Linkuri accesibilitate

Veniturile rusești din petrol și gaze au crescut cu 41% în primul semestru


Încasările din vânzările de petrol și gaze pentru bugetul federal al Rusiei au crescut cu aproximativ 41% în prima jumătate a anului cu 5,698 trilioane de ruble (65,12 miliarde de dolari), după ce a crescut prețul petrolului iar rubla a devenit mai slabă.

Veniturile din petrol și gaze reprezintă cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, iar în ultimul deceniu a reprezentat între o treime și o jumătate din totalul surselor bugetare rusești.

Conflictul militar din Ucraina a determinat Occidentul să impună multiple sancțiuni Rusiei, menite să reducă veniturile rusești din petrol și gaze, care reprezintă în prezent aproximativ o treime din bugetul federal al țării.

În prima jumătate a anului, prețul amestecului de petrol al Rusiei din Urali a fost în medie la 69,1 dolari pe baril, peste limita de preț impusă de Occident de 60 de dolari, în creștere de la 52,5 dolari în aceeași perioadă a anului 2023, scrie Reuters.

Veniturile din petrol și gaze au scăzut la 794 de miliarde de ruble în mai și în comparație cu prognoza Reuters de 814 miliarde de ruble.

Veniturile din taxa de extracție a mineralelor (MET) au crescut în iunie la peste 1 trilion de ruble, de la 631,6 miliarde de ruble în aceeași lună a anului 2023, potrivit Ministerului de Finanțe.

Datele au mai arătat că plățile către rafinării în cadrul „mecanismului de amortizare” - introdus pentru a împiedica companiile să valorifice prețurile ridicate la exportul combustibililor și să apere piața internă - au ajuns luna trecută la 158,1 miliarde de ruble, în scădere de la 201,7 miliarde de ruble în mai și 78,6 miliarde de ruble în iunie 2023.

Președintele rus Vladimir Putin a salutat ratele ridicate de creștere economică, spunând că acestea le depășesc pe cele ale economiilor occidentale.

Economia a crescut cu 3,6% în 2023, după o contracție revizuită de 1,2% în 2022.

Economiștii din Rusia au subliniat calitatea slabă a creșterii economice, spunând că producția de rachete și obuze poate contribui la creșterea PIB-ului, dar oferă beneficii limitate populației.

Pentru 2024 în ansamblu, guvernul a bugetat venituri federale de 10,7 trilioane de ruble din vânzările de petrol și gaze, în creștere cu 21% față de 2023, când prețurile mai scăzute ale petrolului și scăderea exporturilor de gaze au redus veniturile cu 24%.

Rusia a crescut considerabil cheltuielile pentru apărare și securitate de la lansarea a ceea ce numește o operațiune militară specială în Ucraina în februarie 2022, ducând la două deficite anuale consecutive care depășesc 3 trilioane de ruble, aproximativ 2% din PIB.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG