Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, declară că Ucraina nu a fost invitată să participe la discuțiile americano-ruse din Arabia Saudită privind încetarea războiului Moscovei împotriva țării sale.
Zelenski adaugă că țara lui nu va discuta cu Rusia înainte de a se consulta cu aliații săi europeni.
„Nu avem niciun document, nicio invitație – și este ciudat pentru mine să vorbesc în acest caz, în acest format, dacă înainte nu e nicio negociere între noi și partenerii noștri strategici”, a declarat Volodimir Zelenski pe 15 februarie, în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen.
„Din câte îmi amintesc, Rusia nu este partenerul nostru strategic”, a mai sous el.
Președintele ucrainean a făcut aceste comentarii după apariția informației că președintele american, Donald Trump, trimite o echipă în Arabia Saudită pentru a începe negocierile cu Rusia.
Duminică, pe 16 februarie, negociatorul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a declarat că va merge în Arabia Saudită împreună cu consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, pentru discuții privind modalitățile de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina.
„Să sperăm că vom face progrese foarte bune”, a declarat Witkoff pentru Fox News.
Într-un interviu pentru CBS, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, care a ajuns sâmbătă seară în Israel, venind direct de la conferința de la München, a declarat că următoarele câteva zile vor determina dacă președintele rus Vladimir Putin este serios în privința păcii în Ucraina.
Consilierul președintelui ucrainean, Mikhailo Podoliak, a declarat că „nu există negociatori care să reprezinte Ucraina în Arabia Saudită”.
„Astăzi, nu e nimic pe masa de negocieri care ar putea fi discutat. Rusia nu este pregătită pentru negocieri”, a declarat el la televiziunea ucraineană după comentariile lui Zelenski din 15 februarie.
Separat, se așteaptă ca liderii europeni să se reunească săptămâna viitoare la Paris pentru un summit de urgență privind războiul din Ucraina. Premierul britanic, Keir Starmer, cancelarul german, Olaf Scholz, și secretarul general al NATO, Mark Rutte, se numără printre cei așteptați să participe la reuniunea de luni.
Reuniunea la nivel înalt este un răspuns la îngrijorările legate de faptul că Washingtonul urmărește negocieri de pace menite să pună capăt războiului din Ucraina, care vor marginaliza Europa.
Declarațiile trimisului lui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg – care a spus că că Europa ar putea să nu fie „la masă” dacă Statele Unite vor purta negocieri pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei – au provocat agitație.
Keith Kellogg a sugerat sâmbătă la Munchen că Washingtonul urmărește să facă progrese substanțiale în câteva săptămâni, spunând că operează „în timpul lui Trump”.
Cu toate acestea, pe fondul îngrijorărilor Kievului și ale Uniunii Europene că ar putea fi marginalizate după ce Donald Trump a vorbit la telefon, în această săptămână, cu președintele rus Vladimir Putin și a declarat că Moscova și Washingtonul vor începe negocierile imediat, Kellogg a declarat că Ucraina și Europa nu vor fi lăsate deoparte.
„Trebuie să-ți aduci aliații cu tine. Vor juca ei un rol? Bineînțeles că o vor face. Nu o poți face excluzând pe nimeni”, a spus el. „Vrem să ne asigurăm că este o pace durabilă și sustenabilă”.
Întrebat dacă poate da asigurări că „ucrainenii vor fi la masă și europenii vor fi la masă”, Kellogg a răspuns: „Ei bine, tocmai ați schimbat întreaga dinamică”.
„Răspunsul la ultima întrebare... este nu”, a spus el, referindu-se, aparent, la Europa.
„Răspunsul la prima parte a acestei întrebări este da - bineînțeles că ucrainenii vor fi acolo”.
Pe 15 februarie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că secretarul de stat american Marco Rubio a discutat la telefon cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Rubio a vorbit cu Lavrov „ca o continuare a conversației președintelui Donald Trump cu președintele rus Vladimir Putin de la începutul acestei săptămâni”, se arată într-o scurtă declarație.
Zelenski și liderii Uniunii Europene și-au exprimat opoziția față de orice discuții la care reprezentanții lor ar fi excluși.
Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a avertizat împotriva unei „soluții rapide” și a unui „acord murdar” pentru a pune capăt conflictului, insistând asupra faptului că niciun acord de pace nu poate fi pus în aplicare fără implicarea Europei și a Ucrainei.
Ea a adăugat că „împăcarea eșuează întotdeauna” și că „Ucraina va continua să reziste, iar Europa va continua să sprijine Ucraina”.
În discursul său de la Conferința de la München, Zelenski a făcut apel la țările europene să creeze o armată comună în fața posibilei dezangajări a SUA și a amenințării Rusiei.
„A venit timpul, trebuie create forțele armate ale Europei”, a spus el.
„Dacă americanii au decis să meargă pe această cale, diminuându-și prezența, nu este bine. Desigur, este foarte periculos”, a spus el.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.