Linkuri accesibilitate

Planurile noului prim-ministru britanic. Keir Starmer promite schimbări interne, dar menține sprijinul UK pentru Ucraina


Liderul laburist, Keir Starmer (dreapta) se întâlnește cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Palatul Westminster de la Londra, în timpul primei sale vizite în Regatul Unit de la invazia rusă din Ucraina, pe 8 februarie 2023.
Liderul laburist, Keir Starmer (dreapta) se întâlnește cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Palatul Westminster de la Londra, în timpul primei sale vizite în Regatul Unit de la invazia rusă din Ucraina, pe 8 februarie 2023.

Noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, și partidul său de centru-stânga au promis o nouă abordare a crizelor interne și nu au semnalat vreo schimbare dramatică cu privire la sprijinul pentru Ucraina în războiul său de apărare împotriva Rusiei.

Un Keir Starmer triumfător a anunțat la Londra, vineri dimineață, pe 5 iulie, că „schimbarea începe acum” – Partidul Laburist pe care îl conduce a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile de joi, punând capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare în alegerile generale din Regatul Unit.

Noul prim-ministru Keir Starmer și partidul său de centru-stânga au promis o nouă abordare a problemelor economice ale Marii Britanii și a crizei costului vieții la nivel național.

Pe de altă parte, ei nu au semnalat nicio ruptură radicală față de politica fostului guvern al lui Rishi Sunak cu privire la puternicul sprijin militar și diplomatic acordat Ucrainei pentru a se apăra de Rusia.

În timp ce laburiștii au sugerat un ton mai conciliant decât predecesorii în relațiile cu Uniunea Europeană, partidul s-a străduit să asigure NATO și alți aliați care ajută Kievul că Londra va continua să considere Rusia drept o amenințare la adresa Europei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat rapid această continuitate a sprijinului pentru țara sa.

„Ucraina și Regatul Unit au fost și vor continua să fie aliați de încredere la bine și la greu. Vom continua să apărăm și să promovăm valorile noastre comune de viață, libertate și o ordine internațională bazată pe reguli”, a scris Zelenski pe Twitter.

De asemenea, el i-a urat lui Starmer succes în „consolidarea poziției de lider a Regatului Unit pe scena mondială”.

„Aștept cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape împreună la consolidarea parteneriatului Ucraina-Marea Britanie și la restabilirea păcii și securității internaționale”, a adăugat liderul ucrainean.

Fostul avocat Starmer (61 de ani), care a preluat conducerea Partidului Laburist în urmă cu patru ani, a fost primit vineri la Palatul Buckingham de Regele Charles, pentru a-și începe mandatul de prim-ministru.

Regele Charles al Marii Britanii îl întâmpină pe Sir Keir Starmer la Palatul Buckingham, pentru a-i cere să formeze un nou guvern, Londra, Marea Britanie, 5 iulie 2024.
Regele Charles al Marii Britanii îl întâmpină pe Sir Keir Starmer la Palatul Buckingham, pentru a-i cere să formeze un nou guvern, Londra, Marea Britanie, 5 iulie 2024.

„Un mandat ca acesta vine cu o mare responsabilitate”, le-a spus Starmer susținătorilor, în dimineața de 5 iulie, după ce victoria laburiștilor a fost asigurată.

Prim-ministrul demisionar Rishi Sunak a fost un susținător puternic al NATO și al altor forme de asistență internațională pentru Ucraina, inclusiv al furnizării de armament.

Zelenski și-a exprimat recunoștința în mesajul său față de Sunak și față de „sprijinul ferm” al guvernului său și față de „realizările comune”, inclusiv livrările de tancuri, rachete Storm Shadow, pregătirea piloților pentru F-16 și primul acord bilateral de cooperare în domeniul securității după începerea invaziei Rusiei.

David Lammy, cel care va deveni, cel mai probabil, ministru de Externe în guvernul laburist al lui Starmer, a prezis că revenirea laburiștilor la putere va introduce o politică externă de „realism progresiv”.

El a mai spus că este timpul „să întoarcem pagina celor 14 ani de haos conservator”.

Resetarea politicii externe – prezentată de Lammy printre obiectivele Partidului Laburist – implică reconectarea cu Europa pentru a repara o parte din daunele provocate de Brexit, abordarea schimbărilor climatice și angajarea mai agresivă cu Sudul global.

În ceea ce privește apărarea, Starmer și laburiștii și-au descris angajamentul față de rolul NATO în securitatea transatlantică ca fiind „de nezdruncinat".

Cu privire la Ucraina, laburiștii au promis sprijin militar, financiar, diplomatic și politic „ferm”.

Manifestul laburist prevede, de asemenea, să contribuie la stabilirea unei căi pentru Ucraina în vederea aderării la NATO.

Olivia O'Sullivan, directoare a programului UK în lume la Chatham House, un think tank cu sediul la Londra, a declarat pentru RFE/RL că „există multe moduri în care pozițiile de politică externă ale Partidului Laburist nu sunt atât de diferite de cele ale conservatorilor”.

Este „un domeniu surprinzător în care există consens în Regatul Unit”.

„În special în ceea ce privește Ucraina, Partidul Laburist s-a străduit să sublinieze că sunt la fel de fermi și de consecvenți cu privire la sprijinul lor pentru Ucraina”, a declarat O'Sullivan.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas, care urmează să preia cea mai înaltă funcție diplomatică a UE la sfârșitul acestui an, l-a felicitat pe Starmer pentru victoria sa în alegeri și a lăudat „angajamentul Regatului Unit față de securitatea noastră comună”.

„Sunt sigură că excelenta noastră cooperare va continua să prospere”, a adăugat ea.

Starmer a sugerat că se va întâlni la începutul mandatului său cu Zelenski și l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept „agresorul din Ucraina”.

„Cel mai important lucru este să fie absolut clar că sprijinul nostru pentru Ucraina este pe un front unit în această țară”, a spus Starmer.

Noul guvern al lui Starmer va avea imediat ocazia să testeze această intenție la summitul NATO de la Washington, în perioada 9-11 iulie.

La scurt timp după aceea, Marea Britanie va găzdui un summit al Comunității Politice Europene, pe 18 iulie.

„Cred că unul dintre obiectivele lor pentru aceste două evenimente va fi să afirme că adoptă o linie foarte asemănătoare cu cea a guvernului anterior în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina”, a completat Olivia O'Sullivan.

Ea a mai spus că printre provocările lui Starmer se numără restricțiile fiscale și alegerile iminente din Franța și Statele Unite, oricare dintre acestea putând da o lovitură unității transatlantice.

Analiștii spun că alegătorii britanici s-au îndreptat către laburiști căutând o schimbare a unui mandat conservator care a durat 14 ani sub mai mulți premieri.

Laburiștii au depășit cu mult pragul de 326 de locuri în Camera Comunelor necesar formării unei majorități, în timp ce conservatorii au pierdut un număr mare de locuri.

Premierul demisionar Rishi Sunak le-a spus susținătorilor săi, vineri dimineață, că „Partidul Laburist a câștigat aceste alegeri” și a declarat că l-a sunat pe Starmer pentru a-l felicita.

Liderul populist de dreapta al Partidului Reformei, Nigel Farage, a câștigat un loc pentru prima dată în opt încercări, indicând faptul că Marea Britanie se confruntă cu o parte din valul de dreapta care a apărut în alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG