Linkuri accesibilitate

Gaza. Zeci de morți după replica israeliană la un atac al Hamas cu rachete, provenit din Rafah


Incendiile au făcut ravagii după un atac israelian asupra unei zone din Rafah.
Incendiile au făcut ravagii după un atac israelian asupra unei zone din Rafah.

Cel puțin 35 de palestinieni au fost uciși și alte câteva zeci - răniți, în urma atacurilor aeriene israeliene într-o zonă din orașul Rafah, Gaza, folosită pentru adăpostirea persoanelor strămutate, au declarat oficiali palestinieni, potrivit Reuters.

Armata israeliană (IDF) a anunțat că forțele sale aeriene au lovit duminică seară (26 mai) un complex Hamas din Rafah și că lovitura a fost realizată cu muniție „precisă și pe baza unor informații precise”.

Potrivit oficialilor miliari israelieni, au fost eliminați șeful de personal al Hamas pentru Cisiordania și un alt oficial important al organizației palestiniene.

„IDF este conștientă de rapoartele care indică faptul că, în urma loviturii și a incendiilor care au apărut, mai mulți civili din zonă au fost răniți. Incidentul este în curs de examinare”, a transmis armata israeliană.

Mai devreme în cursul zilei, Hamas lansase opt rachete de la Rafah spre Tel Aviv, primele atacuri de acest fel asupra orașului din luna ianuarie. Cele opt rachete au fost fie interceptate de sistemele de apărare aeriană, fie au căzut în regiuni nelocuite.

Atacul israelian asupra Rafah a avut loc în cartierul Tel Al-Sultan din vestul orașului, unde mii de oameni s-au refugiat din fața luptelor din zonele estice ale localității, unde forțele israeliene au început acum două săptămâni o ofensivă terestră.

Cetățeni israelieni adăpostindu-se în timpul unui atac cu rachete Hamas.
Cetățeni israelieni adăpostindu-se în timpul unui atac cu rachete Hamas.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat că spitalul său de campanie din Rafah primește un aflux de victime și că și la alte spitale ajunge, de asemenea, un număr mare de pacienți.

Israelul declară că vrea să elimine luptătorii Hamas ascunși în Rafah și să salveze ostaticii despre care spune că sunt ținuți în zonă, dar asaltul său a înrăutățit situația civililor și a provocat critici puternice la nivel internațional.

Ministrul israelian al cabinetului de război, Benny Gantz, a declarat că rachetele trase de la Rafah „dovedesc că (Forțele de Apărare Israeliene) trebuie să opereze în fiecare loc din care Hamas încă acționează”.

Până în prezent, aproape 36.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană, potrivit informațiilor ministerului Sănătății din Gaza. Israelul a lansat operațiunea după ce militanții conduși de Hamas au atacat comunitățile din sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici.

Luptele au continuat și în zona Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, scena unor lupte intense la începutul războiului.

Confuzie privind progresul negocierilor de armistițiu

Eforturile de a conveni încetarea luptelor și returnarea a peste 120 de ostatici au fost blocate timp de săptămâni, dar au existat unele semne de reluare a acestora peste weekend, scrie Reuters. Oficiali ai serviciilor de informații israeliene și americane și prim-ministrul Qatarului ar fi avut o întâlnire, transmite agenția de presă.

Un oficial la curent cu această chestiune a declarat că a fost luată decizia de a relua discuțiile în această săptămână pe baza noilor propuneri din partea mediatorilor egipteni și qatarezi și cu „implicarea activă a SUA”.

În timp ce Israelul încearcă să recupereze ostaticii luați de Hamas în atacul din 7 octombrie, premierul Beniamin Netanyahu a declarat în repetate rânduri că războiul nu se va încheia până când organizația Hamas nu va fi distrusă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG