Linkuri accesibilitate

ASF a retras proiectul de plafonare a tarifelor RCA. Transportatorii s-au plâns: Nivelul din 2022 avantaja asigurătorii


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras vineri proiectul de plafonare a tarifelor RCA și nu a mai intrat pe agenda ședinței de Guvern.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras vineri proiectul de plafonare a tarifelor RCA și nu a mai intrat pe agenda ședinței de Guvern.

Proiectul de Hotărâre care prevede plafonarea tarifelor RCA urma să fie discutat și aprobat în ședința din 24 martie. Actul normativ a fost retras la cererea ASF, după ce a fost criticat dur de jucătorii de pe piață.

Purtătorul de cuvânt ASF, Daniel Apostol, a declarat că retragerea proiectului vine ca urmare a dezbaterii generate de propunere.

„În urma lansării în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, au fost formulate observații privind conținutul acestuia. În acest context, s-a luat decizia analizării tuturor acestor observații în vederea elaborării unei variante revizuite a actului normativ, care să ajungă în dezbaterea Guvernului”, spune reprezentantul Autorității.

Premierul Nicolae Ciucă a spus și el la începutul ședinței de Guvern că proiectul revizuit va fi pe agendă săptămâna viitoare, când ASF îl va readuce la Guvern.

„Documentul a fost retras de ASF până la armonizarea tuturor opiniilor și argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparență a proiectului de hotărâre de guvern”, a spus Ciucă.

Transportatori: plafonarea la nivelul lui martie 2022 este doar în interesul asigurătorilor

Președintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, e de acord cu plafonarea, dar nu și cu nivelul propus de ASF, acela din în martie 2022.

Augustin Hagiu afirmă că acel reper este doar în avantajul firmelor de asigurări și în dezavantajul firmelor de transport.

Președintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu
Președintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu

„În martie anul trecut piața era atât de haotică după dispariția City Insurance, încât tarifele erau foarte mari, duble față de octombrie 2021. Pur si simplu le convine enorm [n.r. firmelor de asigurări], fac profit. De ce să plafonezi la un nivel care era deja dublu după dispariția City Insurance?”, se întreabă Hagiu.

El afirmă că plafonarea tarifului RCA trebuie să se facă la tariful de referință din martie 2023, pentru că acesta ține cont de toate realitățile actuale de pe piață.

Ce este și cum se calculează tariful de referință

1. Ce este tariful de referință?

Tarif de referință este prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA.

2. Cine și cum calculează tariful de referință?

Tariful de referință se calculează semestrial de o societate contractată de ASF. Tariful de referință este orientativ, asiguratorii RCA pot folosi și propriile criterii de calcul a primei practicate.

3. Care sunt tarifele de referință valabile acum ?

Tarifele de referință pentru asigurările RCA sunt publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Fianciara și de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost publicat în această săptămână pe pagina Ministerului Finanțelor și propune plafonarea pentru șase luni a tarifelor maxime RCA, la nivelul celor din martie 2022.

Scopul ar fi de a preveni majorarea tarifelor la RCA generată de intrarea în insolvență a celui mai mare jucător de pe piață, Euroins.

Asigurători: plafonarea încalcă legislația europeană

Asigurătorii și patronatele au criticat dur proiectul, despre care au spus că încalcă legislația europeană: „Este lipsită de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piața de asigurări RCA.”

Într-un comunicat comun, UNSAR, BAAR și PIAR amintesc efectele pe care le-a avut o măsură asemănătoare de plafonare luată în urmă cu câțiva ani: „în 2016, plafonarea nu a fost o soluție benefică, mediul concurențial a fost grav afectat, iar România a intrat în infringement.”

În replică, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că prioritatea este protejarea cetățenilor și companiilor de scumpiri.

„Nu vreți întâi să protejăm cetățenii? Eu vreau să văd proiectul și să ne uităm în concordanța lui cu legislația europeană. Important este ca cetățenii și companiile să fie protejate de această situație”, a spus ministrul, întrebat dacă România nu riscă un infringement.

Pe lângă criticile legate de impactul asupra pieței, proiectul de Hotărâre de Guvern pare să aibă și alte probleme.

Într-un aviz al Ministerului Justiției, juriștii atrag atenția că Hotărârea de Guvern propusă de ASF ar putea încălca drepturile constituționale la proprietate și la activitate economică liberă.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG