Linkuri accesibilitate

Amnesty International: Închisorile supraaglomerate din Pakistan, devastate de pandemie


Protest într-un penitenciar din Pakistan, 10 decembrie
Protest într-un penitenciar din Pakistan, 10 decembrie

Modul prin care Pakistanul s-a ocupat de amenințarea pandemiei cu care se confruntă zeci de mii de deținuți a fost criticat de Organizația Amnesty International, printr-un raport publicat pe 14 decembrie.

Raportul, intitulat „Prizonieri ai Pandemiei: Dreptul la sănătate și COVID-19 în facilitățile de detenție din Pakistan”, a solicitat reînnoirea eforturilor de eliberare a unor categorii de deținuți, în special cei bătrâni, femeile și cei condamnați pe nedrept.

Guvernul pakistanez nu a reușit să își păstreze promisiunea de a scădea numărul foarte mare de prizonieri de la începutul pandemiei, spune raportul comun întocmit de organizațiile Amnesty International și Justice Project Pakistan, ambele cu sediul la Londra.

În schimb, autoritățile au mărit numărul de deținuți cu peste 6.000 de persoane, între lunile aprilie și august, de la 73.242 la 79.603.

„În timp ce Pakistanul se confruntă cu al doilea val al pandemiei, prizonierii rămân periculos de expuși, după ce autoritățile pakistaneze nu au reușit să reducă supraaglomerarea, ci mai degrabă au înrăutățit situația”, spune Rimmel Mohydin, activist în regiunea de Sud a Asiei pentru Amensty International.

Mai mult, diverși prizonieri a căror eliberare a fost cerută de Curtea Supremă, bazate pe criterii de vârstă sau cât timp a petrecut în închisoare, nu au fost eliberați niciodată, potrivit lui Sarah Belal, directorul executiv al organizației Justice Project Pakistan.

De asemenea, femeile condamnate pe care prim-ministrul Imran Khan a decis să le elibereze dacă îndeplineau anumite condiții, cum ar fi acelea că sunt în curs de judecată sau au fost condamnate pentru fapte minore, au rămas închise, spune Belal.

Guvernul nu a avut nicio reacție imediată după apariția raportului.

Sistemul de penitenciare din Pakistan, cu o capacitate mai mică de 58.000 de locuri, era aglomerat dinainte de pandemie, depășind 80.000 de deținuți, potrivit World Prison Brief, transmis de Institutul de Cercetare a Politicilor privind Criminalitatea și Justiția al Universității de la Londra.

În Punjab, cea mai populată provincie a Pakistanului, autoritățile locale au încetat să mai transmită date despre numărul de infectări din penitenciare, ultimul număr de cazuri raportate fiind în aprilie, când au fost descoperite 86 de cazuri.

Raportul a relevat faptul că au fost făcute doar 16.534 de teste în ultimele șapte luni, 1.345 de persoane fiind testate pozitiv.

Înalta Curte de la Islamabad a legiferat, la începutul pandemiei, eliberarea atât a deținuților care au procese în curs de judecare și care au fost acuzați de fapte non-violente, cât și a acelora a căror cauțiune le-a fost respinsă. Cu toate acestea, în martie, Curtea Supremă a decis suspendarea întregului proces de eliberare pe cauțiune din cauza virusului.

„Decizia Curți Supreme a verificat impulsul la nivel național de reducere a numărului de deținuți și chiar a dus la rearestarea anumitor persoane” conchide raportul de 37 de pagini.

Raportul îndeamnă la eliberarea tuturor celor condamnați pe nedrept și de asemenea cere guvernului să ia în considerare eliberarea deținuților preventivi.

Pakistanul a înregistrat peste 451.000 de infectări de la începutul pandemiei și peste 9.000 de decese până pe 18 decembrie, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins.

XS
SM
MD
LG