Linkuri accesibilitate

 
Analiză | După conferința de la München, Zelenski și aliații europeni pășesc pe teritorii necunoscute

Analiză | După conferința de la München, Zelenski și aliații europeni pășesc pe teritorii necunoscute


Conferința de Securitate de la München a avut loc în week endul 14-16 februarie 2025.
Conferința de Securitate de la München a avut loc în week endul 14-16 februarie 2025.

Discuția telefonică Donald Trump-Vladimir Putin de pe 12 februarie a pregătit terenul pentru conferința de la München din acest an. Ea a stârnit îngrijorări la Kiev și în capitalele europene cu privire la faptul că președintele american va adopta o abordare mult mai tranzacțională în negocierea încheierii războiului din Ucraina.

Conferința de Securitate de la München pare întrucâtva similară cu un campionat mondial de fotbal: bogată în analize înainte și după meci, live-blogging și, în cele din urmă, numai spectacol.

Însă anul acesta, adevărata acțiune va avea loc în afara terenului de joc al conferinței. Ucraina, aliații săi europeni și Kremlinul se poziționează pentru a negocia cu o Administrație Trump care a arătat clar că regulile geopolitice tradiționale nu se mai aplică.

Într-o postare pe X, Kristi Raik, director al Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate din Tallinn, sintetizează ce spun mulți observatori europeni ai conferinței:

„Plec de la München cu o stare de neliniște”, a scris ea. „[Președintele ucrainean Volodimir] Zelenski a spus clar că Ucraina nu speră ca [SUA] să lucreze pentru o pace justă. Depinde de Europa. Nu sunt sigur dacă Europa este pregătită pentru această sarcină. [Europa] ar trebui să înceteze să se mai plângă că nu a fost invitată la negocieri și să se concentreze pe ceea ce poate oferi.”

Discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de sâmbătă, 15 februarie 2025, la Conferința de Securitate de la München.
Discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de sâmbătă, 15 februarie 2025, la Conferința de Securitate de la München.

Pentru a rezuma situația actuală:

Toate aceste evoluții urmează unei apariții combative la München a vicepreședintelui american JD Vance, care a luat la întrebări partenerii europeni ai Washingtonului cu privire la ceea ce el a caracterizat drept retragerea Europei din calea libertății de exprimare și a imigrației „neavizate” pe continent.

„Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult față de Europa nu este Rusia”, a spus el. „Nu este China, nu este niciun alt actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior. Retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale”.

Vicepreședintele american JD urcă la bordul Air Force Two, după participarea la Conferința de Securitate de la München. 14 februarie 2025.
Vicepreședintele american JD urcă la bordul Air Force Two, după participarea la Conferința de Securitate de la München. 14 februarie 2025.

Atacul Rusiei asupra rămășițelor opoziției sale democratice sau afrontul său față de normele internaționale nu au fost menționate de Vance.

Iar vicepreședintele american a oferit puține detalii cu privire la modul în care Administrația Trump și-a propus să ajungă la ceea ce a descris drept o „înțelegere rezonabilă” pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina.

Declarația a fost tulburătoare pentru susținătorii Ucrainei. Atacul lui JD Vance la adresa publicului său european a avut loc la doar câteva zile după ce președintele american, Donald Trump, a anunțat ceea ce a descris drept o convorbire „lungă și foarte productivă” cu Vladimir Putin, pe 12 februarie. O invitație pentru Trump de a vizita Moscova pare, de asemenea, să rămână valabilă.

Conversația lui Trump cu Putin a pregătit terenul pentru conferința de la München din acest an. Ea a stârnit îngrijorări la Kiev și în capitalele europene cu privire la faptul că Trump va adopta o abordare mult mai tranzacțională în negocierea încheierii războiului din Ucraina.

Formatul exact al acestor discuții rămâne clar. În cadrul unei mese rotunde la conferința de la München, Keith Kellogg, trimisul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, a sugerat că Europa ar putea să nu fie „la masă” atunci când va veni timpul să se pună capăt războiului din Ucraina.

În orice caz, conferința a fost un moment de clarificare pentru Ucraina și susținătorii săi. În cadrul conferinței, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Europa trebuie să se mobilizeze în mod colectiv pentru a sprijini Ucraina, deoarece Washingtonul își schimbă prioritățile.

„Ucraina nu va accepta niciodată înțelegeri pe la spatele nostru ,fără implicarea noastră”, a spus el. „Aceeași regulă ar trebui să se aplice întregii Europe. Nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina – nicio decizie privind Europa fără Europa”.

Aceasta este, se pare, principala întrebare care se pune la conferința de la München din acest an: dacă pacea va fi negociată peste capul ucrainenilor. Dar, dacă experiența ultimilor trei ani este un indiciu, Ucraina a demonstrat că are putere, dorință de a lupta și un comunicator internațional puternic în persoana lui Zelenski.

În funcție de punctul de vedere al fiecăruia, conferința din acest an este fie o reluare a celei din 1938 – împăcarea eșuată a premierului britanic Neville Chamberlain cu Adolf Hitler – fie a apariției fulgerătoare din 2007 a președintelui rus Vladimir Putin la München, când a criticat ceea ce el a numit „lumea unipolară” condusă de Washington.

Dar, pentru a-l parafraza pe fostul secretar american al apărării Donald Rumsfeld: scrieți titlul cu analogia istorică pe care o aveți, nu cu cea pe care ați dori-o sau ați vrea să o aveți mai târziu. Istoria poate oferi doar paralele inexacte, iar Ucraina și Europa intră pe un teritoriu complet nou după München.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG