Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a declarat pentru Europa Liberă că partidele au primit spre testare o aplicație prin care toate informațiile legate de venituri și cheltuieli să devină publice în fiecare lună. Transparentizarea finanțelor ar trebui să devină obligație pentru partide de la 1 ianuarie 2021, conform propunerii avansate de AEP. Totul poate să fie blocat însă chiar de cei care ar trebui să accepte ca opinia publică să vadă ce se întâmplă în contabilitatea lor: liderii partidelor politice.
Datele privind finanțele partidelor sunt greu de obținut în prezent, multe informații fiind păstrate la secret de liderii formațiunilor politice, deși partidele beneficiază de bani de la bugetul de stat. Sumele au crescut consistent an de an, PSD primind peste 300 de milioane de lei în ultimii trei ani. Solicitările venite din partea mass-media despre finanțele partidelor nu primesc răspunsuri în termenul legal, campioni la secretomanie fiind tot social-democrații.
Spre exemplu, controlul AEP și al Curții de Conturi pentru anul 2018, care a descoperit numeroase nereguli la PSD, a devenit public la începutul lui 2020. Astfel, până ca anumite informații să devină publice pot trece și doi ani.
În acest interval, fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis în judecată de DNA pentru delapidare și folosirea subvenției publice în scop personal.
Mai mult, Raportul Autorității Electorale Permanente și raportul Curții de Conturi conțin doar neregulile descoperite de cele două instituții de control în contabilitatea partidelor.
Sumele cheltuite legal nu sunt considerate însă informații de interes public, deși banii provin de la bugetul de stat. Aceste informații sunt păstrate în continuare la secret. Autoritatea Electorală Permanentă, cea care are toate datele despre veniturile și cheltuielile făcute de partide, nu are baza legală pentru a le face publice, susține președintele Autorității, Constantin Mitulețu.
Proiect de transparentizare a finanțelor partidelor
Constantin Mitulețu a declarat pentru Europa Liberă că Autoritatea Electorală Permanentă a inițiat un proiect pentru schimbare legii privind finanțarea partidelor politice.
„Am trimis partidelor politice o informare cu privire la o aplicație pentru modalitatea de cheltuire a banilor, fie că e vorba de activitatea curentă, fie că e vorba de banii din subvenția de stat. Ea va fi în testare până la sfârșitul acestui an deopotrivă de către partide și AEP, iar de 1 ianuarie 2021 ea va intra obligatoriu pentru toate partidele înregistrate. Aplicația a fost realizată din resurse proprii ale AEP, de departamentul de specialitate”, a subliniat președintele AEP pentru Europa Liberă.
Schimbare majoră față de sistemul actual o reprezintă rapiditatea cu care informațiile ajung la opinia publică. Dacă în forma actuală a legii, datele pot deveni parțial publice după doi ani, aplicația ar trebui să ofere informații despre luna precedentă.
„Partidul va introduce în această aplicație toate veniturile și cheltuielile de la nivel central și nivel local. Prin această modificare legislativă pe care dorim să o introducem, vom pune obligativitatea ca aceste informații să fie publice. Autoritatea Electorală Permanentă primește până în 25 ale lunii raportarea și le pune de îndată pe site-ul Autorității la fișa fiecărui partid trecut în aplicație. Toate cheltuielile la nivel de destinație vor fi publice. Veți vedea dacă a cumpărat un autoturism, dacă a cumpărat materiale sanitare de protecție pentru personalul angajat sau alte bunuri la nivelul fiecărui partid. Toate facturile vor fi introduse acolo și toate cheltuielile vor fi publice”, a subliniat Constantin Mitulețu pentru Europa Liberă.
Președintele Autorității Electorale Permanente a adăugat că prin această aplicație nu vom afla numele firmei cu care partidul a încheiat contractul, ci doar costul și obiectul contractului.
Partidele raportează anual către AEP modul în care au cheltuit sumele alocate prin subvenția de la bugetul de stat. Raportul AEP nu este însă public, iar partidele refuză să ofere informații despre modul în care au cheltuit banii.
„Datele nu sunt publice pentru că toate informațiile sunt la partide și partidele trebuie să pună la dispoziție informațiile”, a precizat oficialul AEP.
Constantin Mitulețu: „DNA ne-a cerut documente de la PSD și PNL”
Președintele Autorității Electorale Permanente a dezvăluit că procurorii DNA au cerut în luna martie documente despre finanțele PSD și PNL.
„DNA ne-a solicitat în luna martie documente referitoare la PSD din perioada 2017-2018. Au solicitat documente și pentru 2019, dar controlul AEP nu a fost efectuat încă. În decembrie 2019, am avut solicitare de informații de la DNA despre campania de la alegerile europarlamentare a PNL. Noi am început controlul pentru 2019 pe 15 iunie”, a afirmat Constantin Mitulețu pentru Europa Liberă.
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că ancheta DNA vizează perioada în care trezorier al partidului a fost Mircea Drăghici.
Senator USR: Până în toamnă publicăm toate contractele partidului
Senatorul USR George Marussi a participat astăzi la dezbaterea organizată de Autoritatea Electorală Permanentă, unde s-au discutat modificările care ar putea să fie aduse legii finanțării partidelor politice.
„Nu am luat la cunoștință despre această aplicație a AEP până astăzi. Consider că e o inițiativă binevenită, să sperăm că va putea să fie implementată într-un mod ușor de utilizat. USR are în implementare un program de transparentizare a tuturor cheltuielilor, a tuturor contractelor USR, iar acestea să fie urcate pe o platformă accesibilă prin site-ul USR. În acest moment filialele din țară trebuie să încarce toate contractele în această bază de date, prioritatea au cele mai noi, începând cu 2020”, a declarat George Marussi pentru Europa Liberă.
Potrivit senatorul USR, toate contractele partidului ar putea să devină publice înaintea campaniei de la locale.
George Marussi a precizat că pentru noile contracte ale USR s-a solicitat furnizorilor să fie introdusă în contract o clauză prin care îi informează despre această intenție de publicare a datelor.
„Vom prezenta anumite informații din contract, nu este copia contractului. Vom preciza suma, perioada, furnizorul și lucrurile generale și nu clauzele punct cu punct”, a spus senatorul USR.
Ovidiu Voicu: A existat o înțelegere transpartinică pentru secretizarea informațiilor
Directorul Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, este sceptic că partidele vor accepta ca proiectul Autorității Electorale Permanent privind finanțarea partidelor să treacă în această formă de Parlament.
„Știm că partidele se împotrivesc din principiu oricărei transparențe în acest domeniu. Problema de fond este că legislația actuală nu permite Autorității Electorale să publice în timp util datele pe care le primește de la partide, astfel să fim informați ce s-a întâmplat cu banii publici. Problema de formă este că și atunci când ele sunt publicate, când e vorba de nereguli descoperite de Curtea de Conturi, ele sunt în format greu de utilizat. Aplicația AEP ar putea să le rezolve pe amândouă, dacă va fi implementată”, a fost poziția lui Ovidiu Voicu.
El consideră că a existat o înțelegere transpartinică în Parlament în 2015 pentru ca informațiile despre finanțele partidelor să rămână secrete.
„Au dorit să ascundă cât mai mult informații despre activitatea partidelor, deși ele se supun legii informațiilor de interes public și primesc generoase din bugetul public”, a explicat directorul Centrului Pentru Inovare Publică.
Ovidiu Voicu a dat exemplu PSD care este în atenția DNA din cauza modului în care a fost cheltuită subvenția publică.
Raportul Curții de Conturi și al AEP
Europa Liberă a scris în exclusivitate la începutul acestui an despre Raportul Curții de Conturi și cel al Autorității Electorale Permanente pentru anul 2018. Echipele de control au descoperit nereguli majore la PSD, de la închiriere de avioane private pentru deplasări care aveau transport plătit de diferite instituții publice, la firme de bodyguarzi plătite de social-democrați.
Câți bani au primit partidele de la bugetul de stat în 2019
PNL - 65,8 mil
USR- 19,3 mil
ALDE - 14,3 mil
PMP - 9,3 mil
Facebook Forum