Linkuri accesibilitate

Atac asupra Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim. Apel la comunitatea internațională și autoritățile israeliene


 Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel
Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel

Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim a fost ţinta unei tentative de atac din partea unui extremist israelian. Patriarhul ortodox al Ierusalimului, Teofil al III-lea, a condamnat acțiunea împotriva Bisericii Ortodoxe Române, numită „biserică soră”.

Înaltul prelat ortodox al Ierusalimului a avertizat într-un comunicat că „atacurile extremiștilor israelieni împotriva bisericilor și moscheilor din Ierusalim sunt în creștere alarmantă, iar eșecul autorităților de a face față acestei creșteri și toleranța lor față de astfel de acte teroriste va duce cu siguranță la alimentarea mai intensă a conflictului din Orașul Sfânt, pe care îl va ține încă mai departe de împlinirea păcii și a stabilității”.

El a spus că Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului și Bisericile Ortodoxe Ortodoxe din Țara Sfântă de pe ambele maluri ale râului Iordan sunt alături de Patriarhia Ortodoxă Română și de Preafericitul Patriarh Daniel și îi susține pe deplin împotriva acestui„act terorist care reflectă amploarea urii extremiștilor israelieni față de religia creștină în general și față de Biserica Ortodoxă în special.”

Patriarhul Ierusalimului a cerut comunității internaționale să intervină prin „deschiderea unui dialog cu guvernul israelian, cu scopul de a pune capăt acestor atacuri teroriste și încercărilor continue ale grupurilor israeliene extremiste de a schimba cu forța caracterul de mozaic al orașului Ierusalimului prin intimidarea credincioșilor creștini și musulmani, atacarea clericilor, scrierea de graffiti cu mesaje de ură pe pereții și pe ușile bisericilor și moscheilor.”

Prelatul vorbește inclusiv de încercări „hidoase de a controla proprietățile Bisericii, așa cum este evident prin încercările grupurilor radicale israeliene de a prelua proprietățile Bisericii Ortodoxe de la Poarta Jaffa din Ierusalim, în special Hotelul Imperial, Hotelul Petra și alte bunuri imobiliare, folosind metode întortocheate și prin tranzacții corupte care implică mita, exonerarea și presiunea ilegitimă.”

Agenția de știri WAFA, care citează surse locale scrie despre înregistrări ale camerelor de supraveghere care arată un colonist israelian care a atacat în urmă cu două zile Biserica Ortodoxă Română din cartierul Musrara, din Ierusalim.

Atacatorul ar fi zdrobit încuietoarea uneia dintre porțile bisericii și o cameră de supraveghere. Se crede că incidentul a avut loc în noaptea de 2 februarie.

Ramzi Khoury, președintele Comisiei superioare prezidențiale pentru afaceri bisericești, a condamnat atacul spunând că acesta este consecința impunității acordate coloniștilor israelieni radicali care atacă locurile sfinte creștine și musulmane, în special din Ierusalimul ocupat.

Khoury a învinuit direct autoritățile israeliene pentru acest atac și pentru toate atacurile anterioare asupra locurilor sfinte. El a cerut tuturor organizațiilor internaționale și bisericești „să ia măsuri împotriva celor care încearcă să atragă regiunea într-un conflict religios”.

Sfințenia bisericilor și moscheilor noastre din Palestina este profanată, moștenirea strămoșilor noștri este încălcată și leagănul lui Hristos și al profetului Mahomed sunt încălcate”, a spus Khoury.

„Vrem acțiuni eficiente și descurajante, dorim ca comunitatea internațională să intervină în fața acestor încălcări și să le pună capăt”.

Și Biserica Ortodoxă Română a reacționat și a condamnat actul de vandalism, pe care-l consideră „otrăvit de ură” și de fanatism antricreștin din Orientul Mijlociu sau „alte părți ale lumii”.

„Gestul de vandalism consumat împotriva Reprezentanţei Patriarhiei Române de la Ierusalim este, ca orice act de extremism dictat de raţiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreştin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părţi ale lumii”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

El a făcut un apel la dialog, ca „semn al maturității și al aristocrației de tip moral”, printr-o parafrază după Amos Oz despre „Cum să lecuiești un fanatic”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG