Linkuri accesibilitate

Alegeri parlamentare în Bulgaria: Diferență mică între premierul Borisov și noul partid al vedetei de televiziune


În fiecare săptămână, la Sofia au loc proteste anticorupție.
În fiecare săptămână, la Sofia au loc proteste anticorupție.

Bulgaria a organizat pe 11 iulie al doilea tur al alegerilor parlamentare, iar primele rezultate arată că noul partid „Există un astfel de popor” (ITN) s-a plasat peste partidul fostului premier Boyko Borisov, GERB. Diferența este deocamdată strânsă.

UPDATE Rezultate oficiale parțiale

Noul partid anti-sistem „Există un astfel de popor” (ITN) al vedetei de televiziune Slavi Trifonov a câștigat scrutinul, în fața partidului GERB al fostului prim-ministru Boyko Borisov, cu 26 la sută din voturi, față de 24,2 pentru GERB.

Partidul Socialist Bulgar (BSP) a obținut aproape 14%, în timp ce gruparea liberală, pro-occidentală, Bulgaria Democrată a obținut 13,1%.

Mișcarea pentru drepturi și libertăți (DPS), susținută în mare parte de etnicii turci, a obținut 5,8%, în timp ce „Stand Up! Ieși!” - o nouă alianță de centru-stânga lansată de fostul Ombudsman, Maya Manolova – a obținut la 5,5%.

GERB și partidul populist Există un Astfel de Popor (ITN) au obținut scoruri destul de apropiate, dar rezultatul s-ar putea întoarce în alegerile de dumincă. ITN, condus de cântărețul și realizatorul TV Slavi Trifanov, a depășit GERB în sondajele de opinie. Popularitatea partidului GERB este în scădere după alegeri, în timp ce ITN a crescut semnificativ în sondajele de opinie.

Un sondaj Alfa Research prezice că ITN va câștiga cu 21,8% din voturi, în timp ce GERB are 21,5%. Conform acestui sondaj, 6 sau 7 partide vor trece de pragul necesar pentru a intra în Parlament. Un studiu Exacta Research a dat rezultate similare: 21,4% pentru GERB și 20,8% pentru ITN. Nu se știe care este atitudinea în diaspora.

Listele electorale pentru cele 240 de locuri în Parlamenul din Bulgaria sunt pline de partide noi, anti-sistem anul acesta. Cu toate acestea, niciunul dintre ele nu apare ca lider puternic al opoziției. Partidul câștigător, prin premierul nominalizat, are dreptul de a forma un guvern - dacă nu reușește după o săptămână, al doilea partid din sondaje trebuie să încerce să formeze un guvern. Dacă după încă o săptămână și acesta eșuează, președintele poate alege un partid minoritar care să se înhame la această misiune.

După alegerile din aprilie, Bulgaria este condusă de un guvern provizoriu, care are grijă de afacerile interne și externe până când se va forma un nou guvern. Administrația interimară este susținută de mulți bulgari, pentru că a reușit să devoaleze mai multe afaceri corupte și să scape de cei responsabili pentru ele.

Alegerile sunt marcate de apatie și de faptul că mulți oameni sunt în vacanță, de aceea rezultatul rămâne imprevizibil, mai ales că sondajele arată scoruri strânse și număr impresionant de indeciși.

Peste 50 dintre candidații la alegerile parlamentare au lucrat cu securitatea din Bulgaria în timpul comunismului, sau cel puțin au colaborat cu serviciul secret. ITN și GERB au doar câte doi foști securiști, dar alte partide, precum cel socialist, au mult mai mulți.

Sătui de Borisov

Bulgarii par să fie sătui de Boiko Borisov, care conduce țara de 12 ani. Nu este prima oară când bulgarii se gândesc să schimbe radical direcția țării.

Boiko Borisov se află de 12 ani în fruntea executivului din Bulgaria
Boiko Borisov se află de 12 ani în fruntea executivului din Bulgaria

În 9 iulie 2020 au început o serie de proteste împotriva Guvernului, în special împotriva corupției partidului la putere, GERB, și a premierului. De asemenea, au izbucnit mai multe scandaluri care implicau poliția și forțele armate, președintele și mai mulți procurori. Bulgaria, la fel ca România, este considerată una dintre cele mai corupte țări din UE, conform Indicelui de Percepție al Corupției.

Cu scurt timp înainte de declanșarea protestelor împotriva Guvernului, acuzat de implicarea în afaceri dubioase, premierul Boiko Borisov a fost subiectul a numeroase controverse. O înregistrare descrisă drept secretă, din aprilie 2018, a fost dată presei în iunie 2020. În înregistrare, o voce care pare să fie a lui Borisov vorbește despre un alt politician, recunoaște că a hărțuit o companie, amenință un europarlamentar și își bate joc de alți premieri europeni. Ulterior, o fotografie cu Borisov întins într-un pat lângă o armă și un teanc de bancnote de 500 de euro a apărut și ea în presă. Borisov a acuzat fiecare politician important din țară de „orchestrarea" fotografiilor compromițătoare.

Această fotografie cu Borisov a cauzat un întreg scandal în Bulgaria.
Această fotografie cu Borisov a cauzat un întreg scandal în Bulgaria.

Toate partidele din Bulgaria au refuzat să se alieze cu Borisov în urma alegerilor din aprilie - situația va fi probabil similară și de data aceasta. Cu toate acestea, opoziția rămâne divizată. Impasul rămâne.

Misteriosul Trifanov

Cântărețul și realizatorul TV Slavi Trifanov este remarcabil de discret aceste zile, remarcă cei de la Politico. Trifanov a fost o figură majoră în televiziune începând cu anii ‘90, dar din 2019 s-a reorientat spre politică. Fără experiență în domeniu în afară de scenetele comice în care juca și interviurile cu politicieni, acesta a reușit să fondeze un partid antisistem care a răspuns (suficient de) puternic la frustrările bulgarilor. Trifanov a reușit astfel să perceapă genul de populism cu care rezonează concetățenii săi.

Slavi Trifanov a înființat partidul populist Există un Astfel de Popor (ITN)., care a obținut scoruri bune în primul tur al alegerilor și este bine cotat de sondajele de opinie.
Slavi Trifanov a înființat partidul populist Există un Astfel de Popor (ITN)., care a obținut scoruri bune în primul tur al alegerilor și este bine cotat de sondajele de opinie.

Cântărețul s-a îndepărtat de studiourile de televiziune, preferând să posteze pe Facebook sau să apară la propriul post de televiziune. Într-un mediu atât de controlat, e puțin probabil să fie confruntat sau criticat de cineva.

La câteva luni după alegerile parlamentare, deși partidul său a câștigat popularitate, Trifanov nu a împărtășit cu publicul vreun plan mai detaliat de guvernare și priorități politice. Politicienii care vor intra în Parlament din partea ITN vor fi imprevizibili, din punct de vedere ideologic și politic. Deși nu a susținut public protestele anti-guvern de anul trecut, realizatorul TV a reușit să acapareze o mare parte din publicul sătul de politica națională.

Cu toate acestea, Trifanov nu pare să fie de factura unui Trump - până acum, a preferat să pună reflectorul pe partid și să nu se împingă personal în prima linie. În calitate de lider al ITN, a propus pe altcineva pentru rolul de premier și nu a candidat la alegerile parlamentare.

XS
SM
MD
LG