Linkuri accesibilitate

AUR își face campanie cu Vlad Țepeș de mână. Cine sunt principalii candidați care „pleacă la luptă” împotriva UE


George Simion, președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (stânga), apare la lansarea candidaților pentru alegerile europarlamentare din Târgoviște alături de un actor care îl portretizează pe Vlad Țepeș.
George Simion, președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (stânga), apare la lansarea candidaților pentru alegerile europarlamentare din Târgoviște alături de un actor care îl portretizează pe Vlad Țepeș.

Partidul naționalist AUR și-a lansat pentru a doua oară candidații la europarlamentare, o listă adăugită cu fostul senator Mihail Neamțu pe locul 10. Spectacolul de la Târgoviște a luat lumină de la Vlad Țepeș și alți domnitori înaintași.

Show-ul organizat în fața zidurilor Curții Domnești din Târgoviște a urmărit „să le arate necredincioșilor dovezile care stau încă mărturie că am fost apărători ai Europei”.

„AUR a dat startul unei campanii de eliberare cum nu s-a mai văzut pe aceste meleaguri. Scopul nostru? Eliberarea țării din mâna celor care au uitat cine stăpânește cu adevărat România!”, a prezentat președintele AUR, George Simion, lansarea candidaților la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Dacă lansarea și-a atins scopul, rămâne un semn de întrebare, pentru că asistența nu a părut foarte entuziasmată, nici măcar la scenetele care l-au avut ca personaj principal pe domnitorul Vlad Țepeș.

Mesajul AUR este unul justițiar, dar frust, popular și violent, care amintește de cel al lui Corneliu Vadim Tudor, fostul lider al partidului extremist PRM, spune pentru Europa Liberă analistul politic Ovidiu Voicu.

„AUR a venit cu acest mesaj care mie îmi amintește de vestitul discurs al lui Vadim: «îi voi împușca cu mitraliera pe stadioane». Nu au ajuns până la mitralieră sau să meargă cu ea pe stradă ca președintele proaspăt ales al Argentinei, dar mesajul este același, folosindu-se de toată această mitologie sângeroasă din jurul lui Vlad Țepeș”, spune Voicu.

„Toate partidele populiste de extremă dreapta au mers pe acest tip de discurs- tăiem capul boierilor cei răi care v-au luat banii și vă asupresc, venim noi care o să facem dreptate, justiție”, adaugă sociologul.

Claudiu Târziu: Comisia Europeană, o „Înaltă Poartă unde se clocesc ideologii criminale”

Candidat la alegerile europene pe poziția a doua, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere AUR, Claudiu Târziu, a atacat violent Comisia Europeană care nu ar fi decât „o nouă Înaltă Poartă”.

Potrivit acestuia, guvernul Uniunii Europene „hotărăşte destinul popoarelor supuse” și ar fi un loc în care „se clocesc ideologii criminale, unde sunt unşi noii şefi de stat şi de guvern, unde se plăteşte tributul”.

Claudiu Târziu, unul dintre capii de listă ai AUR la alegerile europene, la lansarea candidaților de la Târgoviște, 7 aprilie 2024.
Claudiu Târziu, unul dintre capii de listă ai AUR la alegerile europene, la lansarea candidaților de la Târgoviște, 7 aprilie 2024.

Dar toate aceste grozăvii pot fi schimbate, a dat asigurări Claudiu Târziu, prin „spiritul” lui Vlad Țepeș, care „este în fiecare dintre noi” și care trebuie descoperit, cultivat și „scos la luptă”.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, Cludiu Târziu a încercat să edulcoreze gravitatea afirmațiilor, fără a schimba însă fondul chestiunii.

Este o încercare populistă de a instrumentaliza istoria și imaginea unui domnitor, altfel controversat.
politologul Cristian Pîrvulescu

Profesorul universitar și decanul Facultății de Științe Politice din București, Cristian Pîrvulescu, spune pentru Europa Liberă că AUR nu este singurul care a folosit imaginea lui Vlad Țepeș, referindu-se la sloganul lui Traian Băsescu: «La țepe în Piața Victoriei».

„Și Traian Băsescu a folosit-o în 2004 cu oarecare succes, pentru că este imaginea luptei împotriva corupției, a purității poporului român care este infestat de străini trădători care nu urmăresc interesele naționale. Doar că nu are niciun fel de influență asupra electoratului”, mai explică politologul.

Mihail Neamțu: „Armata de cruciați” care se va lupta cu „rechinii” de la Bruxelles

Idei similare a lansat și Mihail Neamțu, noua achiziție de pe lista AUR, deși în 2020, în perioada pandemiei spunea despre George Simion că este o „nulitate” care „nu stie nimic despre nimic”.

Atunci însă - se justifică Neamțu pe Facebook - avea „o ceață mentală” cauzată de infectarea cu Covid și „o bulversare emoțională”, iar „plămânii afectaţi” şi ficatul „supraîncărcat de antibiotice”.

Mihail Neamțu se prezintă pe pagina sa de Facebook drept „scriitor, om politic, antreprenor”.
Mihail Neamțu se prezintă pe pagina sa de Facebook drept „scriitor, om politic, antreprenor”.

Refăcut complet, fostul senator PMP și candidat la prezidențiale, s-a dezlănțuit pe scena AUR de la Târgoviște.

„Avem aici o armată de cruciaţi care va merge la Bruxelles să se lupte. Cu cine? Să se lupte cu căpuşele acestea ale tranziţiei, să se lupte cu rechinii care ne-au băgat pe gât contractele Pfizer. Să se lupte cu cei care schimbă definiţia normalităţii”, a declarat Mihail Neamțu, arătându-se recunoscător că a fost cooptat pe listele AUR.

O listă țintită spre electoratul suveranist și nemulțumit

Lista candidaților AUR depusă la Biroul Electoral Central (BEC) este o combinație de suveraniști și traseiști, de personaje cu accente extremiste și antieuropene.

Din perspectiva aceasta, lista este exact ceea ce se aștepta de la un partid de factura AUR, spun sociologii consultați de Europa Liberă.

Principalele nume pe care se bazează George Simion sunt europarlamentarul Cristian Terheș, senatorul Claudiu Târziu și avocatul Gheorghe Piperea, persoane care și-au construit notorietatea prin vehicularea teoriilor conspiraționiste, antieuropene și suveraniste.

Lista are două valențe importante: capturează mici vedete de bulă personală, care au priză la public, dar și mai multe grupuri suveraniste, spune sociologul Ovidiu Voicu.

„Asta arată că AUR încearcă să repete experimentul de succces de acum patru ani, când a câștigat - spre deosebire de încercările anterioare - reușind să coaguleze într-un singur pol mai multe bule de influență de aceeași ideologie. Lista e făcută din profil de influenceri pe rețelele sociale”, mai spune analistul politic Ovidiu Voicu.

Deși AUR nu are pretenția de a fi un partid al elitelor, ba din contră, se prezintă drept un partid al poporului, lista este compusă în proporție de peste 80% din candidați cu studii superioare.

Cristian Terheș, cap de listă

Cristian Terheș este în prezent europarlamentar din partea Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), dar a fost ales pe listele Partidului Social Democrat (PSD) în 2019.

Și-a dat demisia din PNȚCD și pe 12 decembrie 2023 a devenit președinte al Partidului Național Conservator Român (PNCR).

Este cunoscut pentru mesajele conspiraționiste și antivaccinare din pandemie și pentru scandalurile provocate în Parlamentul European.

Terheș consideră că UE nu trebuie să dispară, ci să se transforme fundamental: fără LGBT, fără politici verzi și fără „insecte în farfurie”, dar mai mult creștinism.

Ideea de bază pe care o vehiculează candidatul AUR este că birocrații care conduc Uniunea Europeană sunt parte a unui complot progresist menit să facă lumea un loc mai rău.

Cristian Terheș - primul din stânga.
Cristian Terheș - primul din stânga.

Aproape toate luările sale de poziție, pe Facebook sau la televiziuni, unde este des invitat, sunt critice la adresa politicilor Uniunii, indiferent că este vorba despre măsurile luate în pandemie, producerea și autorizarea vaccinurilor sau combaterea violenței împotriva femeilor.

În vara anului trecut, Terheș a fost acuzat de discurs rasist, sexist și transfob în timpul unei dezbateri parlamentare privind ratificarea Convenției de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor, fiind la un pas de fi sancționat disciplinar de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit politico.eu.

Europarlamentarul este foarte activ pe pagina sa de Facebook, unde abundă live-urile din Parlamentul European sau de la diferite proteste. Este invitat frecvent de mulți influenceri din media alternativă și preia articole de pe diverse site-uri care îi susțin propriile teorii.

Pagina lui depășește 400.000 de urmăritori, o creștere de peste 25% față de acum un an, iar multe dintre postările sale depășesc 5.000 de aprecieri, unele clipuri strângând între 200.000 și chiar 500.000 de vizualizări.

Claudiu Târziu, poziția 2

Claudiu Târziu este președintele Consiliului Național de Conducere AUR și senator începând din 2020.

Potrivit CV-ului său, el este absolvent al Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și al Facultății de Comunicare şi Relaţii Publice de la SNSPA Bucureşti.

Se recomandă ca editor, jurnalist și scriitor. Coordonează publicația rostonline.ro, de influență legionară, este director al Editurii „Rost”, precum și director de marketing la SC Cosânzeana Edit Pres SRL (firmă care editează Revista AS).

Târziu a fost unul dintre membrii Consiliului Național de Coordonare al Coaliției pentru Familie și unul dintre susținătorii mișcării anti-avort.

Discursurile și poziționările publice ale lui Claudiu Târziu abundă de poziții antieuropene și revizioniste - acest din urmă detaliu fiind promovat intens și de propagandiștii de la Moscova.

La începutul anului, în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina, a ținut la Iași un discurs revizionist în care a cerut unirea României cu teritorii aflate acum în Ucraina, precum și cu Republica Moldova.

„Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. Basarabia trebuie să vină acasă. Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să îl uităm”, a spus Târziu într-un discurs susținut la Iași cu ocazia Zilei Unirii Principatelor.

Declarația lui Târziu a fost salutată de Rossiyskaya Gazeta (Gazeta Rusă), organul de presă al Kremlinului, care spune că politicianul a remarcat și importanța unor relații mai strânse dintre Rusia și România.

„Sunt conștient de necesitatea unei bune cooperări între țări și sunt gata să susțin acest lucru dacă Moscova dorește acest lucru”, a spus Târziu.

O declarație similară cu aceea a lui Târziu a fost făcută și de revizionistul ungar László Toroczkai.

Parchetul General a deschis un dosar penal împotriva AUR după ce membrii săi ar fi acuzat ministerul Educației de ridicarea „la rangul de materii teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente”, precum Istoria Holocaustului.

Ancheta a pornit de la un comunicat de presă emis pe 3 ianuarie de partidul AUR cu titlul „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”

Cluadiu Târziu a admis cu această ocazie că partidul trebuie să fie mai atent pe viitor cu ceea ce încearcă să comunice.

Potrivit G4Media, Claudiu Târziu a participat, în 2016, la o conferință organizată de șeful Mișcării Legionare, Șerban Suru. La final, Târziu s-ar fi pozat alături de soția lui Suru și de acesta. Ulterior, acesta a spus că nu are simpatii legionare.

Pe blogul propriu, dar și în revista Rost, Claudiu Târziu își arată deschis admirația pentru Corneliu Zelea Codreanu: „Nu era charismatic, incoruptibil şi idealist (sau, mă rog, dacă vreţi, romantic)? Când şi ce dovezi sunt că Mişcarea Legionară a pregătit asasinarea în masă a evreilor?”.

„Toţi cei care îndrăznesc să se afirme ca oameni de dreapta ar trebui să conștientizeze că a despărţi dreapta românească de istoria Mişcării Legionare (care a fost un fenomen irepetabil – nu vă temeţi, fraţi estropiaţi!) este imposibil”, scria Claudiu Târziu într-un articol din revista Rost în 2015.

Una dintre temele asupra cărora Târziu s-a aplecat insistent de-a lungul anilor este homosexualitatea.

În 2013, Claudiu Târziu publica un articol intitulat „Tăcerea «mieilor», bucuria gay-ilor” în publicația rostonline.ro, în care se plângea că lobby-urile și propaganda homosexualilor au fost „atât de abile”, încât au reușit „să timoreze o țară întreagă” și punea semnul egal între homosexualitate și zoofilie.

Gheorghe Piperea, poziția 3

Avocatul Gheorghe Piperea este coordonatorul AUR pentru alegerile europarlamentare.

Avocat, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept din București, a devenit cunoscut după câștigarea mai multor procese colective intentate unor bănci comerciale pentru comisioane sau clauze contractuale abuzive introduse în contractele de creditare.

Avocatul Gheorghe Piperea.
Avocatul Gheorghe Piperea.

Specializat în insolvență, Piperea coordonează societatea Rominsolv, care a avut printre alți clienți Oltchim sau Radet. Este coautor al Legii dării în plată.

A candidat la președinția României în 2009, când a strâns doar 15.000 de semnături.

A cochetat apoi cu PNL, care i-ar fi propus, în 2016, să preia conducerea filialei București, ofertă pe care, potrivit propriilor spuse, a refuzat-o.

A gravitat în jurul PSD, cu folos, pentru că în 2017 ajunge consilier onorific al premierului Mihai Tudose. După câteva luni a plecat din funcție.

Gheorghe Piperea s-a făcut remarcat în timpul pandemiei pentru opiniile sale antivaccin, după cum arată un raport despre dezinformarea din spațiul digital, al Asociației Eurocomunicare și coordonat de Alina Bârgăoanu, expertă în dezinformare.

Promovează teorii conspiraționiste, cum ar fi aceea că miliardarului Bill Gates ar urmări reducerea populației lumii prin susținerea vaccinurilor anti-Covid, după cum arată profesorul universitar Ciprian Cucu, expert în dezinformare.

„Gates, cică, ar fi avansat chiar și o limită maximă: fix 8,3 miliarde de persoane, nu mai mult”, scrie Gheorghe Piperea pe Facebook, pagină care are peste 170.000 de urmăritori.

Profesorul Piperea, citat adesea de Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului, a susținut de exemplu că agresiunea Rusiei în Ucraina este menită să distragă atenția de la faptul că în Canada se „trece la dictatură”, pentru măsurile luate împotriva protestarilor conspiraționiști.

Așa cum a arătat Europa Liberă, posturile rusești Sputnik și Russia Today sunt încă disponibile în UE la doi ani de la interdicție.

Cu toate acestea, teoriile lui Gheorghe Piperea nu au rezonanță în rândul tinerilor, chiar studenții săi i-au boicotat cursurile.

„O întreagă lume mă detestă și nu știu de ce. O lume care se crede bună și dreaptă și care crede că are nevoie de spații sigure, care nu le deranjează certitudinile și nu le forțează ieșirea din stereotipie. Dintr-o serie de 220 de studenți de anul III azi au venit la cursul meu fix 2. Este, de data asta, un evident boicot”, se plângea Piperea în aprilie 2023.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG