Linkuri accesibilitate

Armata României face recrutări. 4.000 de posturi de soldați/gradați profesionişti


Armata României organizează una dintre cele mai ample campanii de recrutare și selecție pentru ocuparea a peste 4.000 de posturi de soldați/gradați profesionişti, anunță Ministerul Apărării Naționale.

Cei care vor să devină soldați profesioniști se pot înscrie în perioada 2 mai - 16 iunie la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul.

Calendarul de recrutare și selecție a candidaților:

  • înscrierea: 2 mai-16 iunie;
  • evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice, interviul: 22 mai-23 iunie;
  • examinarea medicală: 6-30 iunie;
  • termenul final de întocmire a dosarelor: 21 iulie.
  • Vârsta candidaților: între 18 ani împliniți, la data începerii programului de instruire, și cel mult 45 de ani împliniți, la data finalizării programului de instruire.

Soldații și gradații profesioniști (SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar și îndeplinesc funcții de execuție specifice luptătorilor și specialiștilor militari, în cadrul unor microstructuri de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare.

SGP pot îndeplini și funcții de comandă la nivelul acestor microstructuri.

SGP participă nemijlocit la procesul de instrucție individuală și colectivă, asigură exploatarea și întreținerea tehnicii și armamentului din dotare și a infrastructurii de instruire și pot executa misiuni de paza a obiectivelor militare.

Alături de ceilalți militari, SGP „au misiunea nobilă de păstrare a integrității și suveranității statului, a apărării cetățenilor țării”, spune MApN.

De asemenea, ei sunt chemați în orice situație care afectează desfășurarea normală a vieții: calamități, dezastre naturale sau tehnologice.

SGP constituie principala sursă de formare a subofițerilor în activitate și pot fi selecționați la programele de formare a maiștrilor militari în activitate, precum și în vederea participării la cursurile organizate pentru admiterea în învățământul superior sau la cursul de formare a ofițerilor în activitate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG