Tot mai mulți americani consideră că rolul esențial al presei de a informa și de a-i trage la răspundere pe cei aflați la putere este compromis de un partizanat politic aflat în creștere, arată un sondaj de amploare făcut de Gallup și Knight Foundation, în care au fost intervievați peste 20.000 de americani în perioada noiembrie 2019-februarie 2020, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, dar și a violențelor de stradă provocate de uciderea lui George Floyd de către poliție.
„Americanii nu doar că și-au pierdut încrederea în idealul unei prese obiective, ci consideră organizațiile de știri ca sprijinind activ clivajul partizan. În același timp, americanii nu au uitat valoarea știrilor – o majoritate puternică susține idealul că presa de știri este fundamentală pentru o democrație sănătoasă”, arată autorii studiului.
Sondajul arată că atitudinile față de presă sunt determinate, printre altele, de simpatiile politice (republicanii au în general atitudini mai nefavorabile față de presă, în comparație cu democrații sau cei neafiliați politic), dar și de vârstă (tinerii sunt defavorabili instituțiilor de presă).
Aceste atitudini negative față de presă, în contextul în care SUA se află într-un an electoral și se confruntă cu o criză de sănătate publică, dar și economică, „lasă deschisă poarta pentru ca versiuni false și periculoase să prindă rădăcini în toate segmentele societății, în timpul acestor crize emergente”.
Printre concluziile sondajului se numără:
- „publicul are mari probleme în a discerne ce e real de știrile false”.
- americanii „se simt copleșiți și împovărați de volumul și viteza știrilor”, iar acest lucru îi face pe mulți să apeleze la doar una sau două surse de știri.
- „Peisajul tot mai polarizat al presei de știri adâncește și mai mult divizarea politică a Americii ”, lucru care constituie o provocare într-un an electoral.
- tinerii americani au atitudini defavorabile presei, indiferent de partizanatul politic, tocmai pentru că detectează acest partizanat în știri. Un efect este acela că tinerii nu mai urmăresc știrile și astfel nu mai sunt la curent cu actualitatea națională și globală sau cu afacerile publice locale.
Cele mai importante opt lecții despre presa și publicul din SUA
1. Americanii încă pun valoare pe rolurile tradiționale ale presei în societate, cum ar fi furnizarea de știri corecte și tragerea la răspundere a intereselor puterii pentru acțiunile sale.
- 84% din americani spun că rolul presei este esențial (49%) sau foarte important (35%) pentru democrație. Este o creștere cu 5% față de 2017.
- pentru americani este esențial sau foarte important ca presa de știri să furnizeze informații corecte (92%), să se asigure că americanii sunt informați despre afacerile publice (91%) și să tragă la răspundere liderii pentru acțiunile lor (85%).
- în comparație cu 2017, mai mulți americani consideră că presa se achită necorespunzător de aceste misiuni.
2. Americanii văd un nivel crescut de partizanat în presa de știri.
- 49% din americani spun că este mult partizanat și 37% spun că este o cantitate considerabilă.
- cei mai mulți văd partizanat în sursele lor preferate de știri. Cu toate acestea, ei spun că sunt mai îngrijorați de partizanatul din știrile consumate de ceilalți oameni (69%), însă doar 29% sunt îngrijorați de partizanatul din știrile pe care ei înșiși le consumă.
3. Americanii suspectează că inexactitățile din știri au rolul să promoveze o anumită agendă.
- americanii consideră că știrile inexacte sunt făcute intenționat, fie pentru că reporterul nu prezintă corect faptele (54%), fie pentru că le inventează cu totul (28%).
- aproape 8 din 10 americani spun că instituțiile de presă în care nu au încredere încearcă să convingă oamenii să adopte un anumit punct de vedere.
- doar 12% spun că acestea încearcă să prezinte știrile corect, dar nu sunt în stare să o facă.
- la extreme: 8% din americani consideră că presa în care nu au încredere încearcă să distrugă țara. 20% dintre cei care spun asta sunt foarte conservatori și 10% sunt republicani.
4. Diferențele între opiniile americanilor despre presa de știri sunt cel mai pronunțate în funcție de afilierea politică, dar și de vârstă.
- 71% dintre republicani au o părere foarte sau oarecum nefavorabilă despre presa de știri, față de doar 22% dintre democrați și 52% din cei neafiliați politic.
- o majoritate vastă, de 80%, spune că presa se află sub atac politic, dar părerile sunt împărțite în ce privește corectitudinea acestui atac. 70% dintre democrați spun că atacurile nu sunt justificate, în timp ce 61% dintre republicani spun că ele sunt meritate.
- 44% dintre americanii cu vârste de peste 65 de ani au o opinie foarte sau oarecum favorabilă față de presă, în timp ce doar un tânăr din 5, sub 30 de ani, este favorabil presei.
5. Majoritatea americanilor spun că instituțiile de presă ar trebui să își diversifice reporterii.
- 79% spun că instituțiile ar trebui să angajeze mai mulți oameni pentru a-și crește diversitatea reporterilor.
- democrații și persoanele de culoare prioritizează diversitatea rasială sau etnică, în timp ce republicanii și albii ar dori diversitate în perspectivele politice.
6. Americanii se simt copleșiți de volumul și viteza știrilor, dar spun că dezinformarea online este cea mai mare problemă a presei.
- cei care se simt copleșiți sunt și cei mai dispuși să apeleze la doar una sau două surse de știri de încredere, ca soluție.
- 73% spun că vor ca marile companii de internet să găsească soluții pentru eliminarea informațiilor false sau pline de ură din mediul online.
- 62% spun că e mai degrabă dificil să fii bine informat, din cauza atâtor surse de informații disponibile.
- în fața acestui sentiment de copleșire, doar 31% din americani încearcă să consulte mai multe surse pentru a vedea punctele comune. 17% ajung în extrema de a nu mai fi atenți la știri.
7. Știrile locale joacă un rol esențial în angajarea politică și civică.
- 31% din americani spun că urmăresc știrile despre problemele care le afectează comunitatea locală „foarte atent”. Cei care spun că fac asta sunt mai înclinați să voteze în alegerile locale și se simt mai atașați de comunitățile lor.
- tinerii americani și cei care accesează în principal online știrile sunt mai puțin predispuși să aibă cunoștințe despre comunitățile lor locale.
8. „Într-o națiune profund divizată, majoritatea americanilor spun că presa este de vină pentru divizarea politică”.
- 48% spun că presa poartă o mare parte din vină, dar și 49% spun că presa ar putea repara ruptura.
Facebook Forum