Linkuri accesibilitate

Armand: Contestațiile PSD la S1 au fost respinse. Sectorul 5 rămâne la Piedone


Clotilde Armand anunță că este oficial câștigătoarea alegerilor de la sectorul 1.
Clotilde Armand anunță că este oficial câștigătoarea alegerilor de la sectorul 1.

Clotilde Armand anunță că Biroul Municipiului Bucureşti a respins cu 11 la 4 voturi contestațiile PSD împotriva ei.

„Astfel, în Sectorul 1 nu se mai anulează alegerile și nu se mai renumără voturile. Telenovela pesedistă a contestațiilor s-a terminat. Manipularea abjectă s-a terminat. Știu că le este greu să creadă asta dar de astăzi sunt oficial primarul Sectorului 1”, a scris candidata USR-PLUS la primăria sectorului 1, care a câștigat alegerile la o diferență de circa o mie de voturi de fostul primar PSD, Dan Tudorache.

De asemenea, Biroul Electoral Central a admis contestația depusă de Cristian Popescu Piedone la sectorul 5 și a respins cererile PNL și USR-PLUS de renumărare a voturilor.

„Întrucât cererile/sesizările carc au fost admise prin hotărârea contestată au ca obiect și reverificarea voturilor valabil exprimate și nule, acestea nu pot fi calificate decât ca fiind contestații privind operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votore (de numărare a buletinelor de vot și de consemnare a rezultatului votării). Or, din moment ce în secțiile de votare nu au fost formulate intâmpinări/contestații, prin care să se solicite renumărarea voturilor, cererile/sesizările formulate trebuiau respinse ca inadmisibile, potrivit art. 95 din Legea nr. 1.I5/2015”, se arată în decizie.

Cristian Băcanu, candidatul PNL, a cerut renumărarea voturilor, acuzând fraude care ar fi dus la avansul lui Cristian Popescu Piedone, de circa 2.600 de voturi. Renumărarea la sectorul 5 a fost contestată de Piedone.

Piedone a câștigat alegerile în sectorul 5 cu 28%, la aproape trei procente avans de Cristian Băcanu și de fostul primar PSD Daniel Florea, care au fost despărțiți de doar câteva sute de voturi.

PSD a cerut reluarea votului în Sectorul 1, după ce imagini cu persoane care au intrat în camera ude erau păstrați sacii cu voturi, de la Biroul Electoral al Sectorului 1, au apărut în spațiul public.

Poliția București și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au deschis anchete în acest sens.

Legislația electorală românească nu prevede o procedură de renumărare a voturilor sau de constatare a fraudelor, ulterior închiderii urnelor de vot. Există prevăzută doar anularea alegerilor, lucru care trebuie să aibă la bază nereguli grave, care ar influența decisiv rezultatul unui tur de scrutin.

XS
SM
MD
LG