Linkuri accesibilitate

Efectul artificiilor asupra animalelor. Pot surzi sau pot ajunge la sângerări ale urechii interne


Spectacolele cu drone și lasere sunt alternative mai prietenoase pentru animale și pentru mediu. Artificiile sunt reglementate prin lege, însă, în fiecare an, polițiștii confiscă tone de articole pirotehnice traficate ilegal. Animalele sunt printre cele mai afectate.
Spectacolele cu drone și lasere sunt alternative mai prietenoase pentru animale și pentru mediu. Artificiile sunt reglementate prin lege, însă, în fiecare an, polițiștii confiscă tone de articole pirotehnice traficate ilegal. Animalele sunt printre cele mai afectate.

Efectele nocive ale artificiilor asupra animalelor sunt cunoscute și revin în discuție în fiecare an în perioada sărbătorilor. Spectacolele cu drone și lasere sunt considerate alternative mai prietenoase.

Consiliul Local Iași a trecut un amendament prin care se cere înlocuirea focurilor de artificii în noapte de Revelion cu un spectacol de lumini și drone. Varianta este una mai costisitoare dar mai prietenoasă pentru animale și mediu.

Temerile legate de efectul temperaturilor scăzute au însemnat păstrarea artificiilor ca o opțiune alternativă pentru festivitățile de Anul Nou.

Ideea consilierilor din Iași urmează modelul implementat deja la Sibiu, la Alba Iulia și la Cluj, potrivit consilierului USR Iulian Nicolau.

La Cluj, varianta spectacolului cu lumini și drone a intrat în discuție începând de anul trecut. Anul acesta, de Ziua Națională, în Piața Avram Iancu au putut fi urmărite atât drone cât și artificii cu ocazia festivităților. Poziția primăriei față de acest lucru a pus în evidență efectele nocive asupra animalelor.

„Vom avea un spectacol cu drone, după modelul Zilelor Cluj. Este o nouă tendință impusă peste tot în lume. Se va renunța, încet la focurile de artificii”, a spus primarul Emil Boc.

Artificiile au fost înlocuite de Anul Nou în Cehia (2020) cu un spectacol de lumini. Uniunea Cehă pentru Conservarea de Mediu (CSOP) a demonstrat că articolele pirotehnice pot răni grav animalele.
Artificiile au fost înlocuite de Anul Nou în Cehia (2020) cu un spectacol de lumini. Uniunea Cehă pentru Conservarea de Mediu (CSOP) a demonstrat că articolele pirotehnice pot răni grav animalele.

Țări precum China și India au înlocuit artificiile cu drone pentru Anul Nou Chinezesc și pentru Diwali.

Efecte traumatizante asupra animalelor

Înlocuirea artificiilor cu opțiuni mai avansate din punct de vedere tehnologic este costisitoare.

Costul pentru un spectacol cu drone la Iași ar fi dublu față de un joc de artificii. Acestea costau primăria din Iași 50.000 de lei, iar varianta nouă ar costa 100.000 de lei.

Veterinarul Ovidiu Roșu, de la de la Animal Rescue and Care Association (ARCA) este de părere că spectacolele cu drone și lasere sunt o alternativă mai prietenoasă pentru animale, cât și pentru mediu.

„Artificiile sunt un factor traumatic pentru animale”, spune Ovidiu Roșu. Sărbătorile sunt o perioadă și mai periculoasă pentru animale din cauza nivelului crescut al focurilor de artificii, mai spune el.

Păsările sunt printre cele mai afectate, potrivit veterinarului. Focurile din mediul urban le afectează vederea, iar ele își pierd capacitatea de a zbura normal, izbindu-se astfel de clădiri sau de alte obiecte.

Studiile din domeniu confirmă aceleași lucruri. Asociația Animal Ethics arată că artificiile și materialele explozive cauzează traume grave pentru animale. Printre acesea se numără pierderea auzului, frica, stresul și efectele nocive ale toxinelor.

„Mai este și partea de toxicitate”, spune Ovidiu Roșu.

Artificiile lasă în urma lor un efect toxic asupra mediului, sub formă de rezidiuri în atmosferă. Veterinarul mai explică că există zone, în mediul rural, unde aceste rezidiuri sunt lăsate necurățate luni de zile. Adesea, spune veterinarul, păsările de apă ajung să mănânce aceste resturi de artificii.

În anul 2011, peste 5.000 de păsări au murit ca urmare a jocurilor de artificii de Anul Nou din Beebe, Arkansas, în Statele Unite ale Americii.
În anul 2011, peste 5.000 de păsări au murit ca urmare a jocurilor de artificii de Anul Nou din Beebe, Arkansas, în Statele Unite ale Americii.

„Momentul când explodează (artificiile), se creează o traumă la nivelul urechii interne”, explică veterinarul. Animalele pot asurzi sau pot avea sângerări ale urechii interne.

Câinii sunt printre cei mai afectați de acest tip de traumă. Ei au un auz foarte sensibil și pot auzi până la 60.000 hz. În comparație un om poate auzi până la 20.000 hz.

„În perioada Revelionului, în special, sunt foarte multe cazuri de câini care pur și simplu fug, se sperie foarte tare. Mulți dintre ei evadează, se ascund și se pierd. Sunt accidentați de mașini din cauză că se pierd în oraș”, spune Ovidiu Roșu. Este o traumă atât pentru animal cât și pentru stăpân, adaugă el.

Legea în vigoare

În România, articolele pirotehnice sunt reglementate prin lege. Însă, în perioada sărbătorilor, focurile de petarde și artificii răsună atât în zonele urbane cât și cele rurale.

Focurile de artificii sunt reglementate sub legea 126/1995, conform căreia articolele pirotehnice din categoriile permise prin lege pot fi folosite de persoanele fizice sau juridice autorizate, sub condiția luării de măsuri pentru protejarea persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor și a mediului.

Pentru a putea organiza un spectacol cu artificii sau un joc cu articole pirotehnice este nevoie de acordul primăriei sau al inspectoratului pentru situații de urgență județean.

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în următoarele situații:

  • între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Nerespectarea prevederilor legale se pedepsește cu amenzi de până la 6.000 de lei sau, după caz, cu închisoarea de la trei luni la un an.

Tone de artificii confiscate anual

Anual, polițiștii confiscă tone de petarde și artificii traficate ilegal în țară. În perioada 24 – 26.11.2022, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava au confiscat peste o tonă de materiale pirotehnice.

Materialele ilegale au fost descoperite în urma unui control pe DN2 E 85 și a unui control la domiciliul unui bărbat din comuna Baia. Conform polițiștilor, controlul a fost efectuat în baza datelor deținute. Conform comunicatului poliției, articolele confiscate atingeau o valoare de 200.000 de lei.

Anual, în perioada sărbătorilor, sunt confiscate mii de articole pirotehnice ilegale.
Anual, în perioada sărbătorilor, sunt confiscate mii de articole pirotehnice ilegale.

În plus, la data de 25 noiembrie, polițiștii din cadrul IPJ Ilfov au descoperit 6.600 de kg de produse pirotehnice din categoria F1, F2 și F3. Potrivit autoritățile, produsele urmau să fie comercializate ilegal.

Operațiunea „Foc de Artificii” se desfășoara anul acesta în perioada 21 noiembrie – 4 ianuarie 2023.

În 2021, Poliția Română a confiscat peste două tone de articole pirotehnice într-o singură zi, în urma a 46 de percheziții. Valoarea totală a articolelor confiscate a fost de peste 46.000 de lei.

În cadrul programului „Importatorii de Artificii 2022”, desfășurat în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei. Au fost confiscate 1.4000 de kg de articole priotehnice din caregoriile P1, F1, F2, și F3.

Anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021-2022, au fost efectuate 3.832 de acțiuni și controale, fiind înregistrate 1.092 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.228 de persoane, conform Poliției Române. Amenzile din cadrul acelei operațiuni au atins 398.400 de lei.

În perioada 1-24 noiembrie 2022, au fost aplicate peste 176.000 de sancțiuni, ajungând la o valoare de 63.958.710 de lei (12.964430 de euro).

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG