Linkuri accesibilitate

Vaccinul AstraZeneca îşi schimbă numele în Vaxzevria| Decizia, aprobată de EMA


Denumirea vaccinului AstraZeneca a fost schimbată „Vaxzevria”
Denumirea vaccinului AstraZeneca a fost schimbată „Vaxzevria”

Numele vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford a fost schimbat şi este de-acum „Vaxzevria”, la solicitarea laboratorului farmaceutic suedezo-britanic. Modificarea a fost aprobată de către Agenţia Euroepană a Medicamentului (EMA), Componența vaccinului rămâne neschimbată, după cum arată comunicarea de pe site-ul EMA. Această modificare intervine în urma multor controverse în centrul cărora se află acest vaccin.

Personalul medical este necesar însă să fie „conştient de schimbare, deoarece informaţiile despre produs, etichetare şi ambalare pot fi diferite”, se subliniază pe site-ul Agenţiei suedeze a medicamentului Lakemedelsverket.

Mai multe ţări europene au suspendat vaccinarea cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca, din cauza unor incertitudini cu privire la efectele secundare ale acestuia asuora persoanelor vaccinate.

Pe de altă parte, autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, informează Reuters.

Reprezentanții Institutului Paul Ehrlich (PEI) au declarat că au înregistrat 31 de cazuri de cheaguri în venele cerebrale - boală cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST) - şi că în 19 dintre acestea a existat un deficit de trombocite sau trombocitepenie.

În nouă cazuri, persoanele afectate au murit. Cu excepţia a două cazuri, toate rapoartele se referă la femei cu vârste între 20 şi 63 de ani. Cei doi bărbaţi aveau 36 şi 57 de ani.

Citiți și: M-am vaccinat cu AstraZeneca | Experiența unui jurnalist Europa Liberă: teamă și frisoane

Vaccinul AstraZeneca: Informații noi pentru pacienți și medici| Prospectul actualizat cu noi efecte adverse

EMA: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient

XS
SM
MD
LG