

'Slujitorul poporului' notează pe site-ul său că 'lansează o provocare sistemului' şi promite să aducă noi oameni pregătiţi 'să facă schimbări' pentru a 'curăţa ţara de corupţia' omniprezentă.

Analista Iryna Bekeshkina, directoarea Fundației pentru Inițiative Democratice a declarant pentru Europa Liberă că victoria lui Zelenski din aprilie a fost susținută în mare parte de votanții tineri. Totuși la alegerile de acum entuziasmul acestora este ceva mai mic.

Potrivit sondajului făcut de Centrul Razumkov cu sediul la Kiev, Platforma Opoziției, un partid care militează pentru legături mai bune cu Rusia ar putea primi la alegerile de astăzi peste 12% din voturi, în timp ce formațiunea fostei prim-ministre Iulia Timoșenko are o susținere de aproape 8%. Solidaritatea Europeană a fostului președinte Petro Poroșenko, pe care Zelenski l-a învins în aprilie apare în această cercetare cu 6,5%.

Cântărețul de roc, liderul formațiunii Golos va fi deputat în noul parlament
Cântărețul de roc, liderul formațiunii Golos va fi deputat în noul parlament

Pe de altă parte partidul prooccidental Golos (Vocea), fondat în luna mai de superstarul rock ucrainean Sviatoslav Vakartciuk şi care pledează de asemenea pentru o reînnoire politică, este creditat cu între 4% şi 9% din intenţiile de vot şi ar putea, potrivit unor sondaje, să ajungă pe locul al treilea, potrivit Reuters.

Această aglomeraţie de platforme sugerează o reînnoire a elitelor politice din Ucraina, unde scena a fost dominate până în prezent de politicieni formaţi în perioada Uniunii Sovietice.

În total, 20 de partide, își dispută 225 de fotolii din Rada Supremă, parlamentul unicameral al Ucrainei, în vreme ce pentru alte 199 de locuri, candidații sunt aleși prin vot majoritar dintr-un singur tur.

Pentru noul președinte, pariul este dacă reușește sau nu să obțină o majoritate cu formațiune Slujitorul poporului sau dacă, va avea nevoie de o alianțe pentru a-și pune un prim-ministru.

Secțiile de vot s-au deschis la ora 08.00 şi se vor închide la ora 20.00.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG